Markedsføring på nettet Jens Estrup

Lykkens Dag - international umærkelig mærkedag

Lykkens Dag er en international mærkedag som FN opfandt i 2012, da FN for første gang udgav World Happiness Report, som gør status over Lykken i verdens lande.

Lykken er overalt. Skulle man betvivle det, kan man jo bare tænke på Mcdonald’s Happymeals, på Coca-Colas slogan Open Happiness, eller Always’ mestruationsløfte: Have a happy period – som i denne henseende ikke mændene forundt ;-) Selv Google har ansat en Chief Happiness Officer...fortsæt selv. 

Så måske vil det interessere at se lidt nærmere på hvad Lykke som begreb er for en størrelse. 

At finde lykke er alle menneskers højeste mål. Lykken er den mest værdifulde af alle værdier. Vi stræber nemlig aldrig mod lykken for at opnå noget andet, derimod stræber vi ofte mod noget andet for at opnå lykken. Lykken er altså en absolut værdi.

Hvis vi kunne Earth-Time-Google os tilbage til fortiden, er det til trods for kulturelle ligheder netop forskellene mellem antikken og i dag der er så påfaldende. Mens grækerne fx mente at der eksisterede almene regler for Det Gode Liv, tager vi det i dag nærmest som en selvfølge at lykke er en subjektiv og personlig (øjebliks)oplevelse.

Mange har en udbredt forestilling om en afgrænset og kortvarig lykke som ville virke mildt sagt fremmed i antikken. Få grækere eller romere ville tale om en intens forelskelse som ”de lykkeligste måneder i mit liv”. Og de ville nok heller aldrig bruge begrebet ”happy hour” om fredagbartilbud på den lokale Café. Derimod ville de lægge vægt på at din personlige lykke er ligefrem proportional med at dine handlinger bidrager til dine medborgeres fælles bedste - altså en noget mere varig opfattelse af Lykke. Lidt mere første maj end mig først.

Samfundssind var alfa & bodega når man talte om lykke i antikken – men ikke i den betydning der har at gøre med politik og solidaritet. Men slet og ret af logiske grunde. Pointen er nemlig at: værdier, og især lykke, findes (eller trives) ikke uden for et fællesskab – lidt samme tankegang som man genfinder i filosoffen MacIntyre's bog "After Virtue", og hos sprogfilosoffen Wittgenstein i hans påvisning af den logiske fejlslutning (og selvbedrag) når mennesker holder fast i et privat sprog.

De gamle Grækere ville sige at det ikke vil give mening at diskutere lykke eller andre værdier, når vi, som vi gør i dag, ikke indgår i eller kan henvise til et fastforankret fællesskab som værdierne er rodfæstet i. Uden et værdifællesskab, bliver vi i vores søgen hver især overladt til os selv – eller overladt til at søge inde i os selv. Et på flere måder futilt projekt vi kun forfølger fordi vi ikke kan lade være, da vi ikke kan fjerne behovet for at blive lykkelige. Når nu varig lykke af logiske grunde ikke kan lader sig realisere ved sololøb, er det jo godt at vi her har et site hvor vi i et slags fællesskab kan dele forskellige optikker på lykke forstået som livsmening  – som vel må siges at være et understregende udtryk for et mere eller mindre udtalt behov i hver enkelt af os for i fællesskab at blive mere afklarede?

Jeg mener blot at det er vigtigt at vi i dag finder frem til en mere balanceret definition på lykke: nu hvor individualismens epoke, som vi så peake op til finanskrisen, stadig fortsætter ufortrødent. Vejen til varig lykke bør ideelt set være at finde livsmening i fællesskaber - hvor store eller små de end må være. For hvordan vi end vender og drejer lykke-begrebet, så er vi hinanden. Vælg derfor altid det gode selskab, som Platon sagde.... og sørg selv for at blive det, kunne man tilføje ;-) 

Hav det godt & Lev lykkeligt
Jens Estrup, filosof og stifter af Levlykkeligt Portalen & Wise On Life  

__________________________

Jens Estrup
cand.mag. i Filosofi & Retorik
Stifter af Levlykkeligt Portalen & Wise On Life

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lykke er alle menneskers højeste mål. Læs mere