Psykoterapeut Faxe og Frederiksberg Thomas Bøttern

Lever du med angst?

Lever du med angst? Så kender du måske til det at blive overrumplet af uforudsete begivenheder. Det behøver ikke at være store og voldsomme begivenheder, men set igennem angstens øjne kan selv enkle hverdagssituationer virke uoverkommelige. Det er netop en væsenligt del af angstens DNA. Angsten får dig til at overvurdere den aktuelle situation, som du står overfor, og samtidig får angsten dig til at undervurdere dig selv, og dine egne evner til at håndtere situationen på en rationel og tilstrækkelig måde.

Dette fænomen er selvfølgelig frustrerende, for når du er kommet ud på den anden side af den angstfremkaldende situation, så kommer du sikkert til at kritisere dig selv med tanker som: ”hvorfor kunne jeg ikke …?” og ”når alle andre kan, hvorfor kan jeg så ikke gøre det, det er jo bare en lille ting?” Den slags negative tanker, kan være svære at undgå, men de gør heller ikke noget godt for dig, tværtimod. De negative tanker udhuler dit selvværd og forringer din livskvalitet, og på den lange bane er de med til at holde angsten ved lige. Sagt med andre ord så er de negative tanker en del af en ond cirkel, der holder angsten i live.

I det hele taget er tankerne en vigtig nøgle i arbejdet med angst, og derfor vil en stor del af angstbehandlingen handle om at blive bevidst om dine tanker, og om hvordan du påvirkes af dine tanker. Samtidig er det vigtigt, at du lærer at udskifte de negative og uhensigtsmæssige tanker, med nye tanker, der både er mere realistiske og befordrende for dig, din trivsel og dit liv. Kort sagt: dine tanker påvirker dine følelser, og dine følelser styrer hvad du gør (din adfærd).

Ved at tænke anderledes kan du ændre dine følelser og det du gør (din adfærd).

Angst starter med uhensigtsmæssige tanker, derfor vil du igennem arbejdet med angst lære at ændre dine tanker. Arbejdet med angst er næsten som, at være detektiv i sit eget liv. De spor du leder efter er tanker og tankemønstre, som fremkalder angsten. Når du bliver klogere på dine tanker, så vil du efterhånden kunne blive mindre bekymret og angst.

Det er en vigtig pointe, at arbejdet med identifikation og udskiftning af negative tanker, handler om at du lærer at tænke realistisk. Målet er ikke at udskifte de negative tanker med positive tanker, det kunne det godt være, men det er ikke det endegyldige fokus. Det er langt mere vigtigt, at du lærer, at tænke mere realistisk, at dine tanker passer til situationen, og at dine tanker bliver mere fleksible og selvunderstøttende.

En realistisk tanke kan være: ”selv om jeg rødmer, sveder og ryster i stemmen når jeg skal fremlægge foran hele klassen, så er det ikke sikkert, at de andre lægger mærke til det, og det er ikke sikkert, at de tænker noget dårligt om mig,” eller: ”det er naturligt, at blive nervøs, og det er ikke et tegn på svaghed at blive nervøs.”

Hvis du har adgang til realistisk tænkning, vil du opleve mindre bekymring og angst.

Måske undrer du dig nu over hvorfor angst fylder så meget, hvis det hele bare handler om at lære at tænke anderledes. Det er fordi, at dine tanker er en integreret del af dig og din livshistorie. Det kan være svært, at ændre dine tanker på egen hånd. En stor del af vores daglige tankevirksomhed foregår mere eller mindre som en form for baggrundsmusik, der stille og roligt kører på tærsklen af vores bevidsthed ligesom musikken i supermarkedet. Ligeledes kan det være svært selv at finde frem til forståelsen for, hvorfor du har udviklet evnen til at bekymre dig for meget, tænke negativt og devaluerende om dig selv.

Angstbehandling forudsætter den nødvendige faglige viden til at agere med nænsomhed, grundighed og kontinuitet. Ubehandlet angst har desværre ofte et kronisk forløb. Til gengæld vil langt de fleste med angst opleve, at angstbehandling har en positiv effekt, hvor resultatet for behandlingen enten er fravær af angst (at blive rask) eller en generel bedring (at få det bedre).

__________________________

Thomas Bøttern
Psykoterapeut MPF, Familieterapeut, PD i Psykologi
www.thomasboettern.dk

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Har du angst?