Sanselig madlavning i skolekøkkenet skaber fællesskab og glæde.

Madlavning i skolekøkkenet skaber fællesskab og glæde

Mad skal laves med åbne sanser. Det bør stå klart for enhver. For kun med sanserne helt parat, får vi den fulde oplevelse af alle de herlige råvarer vi har brug for i det daglige. Men dette er i virkeligheden ikke et indlæg, der handler om, hvordan vi bedst kommer i kontakt med vores smagsløg. Derimod handler det om børn, borgmestre og glæden ved i fællesskab at lave mad.

Vi (det er os i Sanser & Sundhed) havde i sidste uge fået chancen for at komme på Hillerødgade skole på Nørrebro. En fantastisk skole, der gør et kæmpe arbejde for de børn der går der. Børn der på mange måder har oddsene imod sig.
Vores projekt er sanselig skolemad, der viser børnene, hvordan man skal have hænderne helt ned i farsen for rigtigt at kunne opleve det. Et skolekøkken hvor alle deltager på samme vilkår og bliver sat til at gøre ting, der er en lille smule ud over det sædvanlige, sætter børnene på etniveau, hvor de kan være sammen og opleve succeser, som de måske ikke opnår i den boglige del af deres skolearbejde. Projektet går ud på at skabe fællesskab, fællesforståelse og glæde ved at arbejde sammen. Men det handler også om at skabe en bevidshedsforståelse for at når man bruger sine sanser, bla i madlavning og samværd, åbner der sig en ny verden.

Denne dag lavede børnene krydrede kødboller (som vi kalder Herlige Halal-deller), rødbedesalat og grovpasta med tomatsauce. Og ikke i små mængder. Børnene lavede mad til alle deres kammerater på skolen, over 200 børn, og Københavns borgmester for børn og unge.
Det kom der en herligt bekræftigende formiddag ud af, hvor børnene gav den gas og de voksne præsenterede deres idéer og arbejde gennem året for kommunen. Der blev skabt et naturligt fællesskab og den glade stemning var smittende. En forståelse for brug af sanserne i det sundhedsarbejde, som bliver foretaget på skoler og arbejdspladser. Det er vores arbejdstese, at hvis vi er bevidste om vores sanser er vi også mere bevidste omkring de ting vi indtager, hvilket igen påvirker vores sundhed positivt.

Sansebevidsthed er vigtigt. At være opmærksom på at sanserne kan bruges på mange måder, at genopdage dem...tja, for mig personligt har det skabt en stille tilfredshed, nogen vil måske bruge så stort et ord som lykkelig

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Madlavning i skolekøkkenet skaber fællesskab og glæde. Læs mere