Psykolog, Psykoterapeut, eller Coach? Læs her før du vælger

Coach, psykoterapeut, psykolog? Læs her før du vælger
Før du vælger din vej til personlig udvikling, også kaldet selvudvikling, er det bedst at du på forhånd er bevidst om dit ønske og formål. Her kan du læse nogle generelle råd som måske kan inspirere dig til overvejelser du bør have med når du skal vælge din vej til personlig udvikling. I teksten bruges begrebet coach og coaching, men mange af rådene kan for så vidt lige så godt gælde når du skal vælge en psykoterapeut, psykolog, mindfulness - meditations lærer, eller en stresscoach.

Hvis dit formål med coaching er arbejdsrelateret:

Drejer det sig om at du har brug for fx at blive coachet som medarbejder, som leder? Ledelsescoaching kræver ofte speciel indsigt, erfaring og viden erfaring fra coachen: altså bestemte kompetencer for at kunne coache i forlængelse af virksomhedens værdier. Coaching af ledere kan også kræve særlig viden og erfaring fra coachens side, fx en særlig evne til at coache på værdier. Både lederens værdier og virksomhedens værdier.

Eller måske handler det mere om at du har til hensigt at lave karrierskift? Handler det om stress symptomer,  stresshåndtering -  især stresscoaching stiller særlige krav mht. faglig baggrund end andre retninger ofte af psykoterapeutisk eller psykologisk art. Selv om mange coacher måske påstår at det ikke har den store betydning er det alligevel en god idé at vælge en coach, der har erfaring med det problemfelt, du har brug for at få kigget på – specielt coaching af stressramte kræver en anden faglig baggrund end andre former for coaching, ikke mindst fordi der er rådgivende element i det.

Coaching af dit privatliv:

Vil du noget andet eller mere med dit liv? Måske har du brug for at stoppe, hive tændingsnøglen ud, og se helt på dit liv fra et helikopter perspektiv, bremsende overbevisninger med mere. Har du behov for at trække håndbremsen, rulle sædet tilbage og kigge i bakspejlet, eller se ud af forruden for at se fremad: hvad skal du med dit liv? Her ville det så være oplagt at kontakte en lifecoach.

Coach, psykoterapeut, psykolog: hvad anbefaler du

Ved du hvad dine behov er;  så spørg først i din omgangskreds og venners venner om de kan anbefale en god coach,  eller spørg: kan du anbefale en god psykoterapeut, eller kan du anbefale en god psykolog, eller kan du anbefale en god mindfulness underviser eller underviser i meditation? Eller dan dig indtryk her på Levlykkeligt af en bestemt psykolog, coach, psykoterapeut, stresscoach, mindfulness underviser, ved fx at læse deres blog indlæg, eller læs deres ydelser, kurser, foredrag m.m. Vigtigt er det også at du hører fra en som har gode erfaringer med en coach. Anbefalinger af en coach, psykoterapeut, pykolog eller mindfulness underviser er vigtig. Vær dog opmærksom på at mange der bliver coachet synes selvfølgelig at lige præcis deres coach er den bedste - det behøver det jo ikke at være for dig.

Mindst 50 forskellige coachcertifikater

Når man ønsker at blive coach er der rigtig mange coachkurser og coachuddannelser og certificeringer for at blive coach. Nogle steder i europa, fx England kan der være op til 50 forskellige coachcertificerede uddannelser. Man skal blot holde sig for øje at det er de enkelte udbydere af coachkurser og coachuddannelser der selv udfærdiger deres egne coachcertifikater og coachdiplomer: ingen eller kun ganske få er statsanerkendte. Coachuddannelser og coaching uddannelsesforløb kan vare fra et par dage til flere år. Nogle udbydere har coachoverbygninger og coach moduler til coach uddannelser og udvidede coachcertificeringer.

Når du vælger en coach så vær sikker på at coachen har en god teoretisk og praktisk baggrundsviden. Find en coach som har en coachuddannelse, som er coachcertificeret, har coach diplom, akkrediteret og anerkendt officielt, eller en coach som har en coach uddannelse på masterniveau; og gerne, som sagt, en coach med en længevarende coach udannelse som har givet coachen tid til gå i dybden med hvad coaching er.

Coaching: Faglighed og forskellige former for coaching

En coach kan være målrettet indenfor Ledelsescoaching, stresscoaching,  konflikt coaching, karriere coaching, life coaching eller business coachingm.fl. Hertil kommer flere indfaldsvinkler til coaching: NLP, systemisk psykologi, kognitiv psykologi, psykodynamisk coacking og filosofisk coaching m.m. For at kunne skræddersy et forløb til lige præcis dig, kan det være vigtigt at du vælger en coach som er bredt orienteret fagligt. Derved undgår du også at vælge en coach som udelukkende går efter kortsigtede coaching quickfix løsninger, men seriøst og bevidst om at nogle processor kan tage længere tid. På den anden side kan det undertiden være et problem den en coach som er bredt fagligt orienteret ikke kan integrere sin store viden, dvs. at denne coach ikke omsætte sin teoretiske viden til din praktiske virkelighed.

Læs også om: Coaching - hvad kan en Coach

Læs også omPsykoterapi- hvad kan en psykoterapeut

Læs her om: Psykologi - hvad kan en psykolog

Læs her om: Mindfulness - hvad er Mindfulness

Læs her om: Meditation - hvad er Meditation

Læs også her om: Stress symptomer og stress 

Eller tag en: Stress Test Gratis

Læs også Professor i Psykiatri Poul VidebechDepression. Værd at vide

Eller læs om: Positiv Psykologi hvad er Positiv Psykologi



 

Relaterede artikler efter område



Psykolog, Psykoterapeut, Coach? Læs her før du vælger