Psykoterapeut Linda Clod Præstholm

Er det stress eller overgangsalder?

Jeg møder ofte kvinder midt i livet, som oplever symptomer, der både kan skyldes overgangsalder og stress. Mange af dem kæmper med søvnproblemer, koncentrationsbesvær, tågehjerne, humørsvingninger, angst og en følelse af udmattelse – uden helt at være sikker på, hvad der ligger bag eller hvorfor de er blevet ramt så hårdt.

 

 

Det kan være frustrerende og forvirrende ikke at vide, om symptomerne skyldes stress eller de hormonelle forandringer, som følger med overgangsalderen. Ofte hænger det sammen, da dalende østrogenniveauer kan gøre kroppen mere sårbar over for stress, samtidig med at stress kan forværre overgangsalderens symptomer.

 

 

Derfor er det vigtigt at skabe bevidsthed om denne sammenhæng og hjælpe kvinder med at finde de rette redskaber – hvad enten det handler om stresshåndtering, rehabilitering af stress og belastningstilstande eller hormonbehandling. En helhedsorienteret tilgang kan gøre en stor forskel i denne fase af livet.

 

Svært at kende forskel

 

Det kan være svært at kende forskel på stress og dalende kønshormoner ved overgangsalderen, fordi begge tilstande påvirker kroppen og hjernen på lignende måder. Når østrogen- og progesteronniveauerne falder, kan det føre til symptomer som træthed, søvnproblemer, humørsvingninger, angst, koncentrationsbesvær og hukommelsesproblemer – præcis de samme symptomer, som ofte optræder ved stress og belastningstilstande.

 

 

Desuden kan stress forværre overgangsalderens symptomer og omvendt. Når kroppen er i en stresstilstand, øges produktionen af kortisol, hvilket kan forstyrre hormonbalancen yderligere og intensivere symptomerne. Det kan skabe en ond cirkel, hvor det bliver svært at afgøre, om symptomerne primært skyldes overgangsalderen eller en belastningsreaktion.

 

 

Alle, som er født som kvinder, vil på et tidspunkt gå igennem forandringer i hormonniveauer i forbindelse med menopause. 1/3 af os vil opleve svære symptomer, 1/3 af os vil opleve lette symptomer og 1/3 af os vil ikke opleve nogle nævneværdige symptomer. Symptomerne kan starte allerede i perimenopause, altså 10 år før menstruationen ophører, ofte med forværring i op til den egentlige menopause (det tidspunkt hvor vi ikke har blødt i 12 måneder) og i postmenopause. 

 

 

Opdateret viden giver større sundhed for kvinder

 

Lige nu (i skrivende stund, januar 2025) er der et momentum, hvor læger verden over erkender, at man i årtier har svigtet kvinders sundhed ved at tro, at hormonel substitution i forbindelse med overgangsalderen var farligt. Denne opfattelse stammer især fra en misfortolket undersøgelse i starten af 2000'erne, som skabte unødig frygt for hormonbehandling. Konsekvensen har været, at mange kvinder har lidt unødvendigt under alvorlige symptomer på hormonmangel, der kunne have været behandlet.

 

 

I dag viser forskning, at hormontilskud ikke blot kan lindre generende symptomer som hedeture, søvnproblemer,  humørsvingninger samt tågehjerne og kognitive udfordringer, men også kan have en positiv effekt på knoglesundhed, hjerte-kar-systemet og hjernens aldringsproces. Østrogen spiller en afgørende rolle i kvinders generelle helbred, og ved at genoprette balancen kan hormonterapi reducere risikoen for osteoporose, beskytte mod demens og forbedre livskvaliteten markant.

 

 

Det er derfor afgørende, at vi ændrer samtalen omkring hormonbehandling og sikrer, at kvinder får adgang til korrekt information og den behandling, de har brug for. Det er på tide at anerkende overgangsalderen som en vigtig fase i livet, hvor kvinder fortjener støtte, viden og de bedste sundhedsmæssige løsninger.

 

 

Vigtigt at behandle alle ubalancer

 

 

Hvis man vil rehabilitere fra stress, er det vigtigt også at behandle symptomer på overgangsalderen. De faldende niveauer af kønshormoner, især østrogen, påvirker hjernen og dens evne til at regulere stressrespons, humør og kognitive funktioner. Hvis disse hormonelle ubalancer ikke håndteres, kan det være svært for hjernen at genfinde sin balance og komme sig helt efter en belastningsreaktion.

 

 

Ved at adressere både stress og hormonelle ubalancer kan man give hjernen de bedste forudsætninger for at genoprette sin funktion og skabe en bedre mental og fysisk balance. Derfor kan det være en god idé at overveje en helhedsorienteret tilgang, der inkluderer hormonbehandling, stresshåndtering og livsstilsjusteringer.

 

 

Derfor er jeg begyndt også at tale om perimenopause, menopause og postmenopause, når jeg møder kvindelige klienter midt i livet. Ligesom jeg laver en grundig udredning af stress og mulige stressorer, har jeg også lavet et screeningsskema for menopausesymptomer. 

 

 

Jeg kan altså både sende en kvinde hjem med en vejledning til at rehabilitere sin stresstilstand, men også med en opfordring til at søge læge og få hjælp til at lindre gerner ved det dalende kønshormonniveau.

 

 

Har du lyst til at vide mere om menopause kan jeg anbefale følgende bøger:

 

‘Mit hemmelige liv’ af Lotte Kaa Andersen

‘The New Meno Pause’ af Mary Claire Haver

‘The Meno Pause Brain’ af Lisa Mosconi

 

Foruden Menokinds profil på Instagram og Facebook, samt deres podcast. 

 

 

Læs også mine andre og meget populære blogs:

  • Hvordan føles det at have belastningsreaktion? Og hvad har jeg lært
  • Langvarig stress - det sker der i kroppen
  • 3. grads stress - invaliderende stress
  • Efter stress - hvem er jeg nu?
  • Kanaliseret stress - Når stressen ikke forsvinder
  • Regulering af nervesystemet
  • Tryghed frem for ro
  • Hvad er en belastningsreaktion?
  • Er din stress opkørt eller udkørt?
  • Hvordan går det med din stress-sygemelding?
  • Stresskollaps - det værste var manglen på forståelse
  • 9 ting jeg lærte af min stresssygemelding og at tage den med ro
  • Hvad er forskellen på stress og traumer?
  • Pas på stress i sommerferien!

 

Og sidst men ikke mindst, kan du få meget mere viden om stress i min podcast 'Samtaler Om Stress' .

__________________________

Linda Clod Præstholm
Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut SEP, Stresscoach, Sygeplejerske og Yogalærer

www.lindaclodpraestholm.com
T: 22368808
MobilePay: 56959
mail@lindaclodpraestholm.com

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Er det stress eller overgangsalder?