I tvivl om du har en depression?
Har du oplevet at være bekymret, eller i tvivl om du har en depression? Som så mange andre sygdomsudtryk, bliver også depressionsbegrebet brugt i flæng i vores hverdagssprog. Dette forhold er med til at udvande begrebet. På den anden side bliver der i disse år skrevet og snakket meget om depression på en åben og saglig måde, dette er med til at aftabuisere emnet og gøre det mindre tabubelagt at være deprimeret. Jeg er sikker på, at langt de fleste på et eller andet tidspunkt i deres liv har oplevet en særlig form for tristhed, en udpræget ked-af-det-hed, et tungsind. Men er dette en depression? Du kan også bare tage en depressionstest på internettet, og hvis den er positiv, er du så deprimeret?
Hvad er en depression? Ifølge ordnet.dk defineres depression med følgende: ”sindslidelse med (langvarig) nedtrykthed, ofte præget af angst, handlingslammelse og træthed … se melankoli,” (https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=depression). Puha, det kender vi vist til alle sammen. Der er brug for en mere uddybende definition. Ifølge netdoktor.dk kan en depression defineres med følgende: ”Depression er en meget almindelig sygdom. Omkring 500.000 danskere bliver ramt af en svær depression i løbet af deres liv. Endnu flere oplever mildere former for depression. På en tilfældig dag vil mellem 100.000 og 200.000 danskere have en depression,” (https://netdoktor.dk/sygdomme/fakta/depression.htm). Desuden skriver netdoktor.dk om den behandlingskrævende depression: ”Om der er tale om en depression afhænger nemlig af sværhedsgraden af symptomerne. Vi kan alle gå og have nogle af nedenstående symptomer i lettere grad ind imellem. Men for at de 'tæller med', skal man have dem hver dag eller næsten hver dag hele dagen gennem mindst 14 dage."
Mindst to af følgende symptomer:
- Følelse af nedtrykthed.
- Markant nedsat lyst/interesser.
- Reduceret energi, svær træthed.
Samt mindst to af følgende:
- Nedsat selvtillid eller selvfølelse.
- Selvbebrejdelser, svær skyldfølelse.
- Tanker om død eller selvmord.
- Tænke- og koncentrationsbesvær.
- Svær indre uro eller modsat: hæmning.
- Søvnforstyrrelser.
- Betydningsfulde ændringer i vægt eller appetit.
Opfylder man to af de første kriterier og to af de næste, har man en mild depression. Til en moderat depression hører mindst fire af symptomerne fra den anden gruppe. En svær depression har alle tre symptomer fra første gruppe og fem af symptomerne fra sidste gruppe. (https://netdoktor.dk/sygdomme/fakta/depression.htm).
Så blev depressionsbegrebet ordentligt defineret. Men det er også vigtigt at slå fast, at du ikke skal gå og diagnosticere dig selv. Det er det vigtigste budskab, at du skal søge professionel hjælp, hvis du er bekymret for om du har en depression.
Det er min professionelle erfaring, at der er noget ved det depressive væsen, der gør det rigtig svært at lade være med at google symptomer, at tage en test for depression, at stille sin egen diagnose, og særligt at det er vanskeligt at søge hjælp. Samtaleterapi og psykolog samtaler kan hjælpe dig hvis du er ramt af depression.
Er du bekymret for om du eller en af dine nærmeste har en depression, så tøv ikke med at søge professionel hjælp.
læs også: "Lever du med angst?"
__________________________
Thomas Bøttern
Psykoterapeut MPF, Familieterapeut, PD i Psykologi
www.thomasboettern.dk