Psykolog i København Camilla Bruun

Selvværd - når du kæmper med usikkerhed

Vi har opdaget indenfor psykologien, at det du kæmper mod i dig selv, det forstærker du. Det er noget, som mange mennesker ikke er klar over.

Ofte har vi nemlig lært, at det gælder om at slippe af med vores "dårlige sider". Vores usikkerhed, vores misundelse eller følelsen af ikke at høre til. 

"Jeg vil gerne være den bedste version af mig selv", hører jeg ofte folk sige.

Vi ender som regel med at opdage, at den bedste version af dig selv dukker op, når du begynder at holde af dig selv, som du er. Når du møder din usikkerhed med venlighed. Når du møder din misundelse med forståelse. Når du giver din følelse af ikke at høre til lov til at høre til hos dig.  

Et helt menneske rummer det hele. Jo mere man giver sig selv lov til at være det hele, at have opture og nedture, glæde og smerte, være frisk og uoplagt, tjekket og akavet, gøre det rigtigt og gøre det forkert, jo mere i balance kommer man. 

Hvis der er mange sider af dig, som ikke må være her, og du hver dag kæmper for at være en bestemt version af dig selv, som fx ikke laver fejl, som altid er social, overskudsagtig, glad og har styr på tingene, så er det meget svært at slappe af og hvile i dig selv. 

Vi har opdaget indenfor psykologien, at det du bekæmper i dig selv, det forstærker du.

Hvis jeg fx giver dig til opgave, resten af dagen, ikke at tænke på en lyserød elefant, så vil du tænke meget mere på en lyserød elefant, end hvis du ikke havde fået den opgave.

Sådan er det også med dine forskellige sider i dig selv. Hvis du ikke må være i dårligt humør, bliver du i dårligt humør over at være i dårligt humør, og så er det blevet endnu værre. Hvis du ikke må være usikker, bliver du usikker over at blive usikker, og så har man forstærket probblemet. 

Kærlig hilsen, psykolog Camilla Bruun 

PS: Hvis du vil lære denne nye måde at tænke på, er et selvværdskursus måske noget for dig. Du får de nyeste redskaber indenfor kognitiv terapi og mindfulness. Læs mere ved at klikke her: Selvværdskursus 

__________________________

Camilla Bruun, psykolog i København K

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Selvværd. Kæmper du med usikkerhed? Bliv den bedste version af dig selv.