Prinsessepasseren - om forskellen på perfektion og perfektionisme

En af de store fordele ved at være tournerende kunstner er alle de mennesker jeg møder på min vej. Mennesker jeg i hvert fald ikke ville have mødt hvis jeg havde siddet hjemme i sofaen.

For nylig mødte jeg Prinsessepasseren. Jeg overnattede to dage på Lerbæk Hovedgård sammen med min hjælper Ida, og der var kun os to prinsesser på det fine gods. Ja, og så lige spøgelset, som der jo skal være på et gammelt sted med uforklarlige bankelyde og hvad spøgelser ellers kan finde på at holde en vågen med.

Prinsessepasseren kom til at hedde sådan, fordi han simpelthen sørgede for os, så vi ikke behøvede tænke på noget som helst. Han serverede den fineste mad, og den sidste dag hentede han torsk ved havnen for at vi kunne få hans hjemmelavede fiskefrikadeller, som smagte som en bid af himlen og havet i et. Jo for han havde haft fiskebil på Frederiksberg, og han havde været berømt for sine fiskefrikadeller. Og her måtte jeg lige høre mere, og som prinsessepasseren sagde: ”Det er lige meget hvad man gør, bare man gør det bedste man kan, og så kan man altid lige gøre det en lille smule bedre.” Om det er at passe et gods og to prinsesser eller stege fiskefrikadeller eller synge eller spille guitar eller være sammen med sin veninde. Man kan altid gøre det en lille smule bedre. 

Den sætning ringede i hovedet. Som den fine klokke jeg ringede på, da jeg skulle rejse og jeg gerne ville afregne med Prinsessepasseren for hans arbejde.

Han havde skam regningen klar. Og selvfølgelig var den fint skrevet i hånden. Med sirlig skrift på smukt papir med bitte små blade printet ind i det rustikke papir.

For det er lige meget hvad man gør. Stege fiskefrikadeller, spille guitar, passe prinsesser eller skrive en regning ud. Man kan altid gøre det en lille smule bedre.

Og prinsessepasseren får mig til at tænke over den væsentlige forskel på perfektion og perfektionisme. 

Perfektion er menneskets ydmyge ønske om at ære livet eller kunstværket ved at gøre det bedste vi kan, finpudse instrumentet i dyb respekt for musikkens fornemme sjæl. 

Perfektionisme er den smukke perfektion omdannet til et dogme en isme, som netop betegner et tankesystem, en ideologi. Perfektionismen er et stramt og dræbende tankesæt ofte bygget op omkring en ubevidst følelse af at jeg ikke er god nok som jeg er parret med en idé om at jeg skal være DEN bedste. Hvorimod perfektion er et ydmygt ønske om at være DET bedste jeg kan være i en given situation. I betydningen: en situation, der er blevet mig givet. 

Helt enkelt kunne man sige: 

Perfektionisme er menneskets ønske om at overtage og bemægtige sig værket. Perfektion er en kunstners ydmyge ønske om at give sig selv til værket. Fra dyb kærlighed.

Majbritte Ulrikkeholm

__________________________

Majbritte Ulrikkeholm er Sanger, komponist, forfatter og underviser
Læs mere på: http://www.majbritteulrikkeholm.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Forskellen på perfektion og perfektionisme. Majbritte Ulrikkeholm skriver på Levlykkeligt.dk