Indre ro og nærvær i vores liv. Sådan får du det

Der er tidspunkter, hvor vores støvler sidder fast i mudderet, og vi overhovedet ikke føler, vi har kræfterne til at slippe fri. Men prøv en ny strategi: Kig op-bogstaveligt talt.

For nogle måneder siden begyndte jeg at genoptage en gammel passion jeg har. Hver gang jeg skulle ud af døren, sørgede jeg for at få mit kamera med.

Men jeg var slet ikke forberedt på de konsekvenser det egentlig fik.

For første gang lagde jeg mærke til alle de mange smukke trækroner, skyformationer og detaljer på bygninger, der var bare et hoved over min egen højde. Når man sådan går og leder efter motiver, får gåturen et helt andet indhold. Pludselig bliver selve turen, og altså vejen til målet, mindst ligeså interessant, som selve turens destination.

Det var en øjenåbnende oplevelse, at indse hvor mange smukke ting, der omgiver mig hver dag- og faktisk har været der de sidste ti år, hvor jeg har boet i dette område.

Det svarer jo til, at fjerne de skyklapper jeg har haft på når jeg var ude. Jeg gav slet ikke min fulde opmærksomhed til den smukke natur der er masser af, lige udenfor min hoveddør. Dette sætter uden tvivl en del klokker igang, for mon ikke sandsynligheden for det samme, gjorde sig gældende i andre aspekter af mit liv? At jeg ved at skifte perspektiv, kunne se så mange nye muligheder og nye sider af situationer og relationer jeg befandt mig i?

Lige her sætter nærværet ind. Jeg lader mig opsluge af skønheden der er ovenover mig og omkring mig, og glemmer for en stund en masse af den støj, der ellers ofte er omkring mig.

Det springende punkt ligger i, at bevare den følelse af ro og nærvær. For en meditation, gåtur eller samvær med mennesker vi holder af, gør os veltilpasse for en stund. Men der skal ændres noget grundlæggende i os, hvis vi nemt finder os selv i uroens verden og stress banker på, så snart vi er væk fra de rare, rolige omgivelser. Ved at få puttet flere og flere muligheder ind i livet, for at være nærværende- giver vi ny plads i bevidstheden, til netop nærværet og roen. At skabe mulighed for nærvær, på en almindelig tur hjem fra arbejde eller indkøb, kræver ikke meget. Til gengæld giver det virkelig meget igen.

Målet må gerne være, at reagere hensigtsmæssigt på følelsesmæssige udfordringer, uanset om vi netop har tilbragt en uge på et retreat eller har haft en hektisk uge på arbejdet. Når vi begynder at forstå vores reaktionsmønstre, får vi også langt bedre mulighed, for at kunne ændre på de uhensigtsmæssige af slagsen.

Mange af disse erkendelser kommer i takt med, at vi inviterer nærvær- og dermed ro og forståelse, ind i vores liv og bevidsthed.

Måske sidder du ikke længere fast i mudderet med dine store støvler, næste gang du kigger ned, efter at have haft blikket vendt ud mod verden. Det kan endda være, du har smidt støvlerne og ladet dem sidde i det tunge mudder, og selv –barfodet er gået videre på din færd, og læring igennem livet.

 Kærlig hilsen 

Stine Luise Krogh Christensen

 

Dette blogindlæg er udvalgt af Magasinet Psykologi som vælger et nyt indlæg fra Levlykkeligt hver uge til deres facebook fanpage og et om måneden til deres trykte magasin.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Stress - indre ro og nærvær i vores liv. Sådan får du det