

Find din vej ud af den svære barndom
Vi har alle et forhold til vores barndom, og vi har alle et mix af barndomsoplevelser, der både kan bestå af gode og dårlige minder. Vores barndom følger os livet igennem. Det er i barndommen, at vores personlighed konstitueres. I barndommen formes og dannes vi på godt og på ondt.
Barndommen har en gennemgribende og afgørende betydning for vores liv, og alle de valg og fravalg som vi hver dag træffer. Forskningen peger på at vi består af 50% arv og 50% miljø, det er derfor uundgåeligt, at vores barndom bliver så styrende for hvem vi er, hvad vi gør, tænker, føler og vores oplevelse af os selv, andre og livet i det hele taget. Lidt poetisk kan man sige, at barndommen er det instrument vi bruger til at spille vores livs melodi med.
Mange kommer godt og trygt igennem barndommen, og de har barndommen med igennem livet, som en tryg, kærlig og vejledende kilde af minder. Andre derimod må gennemleve en barndom med svigt, utryghed, relationsbrud og traumer, og det sætter dybe spor langt ind i voksenlivet.
Konsekvenserne af en svær barndom er mange og kan være følelsesmæssigt smertelige at håndtere. Lavt selvværd, angst, nedtrykthed, depressive tanker, misbrug og manglende livsglæde er blot nogle af konsekvenserne af en svær barndom.
Har du haft en svær barndom, som påvirker dig og dit liv negativt? Vi kan ikke lave barndommen om, den var som den var, men igennem samtaleterapi kan du finde en vej ud af den svære barndom, og du kan finde en vej videre ud i livet.
Læs også: "Lever du med angst?"
__________________________
Thomas Bøttern
Psykoterapeut MPF, Familieterapeut, PD i Psykologi
www.thomasboettern.dk