Lever du i nærvær og nuet?

Når tankerne flyver bagud og fremad, mister du nærværet og går glip af nuet.

Har du nogensinde tænkt over, hvor mange af dine tanker, der ikke handler om det, der sker lige nu?

Hvordan triste tanker ofte handler om fortiden, og bekymrede tanker om fremtiden? Og heldigvis også det modsatte, for forventningens glæde er skøn, og gode minder er rare at have.

Men uanset hvad, så kan det ikke undgås, at du går glip af det, der sker nu, når du er et andet sted oppe i hovedet. Og uanset hvordan vi vender og drejer det, så foregår livet altså lige nu.

Prøv at lægge mærke til, hvor mange du møder på gaden, der er fjerne i blikket og et helt andet sted.

Prøv også at se på børnene, du møder på din vej. Der er en grund til, at børn generelt er gladere end voksne. De er bedre til at leve her og nu, være spontane og nærværende, og ser muligheder for at opleve, lære nyt, lege og have det sjovt allevegne. De er rigtig gode til at minde os om, hvad vi kan komme til at glemme.


Min far var nuets mester

Jeg havde en skøn far, som vi ofte drillede på en kærlig måde. Han kunne gå en tur på tanken, som vi var nabo til, for at købe et par småting. Og når han kom tilbage, kunne han snakke længe og detaljeret om, hvad han havde oplevet. Det var det, vi grinte lidt af. Men som barn var jeg altid så imponeret over noget andet. Hvordan kunne han opleve så meget på så kort tid? Og så bare ved at gå på tanken. Sådan en helt almindelig ting på en helt almindelig dag.

Han havde en helt særlig evne til at være i nuet. Han så mennesker, han mødte. Ikke bare sådan lagde mærke til dem, men virkelig så dem. Han talte med andre, hilste på alle, sagde en kort bemærkning her og der. Han interesserede sig for andre, og engagerede sig i dem. Han lagde også mærke til buske, der var sprunget ud, fugle der trak bort, alt muligt. Han registrerede alt omkring sig, og derfor oplevede han meget.

Min far var gammel folkeskolelærer. Da han døde kom der til hans begravelse flere elever, som han havde undervist mange, mange år tidligere. Han havde gjort et stort indtryk på dem, netop på grund af sit nærvær. Han var til stede, hvor han var. Det glemmer man ikke.

Som Maya Angelou sagde nogenlunde sådan her, så husker du ikke, hvad andre har sagt og gjort, men hvordan de får dig til at føle. Det var det, han kunne med sit nærvær. Han fik andre til at føle sig betydningsfulde ved at give dem sin fulde opmærksomhed, når han var sammen med dem. Det var han kendt og elsket for. Og han fik så meget igen.

Når jeg tænker på min far og hans måde at være i verden på, så synes jeg, det er noget af det bedste, jeg har lært af ham. At være der, hvor jeg er. I nuet. Og med mit nærvær kunne tage livet mere ind og nyde det, og samtidig bidrage til andres glæde.

Kærlig hilsen
Malouna

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lever du i nærvær og nuet?