Reagerer dit sensitive barn kraftigt på lyde eller lys

Reagerer dit særligt sensitive barn voldsomt, hvis du tænder lyset om morgenen?

Eller hvis du starter støvsugeren?

Kradser tøjet eller genererer mærkerne?

Hvad med sand eller små sten i skoene?

Eller sand på kroppen, når I er ved stranden?

Driller syningerne i strømperne?

Kan dit barn ikke holde høj musik ud?

Hvis du kan nikke genkendende til noget af det her, så er dit barn højst sandsynligt fysisk sensitivt.

Hvad er nu det for noget med fysisk sensitivitet?

Er mit barn ikke bare særligt sensitivt? - hvad er nu det for noget med en fysisk sensitivitet? Er det nu også noget, jeg skal forholde dig til?

Det kan være overvældende at have et særligt sensitivt barn og skulle forholde sig til, at barnet er "anderledes" end andre børn. Når jeg sætter anførelsestegn omkring anderledes, er det, fordi jeg synes, at anderledes tit får sådan en negativ klang. Det er en dårlig ting at være anderledes, og vi skal helst passe ind. Vi må ikke stikke for meget ud. Det synes jeg er synd.

At være anderledes er for mig en smuk ting. Eller det er det blevet - efter jeg har lært om den særlige sensitivitet og fundet mig selv til rette med den. Efter at jeg har lært at fokusere på fordelene ved at være særligt sensitiv - for dem er der mange af.

Sensitive børn skal lære at se det smukke ved sensitiviteten

Og det er dér, vi skal have vores særligt sensitive børn hen. Så de lærer at se det smukke ved at være sensitiv og ikke kun det dårlige. Der kan være mange udfordringer, når man er særligt sensitiv, og udfordringerne kommer tit til at fylde. Og når udfordringerne fylder, så er der ikke så meget fokus på de smukke sider af sensitiviteten.

For at kunne se de smukke sider bliver vi nødt til at lære om sensitiviteten - hvad er det for en størrelse? Hvad kendetegner den? Og ikke mindst hvad kan jeg gøre for at hjælpe mit barn med de udfordringer, der er, så de ikke fylder så meget? Så jeg kan møde mit barn med forståelse i stedet for irritation, når der er noget, der ikke lige kører så let, som det gør for andre børn? De fleste med et særligt sensitivt barn kender institutions- eller skolestartsproblematikken. Man kommer meget let som forælder til at kigge på de andre børn og tænke: Hvorfor skal det være så svært for mit barn? Hvorfor kan han/hun ikke bare .... hvis bare ...

Det er utroligt vigtigt med forståelse, når man har et særligt sensitivt barn - ja for alle børn, kan man sige, men især for de særligt sensitive, fordi de tager alting så dybt ind og lettere end mindre sensitive børn kommer til at føle sig forkerte. Hvis vi som forældre forsøger at lave vores sensitive barn om eller ikke accepterer eller forstår sensitiviteten, kan det føre at barnet bliver meget selvkritisk, får mindre selvværd, indre uro, stress og bliver dårlig til at passe på sig selv. 

Så det er altså rigtigt vigtigt at sætte sig ind i, hvordan dit barn er sat sammen, så du kan møde det med forståelse og hjælpe dit barn med at håndtere den særlige sensitivitet. Det er noget, der skal læres. Den særlige sensitivitet giver nogle udfordringer, fordi det samfund vi lever i lige nu, kører i et meget højt gear og vægter udadvendthed og multitasking meget højt. Så man skal som særligt sensitiv gå imod strømmen og finde sin måde at være i samfundet på.

4 forskellige typer af sensitivitet

Man kan opdele den særlige sensitivitet i 4 forskellige typer af sensitiviteter. Den åndelig sensitivitet, overgangssensitiviteten, den emotionelle sensitivitet og den fysiske sensitivitet. I det her blogindlæg vil jeg beskrive den fysiske sensitivitet, men jeg kommer helt sikkert til at skrive indlæg om de andre typer på et senere tidspunkt. Som særligt sensitiv vil der være én eller to af typerne, som er dominerende, og mange gange har man alle fire i en eller anden grad.

Det giver en meget større forståelse af det særligt sensitive barn, når man ved, hvilke typer der er dominerende. Det bliver lettere at møde udfordringerne og endda kunne forebygge nogle af de reaktioner, der normalt kommer fra barnet og dermed bringe barnet i bedre trivsel.

Hvad kendetegner det fysisk sensitive barn

Der er en del kendetegn ved det fysisk sensitive barn, som er gode at kende.

 1. Det fysisk sensitive barn vil være meget følsomt over for lyd, støj og belysning. Barnet har det svært med tøj, der kradser, med mærker i tøj, strukturer på tøj og kan meget let fornemme ujævnheder i sko eller sømme i strømper. Barnet vil reagere kraftigt, hvis der er sand i skoene eller tøjet er blevet vådt eller beskidt.
 2. Det fysisk sensitive barn kan ligeledes føle meget ubehag ved at have varm eller kold kropstemperatur.
 3. Barnet vil også ofte blive betragtet som meget kræsent. Det er kritisk over for, hvad det spiser, over for smag, konsistens, varmt og koldt.
 4. Barnet kan reagere på den mindste mærkelige eller grimme lugt.
 5. Lyde kan være meget generende for det fysisk sensitive barn fx hvis støvsugeren kører eller der er musik på.
 6. Barnet kan have det svært med overgangstøj fx fra sommer til vinter.
 7. Barnet kan være mere sårbart over for øreinfektioner, problemer med bihulerne og astma.

