Bevidsthed.nu - Psykoterapi Kolding

Rejs jer op og tal sammen

Når man har noget vigtigt på hjerte i hverdagen er løsenet ofte at man skal ”sætte sig ned og få talt sammen om det”. Det kan være en god ide, men det er værd at huske, at der faktisk også er andre måder at få en god samtale i gang. Den er bare så almindelig, den med at "sætte sig ned og tale om tingene". Og den skaber et billede i hovedet af to, der sidder overfor hinanden og taler sammen. At have øjenkontakt er jo vigtigt, en del af os har lært det som barn - ”se på mig, når jeg taler til dig!”.

 

Men at sidde overfor hinanden kan være for stor en mundfuld for en, der har lidt vanskeligt ved at så sagt, hvad der trykker,-  mens jeg selv gik i terapi, havde terapeuten og jeg f.eks. på et tidspunkt en aftale om at hun skulle sidde ved siden af mig, og holde mig i hånden, mens vi talte sammen.  Jeg kunne simpelt hen ikke sige, hvad det var, jeg skammede mig over, mens hun så på mig.

En anden mulighed er at sammen i stedet for at sidde sammen. Der er en rent fysisk forskel i det, fordi kroppen i sig selv er mindre ”låst”, når den er i bevægelse end når man sidder stille. Energierne kan flyde mere frit. Det giver for nogen bedre mulighed for, også at få ”låst op” for det, de tumler med indeni. Vælg en gåtur i omgivelser der ikke er forstyrrende og nemt kan aflede. Vælg strand, skov - natur - en smuk park. Steder hvor det er muligt at være privat, selv om man befinder sig på offentligt område.

Ikke alle mennesker har lige let ved at fortælle om det der trykker dem. Kulturelt har især mandekønnet f.eks. været formet til at undertrykke følelseslivet, men de ældre generationer har også været skolet til at holde deres problemer for sig selv, og ikke tale så højt om dem.

Det kan man tage hensyn til, og i stedet for at sammen kan man arrangere sig med at gøre et stykke (ukompliceret) arbejde sammen. At male et hus, grave en have, tage en kæmpeopvask, finpudse et stykke træ ude i værkstedet - tag udgangspunkt i de muligheder der er. Rent kropsligt er der samme fordel i at arbejde sammen som at gå sammen - kroppen er mindre låst når den er i bevægelse. Forskellen på at gå sammen og at udføre et egentligt arbejde sammen er, at fokus ikke ligger direkte på at tale sammen. Fokus ligger på at gøre noget, og så kan der dukke nogle stunder op, hvor man pludselig oplever at kunne åbne for noget. Det er også grunden til at det er en fordel at vælge et forholdsvis ukompliceret stykke arbejde. Et meget kompliceret stykke arbejde vil tit kræve for stor koncentration til at man kan give hjernen ”fri” til at beskæftige sig med andre emner samtidig. En ung pige jeg kender, fortalte mig f.eks., at de bedste samtaler hun havde oplevet med sin mormor, var nogen hun havde, når de bagte småkager sammen, hjalp hinanden med at rive blade af græsplænen, eller foldede 100 servietter til den store familiefest!

Mennesker er forskellige, og har behov for at blive mødt forskelligt. Det er ikke altid, den bedste løsning er at sætte sig ned og tale om tingene.

__________________________

Birgitte Asmussen, Exam. Psykoterapeut, skribent & administrativ free-lancer

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sæt jer ned, tal sammen. Nej - ikke altid. Læs hvorfor