Psykoterapeut Lyngby - Nordsjælland - Gilleleje

Føler du dig til tider anderledes?

Det er du ikke ene om – paradoksalt nok. For netop følelsen af at være anderledes er også en følelse af at være alene, ensom, forladt eller at bære på en byrde, hvor vi er dømt ude og ikke er gode nok til fællesskabet.

Nogle har ingen problemer med at være anderledes, fordi de ikke har følelsen af en anderledeshed, der lukker dem ude af fællesskabet. Næ de bruger den aktivt til at skille sig ud og at stå ved dem selv. Mens de, der har følelsen i den negative betydning, kan gruble længe og intenst over, hvad der er i vejen med dem. Kender du det? For så er denne tekst måske værd at læse.

Grublerierne vil ofte handle om at vende alt indad: hvorfor er vi forkerte, hvorfor gjorde vi det og ikke det. Altså gjorde det rigtige – som de andre rigtige. Som alle dem, der er gode nok. Men faktisk er vi mange, der føler os forkerte, selv om vi synes at fremstå som rigtige. Så du er IKKE alene.

I min praksis som psykoterapeut møder jeg mennesker, som jeg synes er åbenlyst elskværdige, som vækker min empati og følelse af varme og omsorg. Når man føler sig forkert, føler man ikke empati, varme og omsorg for sig selv. Man hakker på sig selv, hader måske sig selv. Nogle skærer i sig selv, da følelsen af forkerthed og det at være uelsket og uelskelig er en sønderrivende følelse. Jeg ser de mennesker, hvis kroppe stivner lige foran mig, og hvor lyset er slukket, fordi dommen er faldet. Hvor man ikke har en chance for at lykkes og for at blive elsket og anerkendt, fordi det ”er mig ikke forundt”. ”Det fortjener jeg ikke".

Og sådan kan vi gå igennem livet og tiltrække rigtig dårlige ting, fordi vores forventninger er skruet helt ned. Det er jo en form for mistro eller mistillid. Kan jeg håbe på noget? Nej. Jeg tror ikke. Og med den manglende tro og tillid går og står vi i livet ud fra et udgangspunkt i mistillid.

Måske mistilliden er opstået tidligt i livet, fordi vi har lært, at vi ikke kan have tillid til, at ting går godt, at mennesker vil os - og vil os det godt. At universet ikke hjælper og støtter os, men at vi skal kæmpe for alt alene – i ensomhed.

Netop det at føle sig alene er et kæmpe åg. Jeg ser mennesker, der åbner op og begynder at lyse og få varme i kinderne og liv i kroppen, når det lykkes mig at få dem til at mærke, at de ikke er alene, men at jeg er der med dem.

For jeg kender følelsen til hudløshed. Kender smerten, grublerierne, mistilliden og at jeg ikke tror nok på andre, mig selv og på livet. Jeg kender til at være i ingenmandsland, hvor meningen med livet kan være ualmindelig svær at få øje på og mærke. For jeg lukker af, beskytter mig og går mine egne veje. Kender du mon det?

Mange års terapi og viljen til livet har imidlertid lært mig, at jeg kan åbne mig og tro. Når jeg tror nok, dvs. skaber en tillid til verden og lyst til at være i den, fordi jeg beslutter mig for, at der er masser af godt i vente, så kommer det gode. Lyt ... Så kommer det gode. Det er omvendt logik. Tro og du skal få, i stedet for luk af og vent på, at de andre kommer med det gode. Nej sådan hænger det ikke sammen. For du skal tro først... Du skal finde måder at finde tilliden frem, på trods af gamle smertelige erfaringer med svigt, mobning, en dårlig barndom, uforstående forældre, forliste parforhold eller omgivelser, hvori du føler dig fremmed.

Når vi twister vores kraft, vores unikke væsen, så vil omgivelserne opleve den lige så twistet, og den vil være forstyrrende i forhold til at synes om dig. Noget vil ligge og forstyrre, så det bliver selvforstærkende, at folk ikke vil dig, ikke anerkender dig eller føler omsorg for dig.

Men når et menneske som du træder ind ad døren hos mig, så ser jeg alt det elskelige. Som det nu er lykkedes også at se hos mig selv. Jeg ser bag om. Derfor kan den rette terapeut være din heling via at spejle dig massivt kærligt, så du ikke længere kan opretholde dit lave selvværd, din angst, din følelse af forkerthed og alenehed. 

Dem, jeg ser, er mennesker på alle niveauer i samfundet. Ingen samfundsgruppe er friholdt mht. at føle sig anderledes. 

Så det handler om at vælge det rette spejl. At vælge det, som du skaber, når du ser dig selv som forkert og anderledes, er derimod ikke et godt spejl. Og når du måler dig med andre mennesker, der synes rigtige i samfundets, dine forældres og din arbejdsplads´optik, så vælger du at holde det sorteste og mest uhyggelig spejl op for dig selv, hvorfor reaktionen fra din krop og sjæl kun kan være stivnen, angst, depression, stress, overbelastning, skam mv. Samt følelser af svigt og forladthed.

Så tag beslutningen i dag. ”Jeg vil ALDRIG mere vælge at spejle mig i et hårdt, uværdigt, fornedrende og kynisk spejl”. Vælg nu at søge veje hen til det spejl, hvori din unikke anderledeshed er noget, som andre tror på og kan få øje på. For så vil du selv begynde at tro.

Men det starter med, at du selv tror NOK, og tager dig selv alvorligt, og gør noget ved din måde at være i livet, og ikke affinder dig med det, som du kender som normalt. Jo det er normalt. For mange er det normalen.

Men ingen fortjener at leve et liv på lavpunktet med daglig smerte.

I min blog "Selvudvikling som pres" kan du læse om, hvordan selvudviklings aktiviterer fokuserer for meget på, at du skal videre (lave dig selv om eller fornægte dig selv og dine følelser), hvor du i virkeligheden skal lære at stå ved dig, fordi du i udgangspunktet er fuldkommen.

I min blog "Anerkendelse og bekræftelse - den grundlæggende usikkerhed hos alle" kan du orientere dig i den mere eksistentielle tilgang til emnet anderledeshed, og det at blive bekræftet og anerkendt som menneske.

I min blog "Vores kraft" kan du læse om din iboende kraft, som alle mennesker rummer.  

Du kan også vælge at gå ind på siden med alle mine blogs. På side 2 vil du finde blogs som lavt selvværd, skam og autenticitet. 

Her på sitet kører jeg nogle tilbud. Læs mere

Bogen "Når sårbarhed er et blivende skjult vilkår", der handler om at være anderledes, samt sårbar og vingeskudt (ikke at kunne eller ville flyve med flokken)" fås som E-bog (pdf) og kan købes ved at sende en sms på 2320 6983. Den koster 175 kr., og er på 320 sider med mange illustrationer og en forklaring på, hvad sårbarhed er, og hvordan den opstår. Læs evt. anmeldelser af bogen her.

 

Kærligst

 

Katrine Boeck

Psykoterapeut MPF, coach, parterapeut og forfatter

__________________________

Katrine Boeck, Psykoterapeut og parterapeut i Lyngby - Nordsjælland Gilleleje (v/ Helsinge og Frederiksværk.)
Læs mere på: https://coachcare.dk/
Skriv eller ring på 23206983, eller send en mail til katbo@coachcare.dk

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Føler du dig anderledes til tider?