

Her er de 5 største fejl du kan begå når du vil skifte karrierespor
En af Danmarks førende headhuntere siger at et ”brancheskift (karriereskift) er godt - når det lykkes”. Det kan du læse i Henrik Enegaard Skaanderups bog ”Slået hjem”.
Hvad mener headhunteren mon?
Han vil med sin udtalelse signalere, at det langt fra er en selvfølge, at ønsket om et karriereskift altid ender lykkeligt. Hvis det lykkes er det godt, du må bare ikke tage for givet at det lykkes.
Der er måske lidt ”skomager, bliv ved din læst” over udtalelsen, og det er heller ikke sikkert at skomagerne skal holde helt op med at lave sko. Det kan være skomageren skal lave nogle andre sko, eller at han skal finde en ny måde at lave skoene på. Måske skal skomageren lave sko i en anden prisklasse, af et andet materiale osv. Måske skal skomageren prøve at tiltrække nogle andre kunder og have nogle andre varer på hylderne. Endelig kan skomageren se på, hvordan han tænker om sit job, om det han laver hver dag og om sine kunder, sine materialer og sit produkt.
Du har sikkert gættet, hvor jeg vil hen med skomageren. Jeg vil gerne have dig til at gøre som jeg foreslår skomageren skal gøre. Den første fejl vi nemlig begår, når vi begynder at tænke på at skifte karriere, er at vi ikke længere er i stand til at se med nye øjne på ”det gamle”. Dvs. at vi bilder os ind, at det er det hele vi skal skifte ud, i stedet for kun nogle delelementer.
De 5 største fejl i karrieskift
Den største og første fejl vi derfor begår, når vi begynder at tænke på et karriereskifte, er netop at ville start helt forfra: At tro at intet af det du kan og gør nu, kan og skal bruges i din nye karriere, er den største fejl du kan begå.
Ideen om at skifte karriere, opstår hos mange fordi de løber grundigt sur i deres nuværende karriere. Så er det meget nemt at få tanken ”Jeg kan da bare begynde forfra”. Men at tro, at alle dine kompetencer og kvalifikationer skal smides ud med badevandet for at begynde på en frisk, er at gøre opgaven alt for stor. Det er trods alt de færreste som vil gå fra at være højt specialiseret inden for ét fag, til at blive højt specialiseret inden for et andet fag.
Den næste fejl vi begår, er at tro, at endnu mere uddannelse er løsningen på det ønskede karriereskift.
Vi er i Danmark generelt rigtig godt uddannede. For mange uddannelser uden en indbyrdes råd tråd, vil gøre det uklart for andre, hvilke spidskompetencer du besidder. Hvis du har uddannet dig i én retning, men ”pludselig” finder ud af, at du vil en anden vej, kan det være svært for andre at forstå, hvad du kan tilføre din nye karriere.
Den tredje fejl vi begår, er at tro, at et karriereskift løser vores problemer og derfor risikerer vi at ønske karriereskiftet af de forkerte grunde.
Hvis dine motiver for at skifte karriere er uklare for dig selv, er de det også for dem der skal tage chancen og ansætte dig inden for et fag, hvor du er ”grøn”, mens de sagtens kunne ansætte en med de rette kompetencer.
Hvis du ikke kan forklare hvorfor du vil skifte karrierespor, og hvordan du vil gøre det, så er vejen lang til at det lykkes. At gå rundt og ønske sig en ny karriere uden en eller anden form for plan for, hvordan det skal lykkes, er naivt. At være uklar i mælet, når du taler om dit karriereskift, hjælper heller ikke på sagen. Hvis du ikke klart og præcist kan forklare, hvorfor dit karriereskift er en god idé, kan andre slet ikke se fidusen. Og du har næppe helle selv helt forstået, hvad det er du er gået i gang med.
Manglende ydmyghed og manglende erkendelse af, at det at skifte karrierespor ofte medfører, at begynde nede fra og arbejde sig op (igen) er den fjerde fejl. At tro, at du kan bevare din placering fra det gamle hierarki i det nye, kan være det største benspænd. Det vil ofte være en god og klog strategi at sige ”Jeg er ny, jeg skal lige lære faget, så jeg træder et eller to skridt tilbage”. Men er du parat til at begynde forfra? Er du?
Endelig begår vi ofte den fejl, at tro at det er nemt at skifte karrierespor (i krisetid), jf. headhunterens ord.
En ting er, at du har læst eller hørt om andre, for hvem det er lykkedes at skifte karriere. Men har du det der skal til, for at det også lykkes for dig? Er du mere optaget af, hvad du selv opnår og får ud af det, end hvad du kan skabe og tilføre et nyt job? Så skal du nok kigge dine motiver efter én gang til.
Hvad du bør gør i stedet
1)Klarlæg dine kompetencer og kvalifikationer så du ved præcis hvad du kan, hvilke resultater du er i stand til at levere og hvordan du kan bidrage positivt også i en ny karriere. Du skal ganske enkelt i gang med at ”oversætte” din kompetencer så de der skal tage chancen med dig, kan se fidusen.
2)Når du har klarlagt dine kompetencer, skal du finde en mentor inden for det fag du ønsker at skifte til. Du har brug for inside-viden og gode kontakter, så du skal i gang med at opbygge et godt netværk.
3)Du skal være helt klar i spyttet om, hvorfor du ønsker at skifte karrierespor – og du skal kun skifte hvis du absolut ikke kan lade være. Der skal være noget der kalder på dig og som du ikke kan overhøre.
4) Du bør være parat til at ”begynde forfra”. Tænk på ordet ”voksenlærling”. Det er faktisk meget dækkende for den tankegang du skal benytte dig af i karriereskiftet. Nok er du voksen, veluddannet og med mange års erhvervserfaring som bestemt kan komme dig til nytte i din nye karriere. Men du har også valgt at ”gå i lære” når du vælger karriereskiftet.
5) Du skal bevare realismen. Et vist element af en Rød Tråd gør det nemmere for dig at skifte karrierespor. De fleste mennesker kender nok mindst én som oprindelig har uddannet sig inden for ét fag, men i dag arbejder med noget helt andet. Det er meget almindeligt, men ofte noget de mennesker har arbejdet sig frem til. Et vellykket karriereskift handler derfor om, at du arbejder dig frem til det, mere end det handler om at tage et kvantespring.
Held og lykke med dit karrieskift, hvis du da skal lave et?
__________________________
Kommentarer
log ind eller opret konto for at skrive kommentarer