At sige ja til det, der er

Mange spirituelle lærere har sagt det, men hvad betyder det – og hvordan gør man det i dagligdagen?

Når du siger ja til det, der er, betyder det, at du ikke kommer op at slås med dig selv, andre og omverdenen. Det er en livspraksis, der bringer harmoni og frihed.

Og grundlæggende er det en livspraksis, der er baseret på erfaringer med, at kærlighed er den mest transformerende, skabende og frigørende kraft, der findes i universet.

 

 

Indre enhed:

I forhold til dig selv betyder det, at du accepterer dig selv, som du er. De fleste af os har nogle områder, vi “dømmer ude”,

At sige ja til hele dig er helende – du kommer i kontakt med din fornemmelse af helhed og enhed – og derigennem er du forbundet med alt, hvad der er.

 

Det er altså igennem din forbindelse til din egen helhed/enhed, du kan mærke forbindelsen til den større helhed. Når vi mærker vores helhed, er der harmoni og en følelse af dyb tilfredshed – uanset de ydre omstændigheder.

 

I dagligdagen:

I den daglige praksis kan du se, om det er muligt at opdage de steder, hvor du dømmer dig selv ude. Der, hvor du kæmper med dig selv eller forsvarer dig selv i dine tanker.

Du kan sige til dig selv: “Det behøver jeg ikke forsvare,” eller bare: “Det behøver jeg ikke bekymre mig om lige nu.”

Se, om du kan opdage, hvor du vurderer dig selv. Alle vurderinger kommer fra en manglende kontakt med hjertet. Du kan måske opdage det sted, hvor dine tanker bedømmer det, du siger, og det, du gør – måden, du er på.

Og du kan sige til dig selv: “Det behøver jeg ikke vurdere.”

Hvor har du projekter med dig selv? Hvor har du en ide om, at du lige skal fikses, så du kan blive den, du tror, du skal være. Alle projekter er udtryk for en manglende følelse af at være god nok – at være, som du er. At du skal gøre noget godt for at være god nok.

Så kommer du ind i tanker, der siger at “du mangler noget”, fx hvis jeg bare får den røde kjole, bil, det hus m.m., så er jeg god nok. Eller hvis jeg bare bliver tynd nok, rig nok, muskuløs nok m.m.

Mangeltilstande er følelser, der kommer som et resultat af at dele sig selv op og ikke kunne være med alt det, der er. Så hvis du kommer til stede her og nu, og kan anerkende det, der er, så bliver du igen forbundet med din helhed og den harmoni og fred, det giver.

At lade andre være hvor de er:

Hvad vil det sige, at kunne lade andre mennesker være der, hvor de er?

Når du først kan lade dig selv være, hvor du er – når du hviler i din egen helhed – så er det meget lettere at se den, du er sammen med, klart.

Fra det sted ser du også den anden som hel og fuldendt – uanset hvor den anden er i sig selv. Når du mærker din egen helhed og ser den andens helhed, er der ikke brug for at ændre på nogen.

De fleste af os har ideer om andre, og du skaber den anden gennem dine tanker omkring den anden. Man kunne sige, at den anden er et billede på din egen indre tilstand.

Du kan ikke gøre noget mod en anden, du ikke gør mod dig selv.

F.eks hvis du vurderer den anden: “Du er sådan og sådan…”, “Du gør aldrig….”, “Hvis du bare kunne ….”, “Hvis du ikke gjorde….” osv.

Energien i vurderinger er lukket – ikke i forbindelse. Man kunne kalde det at “dele lussinger ud”. Når vi gør det mod en anden, får vi samtidig “ lussingerne” – energien – i hovedet selv.

Selv når du gerne vil “hjælpe den anden” og har tanker om, at du ved, hvad der vil være godt for den anden, er det stadig en vurdering, og på det ubevidste plan siger du, at den anden ikke er god nok og ikke kan tage hånd om sig selv – hvilket dybest set er en aggressiv holdning.

Prøv at opdage, hvornår du begynder at diskutere med andre. Hvert forsvar er starten på krigen om “Hvem er forkert?”

Kan du prøve at være nysgerrig på, hvad der sker med dig, hvis en anden har en mening om noget, du gør. Kan du holde dig åben?

Den anden siger måske: “Du roder altid så meget,” og du begynder at forsvare dig eller at angribe den anden: “Du rydder da heller aldrig op efter dig,” eller: “Jeg har da lige ordnet …..”

Kan du acceptere, at den anden har sin mening?

Hvad sker der, hvis du siger: “Synes du det? - Nå for pokker,” eller: “Ja, det fik jeg ikke lige ryddet op”?

At gå med det, der sker i dit liv

Virkeligheden er, som den er, og hvis vi kan acceptere det, kan vi flyde med livet.

Når vi er i vores egen livsstrøm, er vi forbundet med det, der er nu, og vi kan have en oplevelse af, at alt det, vi har brug for, kommer til os – let og uden anstrengelse. Det er dejligt, og de fleste tager imod og “rider på bølgen” – “glider med strømmen”.

Men hvad sker der, når livet ikke bringer os det, vi gerne vil have eller havde forventninger om? Det er her, mange af os begynder at kæmpe mod…

Mange gange er det, fordi vi laver en historie om det, der sker!

Så det, at der er en ven, der aflyser en aftale, kan blive til en historie om, at den ven har trukket sig, ikke er interesseret i kontakt eller måske ligefrem er vred over noget, jeg har sagt eller gjort. Så den tid, jeg får frisat, når aftalen ikke er der mere, kan blive fyldt af mine reaktioner på den historie, jeg skaber! Eller jeg kan nyde mit frirum og bruge tiden til at gøre lige det, jeg har brug for.

Eller livet kan bringe ændringer i mit arbejdsliv, en tid med en pause fra alle de arbejdsopgaver jeg plejer at have. Igen kan det blive til historien om, at nu går jeg fallit, får aldrig mere nok at lave, jeg kan ikke forsørge mig selv eller min familie. Og det frirum, det giver, kan igen fyldes med bekymringer om fremtiden. Eller jeg kan bruge tiden på at hvile mig, læse den bog, der har ligget på natbordet i et år, eller andre ting, jeg har lyst til.

Uanset hvordan du bruger tiden, er virkeligheden, som den er.

Og når vi tager vare på os selv og hinanden, så godt vi kan, er vi mere åbne for de løsninger og åbninger, der kommer. Og vi kan måske pludselig se situationen fra en anden side og få et andet perspektiv på det hele.

De tre livsområder

De tre livsområder er som en treenighed: Mig i relation til mit indre.

Mig i relation til dig.

Mig i relation til verden.

Når du kan møde dig selv der, hvor du er, kan du møde den anden, og når du kan møde den anden, kan du møde verden. Når du har kontakt til alle tre livsområder på en gang, kan du opleve enhed og kærlig forbindelse med dig selv, kærlig forbindelse i dine relationer og en kærlig forbundethed med den verden, du lever i. Fra det sted i dig kan du være med til at træffe kærlige løsninger.

Kærlig hilsen fra Anne Kamille

 

 

__________________________

Psykolog Anne Kamille Ahlefeldt
House of Being
Pandehavevej 41
3120 Dronningmølle
Tlf: 25750009
Læs mere på: http://anneahlefeldt.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sig ja til det, der er