Positiv tænkning er ikke nok

'Stress knækker ambitiøse unge kvinder' læser jeg i Berlinske i dag, og læser videre 'Danmark er ramt af en stress-epidemi' Jeg ved ikke om de unge kvinder er ambitiøse. Jeg ved ikke om Danmark er ramt af en stress-epidemi. Men, jeg ved at vi bliver stresset når kravene overstiger vore muligheder til at indfri kravene.

Stress kan have mange årsager, og flere af de er samfundsskabte. "Du er din egen lykkesmed", siger Samfundet, og ligger ansvaret på vore skuldre.

Tal Ben-Shahar er psykolog indenfor den positive psykologi. Han er bl.a. optaget af hvordan media giver os falske forventninger og perfektionistiske standarder. Hvordan?

Det er meget fokus på individet og succes, og media får os til at tro at vejen til succes er en ret linje fra A til B. Det er ikke rigtigt. Vejen fra A til B går i rigtig mange loop.

Hvis vi tror at vejen til målet er ligeud, så vil enhver lille sten på den vej føles som et nederlag, og det at fejle kan blive nådeløse tegn på at vi ikke duger. 

Det er mange af os som ikke har lært vigtigheden af at gøre fejl. Vi ved måske ikke at det er nødvendig at "falde" på vejen mod succes. "Learn to fail or fail to learn" siger Tal, og fortæller om barnet som øver sig på at gå. Det falder, det gør ondt, op igen, prøver, falder, op igen, og med tiden kan de det bare. Børn "ved" at vejen frem er at fejle. Hvornår forsvant den viden? Hvem tok den fra os?

Hvis vi bare tænker positivt så vil vi lykkes. Nej, det gør vi ikke bare. Det er ingen kort vej. Det er hårdt arbejde, og hvis vi skal magte det hårde arbejde skal vi elske det vi gør.

Spørgsmålet er hvor mange elsker det de gør? Hvor mange oplever at de arbejder med noget hvor de kan bruge sine styrker? Hvor mange nyder vejen mens de går? Hvor mange får lysten til at hoppe af rotteracet? Hvor mange våger at fejle?

Kit Jensen

 

 

 

 

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Positiv tænkning er ikke nok. Læs hvorfor her