Sådan håndterer du stress med Mindfulness

Mennesker skifter mellem mange tilstande igennem livet. Til tider er vi glade, til stede i øjeblikket, har let til latter og føler et generelt velvære ved bare at være os. Andre gange føler vi, at vi er ude af sync, føler os utilstrækkelige og bliver enormt bevidste om, at vi ikke har det godt.

At være i stand til at skifte mellem forskellige tilstande er en styrke og et sundhedstræk. Men vi skal også være i stand til at acceptere alle tilstande.

Hvis vi over en længere periode er stressede, deprimerede eller går med en følelse af at være utilstrækkelige, er det vigtigt, at vi lærer at håndtere vores tanker og følelser på en sådan måde, at de ikke får lov at regenerere sig selv. Vores tanker om os selv har en enormt stor magt over vores liv. Men tanker kan være svære at stoppe og følelserne følger med.

Mindfulness handler om at være. Ikke at have det på en bestemt måde, men at træne sin evne til at acceptere nuet, som det er. Dette betyder ikke, at vi skal forholde os passivt til livet. Tværtimod handler det om at tage ansvar for sig selv i verden – at respondere på den situation vi står i på en hensynsfuld måde.

I mindfulness træner vi vores evne til at forholde os til vores følelser og tanker som forbigående. Når vi træner vores bevidsthed og årvågenhed, kan vi skelne vores tanker og følelser og derved opnå en følelse af frihed til at vælge, hvordan vi mest optimalt responderer på vores følelser og tanker. Vi øger vores tolerance over for de ubehagelige følelser.

Mindfulness er ikke et redskab til at kunne tackle uoverkommelige vilkår i livet, som gør os stressede. Men i kraft af mindfulness træning vil vi opleve at styrke vores klarhed, fokusering og accept af vores oplevelse af verden. På baggrund af erkendelsen af os selv, vil vi opleve en større valgfrihed i livet. Det kan være ved at reagere optimalt på en given situation eller ved at tage ansvar for sin egen mentale sundhed.

Mindfulness giver redskaber til at indgå i verden med alle de forventninger og krav, der følger med på en hensynsfuld måde. Ikke kun hensynsfuld over én selv, men også over for vores medmennesker. Når vi er stressede, sker der ofte det, at vi trækker os ind i os selv. Dette er en naturlig måde at passe på sig selv, når vi står i en sårbar situation. Det kan være et udtryk for, at der er ubalance i livet, og at vi kan føle os nødsaget til at budgettere vores energi. Det kan være et udtryk for, at energikontoen simpelthen er i minus.

Den øgede bevidsthed styrker vores evne til at træde ind og tage del i livet i kraft af, at vi bliver tydeligere og mere autentiske over for vores omgivelser.

At træne evnen til bevidst nærvær kræver længerevarende øvelse, da vi skal bryde med vores instinktive reaktionsmønster. Men fordelen er, at man vil opleve at blive bedre til at respondere bevidst under stress, hvilket på længere sigt vil virke stressreducerende.

Kenan Hansen, aut. psykolog og uddannet MBSR Mindfulness instruktør

__________________________

https://mindfulnesskurser.dk
https://psykisksundhed.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Stress og Mindfulness - sådan håndterer du stress. Læs mere