Er afhængighed din ven?

Bag enhver afhængighed gemmer sig ikke kun en vane, men også et ønske om en forandring. At finde frem til hvad man virkelig længes efter og få opfyldt det, er vejen ud. Mange af os forsøger at bekæmpe afhængigheden, men måske skal der tænkes helt anderledes.


De fleste mennesker er afhængige i mere eller mindre grad

Nogle afhængigheder er kun til mindre irritation og ikke skadelige, andre kan ødelægge meget.

Afhængighed har mange ansigter. Det kan være alt muligt lige fra at købe ting, bruge for meget tid foran tv eller computer, spise hovedpinepiller, spille, skændes, råbe eller være i offerrollen til overdreven motion, sukker og alkohol.

Nogle afhængigheder har også udviklet sig til at være regulært fysiske samtidig med, og skal afhjælpes med mere end et stykke indre, mentalt arbejde.

Men uanset hvad, så gemmer der sig altid noget under afhængigheden. Roden til problemet.


Afhængighed er dulmeri

Når vi bliver afhængige, er det fordi, der er noget, vi forsøger at dulme. Der er noget, vi ikke kan, vil eller orker at forholde os til. Så bliver afhængigheden det fix, vi kan tilføre os selv jævnligt for at glemme det. I hvert fald et stykke tid. En pause. Men det er kun en midlertidig løsning.


Afhængighed handler altid om noget andet

Selvom afhængigheden i sig selv kan være et stort problem og have mange omkostninger, så er det aldrig afhængigheden, der er det største og egentlige problem. Det er det, der får dig til at være afhængig, der er det. Det er det, du forsøger at dulme.

Mange kommer af med en afhængighed og erstatter den ret hurtigt med anden. Det er netop fordi, der er noget andet, der skal løses. Det er selve årsagen til afhængigheden, du skal have fundet frem til. Når du finder den og får gjort noget ved den, vil du ikke længere have brug for din afhængighed, og den vil ofte forsvinde meget nemmere, end du troede.


Se på afhængigheden på en helt anden måde

Før du overhovedet kan gøre noget som helst ved din afhængighed, må du acceptere, at du har den. De fleste af os, der er udfordret på afhængighed, hader den eller fornægter den måske helt. Det er ikke vejen frem. Gør afhængigheden til din ven, ikke din fjende.

Det kan være en provokerende og ny tanke for dig, men hvis du indtil nu har hadet den, så kan du tænke over, hvordan det har virket for dig.

Afhængigheden er din HJÆLPER. Og bag enhver afhængighed er der et vigtigt budskab. Det er det, den forsøger at få dig til at lytte efter.

Det allerførste skridt er at erkende, at du har en afhængighed. Derefter at acceptere den for det, den er.

Du har haft brug for at dulme noget, der har været svært. Det har afhængigheden hjulpet dig med. Og ved du hvad? Det er OK. Det, som den har taget sig af, har du ikke kunnet håndtere anderledes. Den har gavnet dig i en periode, hvor det har været nødvendigt. Det har været din måde at passe på noget i dig, som ikke var klar til at komme op til overfladen.


Afhængighed giver os altid noget

Samtidig med at afhængigheden dulmer noget, der ikke er rart, giver den dig også noget. Begge dele er værd at se nærmere på.

Læg også mærke til, hvad der udløser din afhængighed. Måske er det endt med at blive en vane. Måske er der helt bestemte situationer, der får dig til at ty til den.

Hvad skete der lige inden? Hvad tænkte du på? Er der sket noget tidligere på dagen, som bliver ved med at fylde i tankerne, og som du gerne vil have til at forsvinde?

Måske skal du have en notesblok i nærheden et stykke tid, og skrive lidt om, hvad der foregår inden i dig. Skærp din opmærksomhed.


Du kan også prøve at tænke over, hvordan du ville have det, hvis du ikke havde din afhængighed.

Hvordan ville det føles?

Vil du så f.eks. være ensom, træt, trist, magtesløs, utilstrækkelig, stresset, anderledes, synlig…?


Og modsat at spørge dig selv, hvad afhængigheden giver dig af gode ting.

Føler du dig f.eks. afslappet, i kontrol, glad, rolig, værdifuld, populær, sjov…?

Prøv at skrive en mere udførlig liste over, hvad det er, du forsøger at undgå at føle, og hvilke gode ting, afhængigheden giver dig.

Derefter kan du begynde at finde frem til, hvordan du undgår - og opnår - de samme ting, men uden din afhængighed.

Hvordan kan du få dækket de samme behov?
Hvad skal du helt konkret gøre?

Du må også spørge dig selv, om du er klar til at slippe din afhængighed. Skræmmer det dig, så tag det stille og roligt, og prøv at finde ud af, hvad du føler, der skal til, for at du bliver det.

Det er ikke alle, der selv kan slippe afhængigheden. Vær aldrig for stolt til at bede om hjælp, hvis du er én af dem. Kontakt mig eller en anden, der kan støtte dig på vejen.

Kærlig hilsen
Malouna

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Afhængighed er det din ven? Afhængighed er altid et ønske om forandring.