Misundelsens skjulte gaver

10 gode spørgsmål, der vil gøre dig mindre misundelig og give dig mere af det, du ønsker dig.

De fleste af os er vokset op med en overbevisning om, at misundelsen er en forbudt og skamfuld følelse, men ikke desto mindre har vi den alligevel. Så hvad kan vi bruge den til?

Vi indeholder alle sammen alle følelser. Nogen af dem har vi bare sværere ved at håndtere end andre, blandt andet fordi vi har lært, at de er forkerte. Og når vi har forkerte følelser, må vi jo også være det.

Sandheden er, at ingen følelser er forkerte.

Det er et større problem at fornægte sine sande følelser end at erkende dem. Det er, når vi forsøger at holde dem nede, at det går galt. For de er der alligevel. Og i forsøget på at skjule dem, bliver vi konstant spejlet i dem og mødt med eksempler på, at der er noget på færde. Det vil kun vokse, indtil vi lærer at acceptere og rumme følelsen.

Når vi forsøger at fornægte misundelsen og holde den nede, er det med risiko for, at den ikke bare spejles i gentagelser, men også at den kommer mange gange stærkere igen. Så er det, vi reagerer uhensigtsmæssigt, voldsomt og pludseligt. Tilsyneladende ud af den blå luft. Men det er den tikkende bombe, vi bærer rundt på, der eksploderer. Så kan en mindre ting udløse en større reaktion.

Måske har din misundelse ikke konsekvens af reaktioner, der direkte skader andre, men bliver kun vendt indad. Uanset hvad, så sårer du dig selv.

Det er klart, at ordet mis-unde i sig selv signalerer, at man ikke under andre det godt. Men det er kun en overfladisk tolkning.


Det er ikke de andre, du ikke under noget, det er dig selv!


Bag misundelsen gemmer sig andre følelser. Misundelse er som et låg, vi lægger oven på noget, der ligger dybere. Det kan være en følelse af at føle sig snydt, af uretfærdighed, af mindreværd, ensomhed, forkerthed eller andet.

Dybest set tror jeg slet ikke, at vi ikke under andre det bedste. Det handler aldrig om dem. Når vi mærker efter, ved vi godt, at det handler om os selv. Det er ok med dem, det skal bare ikke føles som om, det går ud over os. Men det kan det gøre, og det er præcis der, du skal lede efter gaven.

Hvad ligger der bag misundelsen?


Under misundelsen er der en længsel. Et ønske og et behov om at have, gøre eller kunne det samme.

Misundelsen forsøger med andre ord at vække noget i dig.

Prøv at bruge den konstruktivt i stedet for at dømme den. Tag den til dig, som et kald fra hjertet. Giv dig selv lov til at mærke den, virkelig mærke den. Og mød den så med nysgerrighed.


Her er 10 spørgsmål, du kan tage udgangspunkt i:

 

 1. Hvad er det, misundelsen prøver at fortælle mig?
   
 2. Hvad er det, jeg ønsker for dig selv, som jeg har svært ved at holde ud, at andre har?
   
 3. Hvad er det de gør, som jeg gerne ville kunne?
   
 4. Hvad har de, som jeg gerne vil have?
   
 5. Er det præcis det samme jeg vil, eller er det noget andet?
   
 6. Hvordan har jeg det, når misundelsen minder mig om, hvad jeg mangler?
   
 7. Hvilke følelser vil det give mig, hvis jeg havde det samme?
   
 8. Kan jeg få de samme følelser på andre måder?
   
 9. Hvad kan og vil jeg gøre for at nærme mig det, jeg er misundelig på?
   
 10. Hvad skal være det første skridt?


Jeg håber, du finder nogle gaver i din misundelse, og går efter dem. Jeg har selv fået rigtig mange.

Hver gang jeg mærker en begyndende misundelse, synes jeg faktisk, at det er lidt spændende efterhånden. Også irriterende til tider, men jeg har lært mig at være nysgerrig, fordi jeg ved, der er noget godt i vente.

Det er endda lykkedes mig at se med taknemmelighed på dem, jeg har været misundelig på. Fordi de har spejlet mig og vist mig vejen til noget, jeg længtes efter.

Kærlig hilsen
Malouna Mion Bruun
Psykoterapeut og coach, Holstebro

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

 • Google
 • Facebook
 • linkedin
 • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Misundelse har skjulte gaver. 10 spørgsmål, der vil gøre dig mindre misundelig og give dig mere af det, du ønsker dig.