Nattens Lys - en midsommertale

Og derfor synes jeg egentlig bare vi skulle tage den dukke ned og lade vågeblussene lyse op i den magiske nat. Som de altid har gjort. Det ville være en fin måde at tage vores lysende folkefest tilbage på.

Når døren står åbent i mit køkken, kan jeg dufte hylden, som sniger sig gennem alle sprækker med sin sødlige dansende duft, der minder mig om lyse nætter og lange dage, der næsten aldrig bliver rigtig nat. Årets længste dag er lige svanset rundt om hjørnet i sommerkjole, medens hun sang: "Fik du det hele med? Og hvis du ikke gjorde, så må du se at komme fra start med din sommer. For den er nu."

 Ja, hylden minder om, at sommeren er på sit højeste, og i morgen tænder vi bål i midsommernatten, og nordboerne er fulde af magi og tro på mirakler. Det må være nattens lys, der spiller os sine små puds. Og netop nattens lys er temaet for i morgen. Midsommerfesten, som er vores fineste hedenske folkefest, hvor vi uddrev det onde. Ikke hekse, som dem vi anbringer på det ellers så smukke bål - men de mørke kræfter, der samler sig der, hvor der er lys, fordi de ikke har deres eget lys.

 At anbringe en kvindedukke på bålet som symbol for det, der skal brændes væk, er for mig et kedeligt bevis på, at det, der er smukt, nemt kan overtages af det, der ikke har sin egen kraft, sin egen fest. Og derfor synes jeg egentlig bare vi skulle tage den dukke ned og lade vågeblussene lyse op i den magiske nat. Som de altid har gjort. Det ville være en fin måde at tage vores lysende folkefest tilbage på. Det ville være en fin måde at huske, at det, vi brænder af med ildens rensende kraft, er det, der vil lyset ondt. Det der vil lukrere på det smukke lys med et symbol, der ringer helt forkert i den smukke midsommernat, som var tænkt til magi og åbninger, for dem, der kan dufte magien i den smukke hyld og måske lige frem kan høre hende hviske om eventyr og kommende kærlighed.

For midsommernatten er fuld af kærlighedsmirakler ifølge gammel nordisk tradition. Pluk syv forskellige slags blomster og læg dem under puden og du vil drømme om din kommende mage. Og en rigtig interessant af finsk oprindelse: Se i en sø på midsommernattens højdepunkt, og du vil se et billede af din sjælepartner.

 Hvis man er bare lidt interesseret i kærlighedsprocessen er det måske det mest interessante nordiske midsommerritual med den største visdom bag. For hvem ser du i søens spejl? Og ja, hvis du ikke kan tåle at se den du ser i søen, hvordan skal du så kunne tåle synet af en anden. Og måske kan du, uden som Narcissos, der helt fortabte sig i søens spejl, se og sige: "Det er den jeg er, og jeg er allerede hel." Så kan det være de syv forskellige blomster bringer dig drømme om lige præcis den, du kan udfolde din dybe sjæl med. Ikke den, der skal fuldende dig. For du er allerede hel. Men den, du kan vokse yderligere med.

 

Og hylden dufter i mit køkken, og i morgen har jeg mit eget bål. Jeg har altid nydt af fejre bålfesten uden at blive forstyrret af en brændende dukke, som slet slet ikke minder mig om det smukke, der åbner sig, men som snarere leder mine tanker hen mod et rædselsregime, som tog livet af dem, der vidste hvordan man åbnede døren.

 

Jeg vil se ind i bålet, plukke syv forskellige slags blomster, se ned i midsommersøen og så vil jeg huske det, vi aldrig må glemme: at der fandtes smukke mennesker, som vidste at danse med hylden, som kendte ildens rensende kraft. Men der var også dem, der ikke havde deres eget lys. Og de besluttede med magt at fjerne det smukke, det anderledes, det kraftfulde.

 

Men det rejser sig. Igen og igen. Og bålene symboliserer, at ilden tager det onde med. Og når du ser dukken, så kunne du spørge dig selv: "Hvem fandt nogensinde på at lade det onde symbolisere ved en kvindedukke?"

 

Det må have været en, der ikke kendte og tålte dybet af den magiske kvindelige kraft, som åbner sig her i mit køkken, hvor hylden danser. Det må have været nogle, der ikke havde deres eget lys. Nok til at kunne glæde sig over at se kraften og magien folde sig ud. I en kvinde, i en mand, i midsommers sanselige dans og i hylden, som skal plukkes snart. Hvis vi stadig vil beholde kraften fra den velsmagende blomst.

 

Glædelig midsommerfest

med smukke vågeblus - uden kvindeheksedukke. Og husk at se efter om et pindsvin eller andre små dyr skulle være flyttet ind i bunken. Inden du tænder din smukke ild.

 

Majbritte Ulrikkeholm

__________________________

Majbritte Ulrikkeholm er Sanger, komponist, forfatter og underviser
Læs mere på: http://www.majbritteulrikkeholm.dk

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Midsommerfest er fuld af kærlighedsmirakler. Majbritte Ulrikkeholm på Levlykkeligt.dk