Vaner og uvaner...

Vaner er en lidt underlig ting.
Vaner er handlinger, tankemåder, strategier, rækkefølger, metoder.. snart sagt hvad som helst, når bare det sker som det plejer og oftest helt uden at vores bevidsthed beskæftiger sig med det. Vi opretter vaner over tid - ved hårdt arbejde faktisk.
Vi vælger f. eks, bevidst, hvilken vej vi vil køre fra punkt A til B. Måske skriver vi en kørselsvejledning ud til at begynde med. Vi er særdeles opmærksomme hele vejen og når frem som beregnet. Næste gang ruten skal køres glider det lidt nemmere. Der er dele af vejen vi husker uden at skulle tænke ret meget over det, og næste gang endnu bedre... og til sidst så kører vi ruten imens vi tilrettelægger morgendagens gøremål i tankerne, for nu behøver vi ikke mere bruge bevidst opmærksomhed på at komme fra A til B. Det er lykkedes os at oprette en vane. At "slide" en bane i hjernen, hvor neuronerne kan suse ad som et tog på en skinne.

Hvad så her omkring nytårstide hvor der er voldsomt mange slankekure, kostomplægninger, rygestop m.m der er i spil - altså masser af vaner der skal brydes eller ændres?
Ja så er det næsten logisk, at det kræver et stykke arbejde.
Det er som med vekslerne, de spor som vildtet følger i naturen, at hvis man pludselig vil gå andre veje end dem der er lagt ud at følge, så går du i "utæmmet" natur og skal bruge alle sanser for at finde vej.

Derfor er det vigtigt at være tålmodig når man gerne vil indføre nye eller bryde gamle vaner.
Der sker nemlig det, at det i begyndelsen er forholdsvist nemt at holde sin beslutning om at undlade slik om aftenen, for du har husket at købe gulerødder, har skrællet dem og gjort det nemt at gøre noget andet end du plejer... du har bevidst undgået at følge det gamle spor i hjernen. Du bruger din vilje til at gøre noget andet.
Og det går godt! - I et stykke tid.
Indtil du bliver uopmærksom, eller indtil du bliver presset af tid, følelser, omstændigheder.. så falder du fluks ind på det gamle spor... det dybe gamle spor neuronerne har slidt i hjernen, for der skal du ikke tænke, ikke bruge opmærksomhed - der glider det bare.
Og så er det at man skal bruge sin tålmodighed.
For det VIL ske at man falder tilbage i gamle spor og det tager TID at slide nye der er dybe nok til at kunne tåle modstand og pres og uopmærksomhed.
Derfor er der ikke andre metoder end at sige Ups! jeg faldt vist tilbage... så nu skal jeg kravle op ad det gamle spor IGEN og ind på det nye, være særdeles opmærksom i den kommende tid og arbejde på at få slidt et spor der kan erstatte det gamle.

Held og lykke derude... Det KAN lade sig gøre.
Jeg ved det for jeg har været fri for at ryge cigaretter i et 1½ år nu. Og agter at vedblive med det. __________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Vaner og uvaner...