Hvis man ikke selv er fysisk sensitiv, kan det være rigtigt svært at sætte sig ind i det ubehag, som det fysisk sensitive barn føler, når det bliver udsat for nogle af de her ting. Og ikke kun ubehaget, men også graden af det. Jeg plejer at sige, at det føles som tortur. Det lyder måske lidt voldsomt, men det er også voldsomt at være i og føles meget ubehageligt.

Det er vigtigt at tage det alvorligt og møde barnet med forståelse. Følelsen og ubehaget er reel. Barnet er ikke ude på at være besværlig eller uopdragent. Børn vil helst samarbejde og ønsker ikke at være til besvær. Man kan sige, at mennesker, som ikke er fysisk sensitive, vil kunne sige pyt, det går nok og deres sanseapparat vil ret hurtigt sige, så nu har jeg vænnet mig til det, og det er ok. Når man er fysisk sensitiv, føles det, som om man ikke kan tænke på andet end ubehaget – tøjet, der kradser, mærket der driller osv. Kroppen sender hele tiden signaler, der siger, at der er fare på færde.

Derfor vil du også opleve, at det fysisk sensitive barn vil kæmpe en kamp for at understrege vigtigheden af det, det føler. At ubehaget er virkeligt og ikke bare noget, barnet kan sige pyt til og glemme. Hvis barnet ikke mødes med forståelse, vil det meget tit resultere i et raserianfald – simpelthen fordi det er så vigtigt for barnet at blive forstået og komme ud af situationen.

Hvad kan man gøre for at hjælpe sit fysisk sensitive barn

Når man først forstår forskellen på de 2 scenarier, der er - 1. jeg gider ikke have de sokker på og 2. at barnet hele tiden får signaler fra kroppen om, at det her er ubehageligt, jeg kan ikke holde det ud - så er det nogle gange lettere at forstå, at barnet ikke giver op. Det gør det også lettere at møde barnet med forståelse. Det er første skridt – forståelsen og anerkendelsen af barnets ubehag.

 1. Det er svært at gå ind og fjerne det fysiske fuldstændigt, men du kan nå langt med at kigge på det sansemotoriske og få nogle redskaber den vej rundt. Et eksempel kan være at bruge børstning til at vænne barnet til berøring.
 2. Sørg for at have overskud, når I tager ud og køber tøj og sko – anerkend at det tager længere tid at få købt noget, der kan bruges. Det gør det lettere for barnet at være i, når forældrene kan rumme det og giver sig tiden.
 3. Når I har fundet noget tøj, som er dejligt at have på, så køb mere af det – der kan være langt imellem tøjfundene, så det kan være godt at hamstre.
 4. Lyt til barnet i forhold til hvor meget eller hvor lidt tøj, det skal have på. Så længe barnet ikke er koldt eller for varmt, så kan man roligt lade barnet bestemme mængden af tøj. Det kan man selvfølgelig kun gøre, når barnet har en vis alder, ellers må man prøve sig frem. Herhjemme arbejder vi med begrebet sommerpige – min yngste datter er meget stolt af at være en sommerpige, selvom det giver hende nogle udfordringer i forhold til omverdenen, når hun tropper op i skolen i en kjole, bare ben og fødder i støvlerne om vinteren. Vi har altid et par gamacher med til hende, som hun kan tage på, men det er meget sjældent, de bliver taget i brug. Hun stortrives med at styre det selv og hun er altid varm. Jeg har tjekket mange gange, og nu når jeg spørger hende, om hun fryser, siger hun bare, mor du ved jo godt, at jeg er en sommerpige.
 5. Fodbad og massage kan også hjælpe dit fysisk sensitive barn til berøring og mindske sensitiviteten.
 6. Pauser i løbet af en dag er meget vigtige - dit fysisk sensitive barn vil reagere mere på de forskellige sanser, hvis det er i underskud.
 7. Tag hensyn til barnet - du skal måske ikke lige støvsuges, når dit barn er i nærheden. Du skal vække dit barn stille og roligt - uden for meget lys og larm.  

Som jeg har nævnt nogle gange i det her indlæg, handler det meget om at lytte til sit fysisk sensitive barn og tage det alvorligt, også selvom det kan være svært at forstå. Dit barn tager ikke kampene for at være på tværs, men fordi det simpelthen ikke kan holde situationen ud - barnet bliver overstimuleret og viser derfor ikke den bedste side af sig selv – det er vigtigt at huske.

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

 • Google
 • Facebook
 • linkedin
 • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Reagerer dit barn kraftigt - særligt sensitive børn. Læs mere