Har du styr på dine værdier?

For nogle år siden sad jeg over for en skøn kvinde. Hun var faldet ned i et dybt hul, hvor det langt fra flød med lykke, og via en række personlige sessioner skulle jeg inspirere hende til at kravle op ad hullet.

Jeg fortalte hende, at hun til vores næste møde skulle skrive alle sine værdier ned. Og her taler vi altså ikke om diamantringe og kunst på væggene! Hun kiggede rådvildt på mig, så jeg skyndte mig at uddybe "ordren" med, at hun blot skulle lave en liste over, hvad der var allermest betydningsfuldt for hende. Selv om det skar i hjertet på mig, ved jeg, at hun i virkeligheden talte for mange andre end sig selv, da hun svarede: ”Det har jeg aldrig nogensinde tænkt over”.

Det kom hun heldigvis til, og det samme gælder mange andre, der har deltaget på mine workshops og i personlige forløb. Og resultaterne er aldrig udeblevet - for når det drejer sig om lykken, er det et must, at du kender til dine personlige værdier.

Her er 3 - af de mange - grunde til, at du skal kende til dine værdier, hvis du vil have en hverdag med mere glæde.

  1. Hvis du ikke ved, hvad der er vigtigt i dit liv, risikerer du at komme til at bruge din tid (og dermed dit liv) på en masse ligegyldige ting. Kort sagt kommer du nemt til at flakke rundt. Blandt uddannelser, kærester, venner, jobs og boliger. Hvis du har styr på dine værdier, vil du til gengæld lynhurtigt vide (eller mærke), om noget eller nogen er rigtigt for dig.
  2. Når du kender dine værdier, har du en fantastisk rettesnor, når du skal tage beslutninger. Opstår der situationer, hvor du er i tvivl om, hvad du skal gøre, spørger du bare dig selv: ”Hvilken beslutning/hvilket valg vil være i overensstemmelse med mine værdier?”.
  3. Dine værdier er dit skjold. Uden dine egne værdier, er der stor risiko for, at du kommer til at leve efter andres. Du bliver hver dag bombarderet med indtryk og andre menneskers holdninger, og ved at kende til dine egne værdier vil det være nemmere for dig at tage stilling og have din egen holdning til det hele. På den måde giver dine værdier dig en øget integritet, hvilket i sidste ende vil betyde mere lykke. For du danser efter din egen pibe, ikke andres.
__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Kære Liselotte,

Tak for et godt indlæg.

Der er mange veje til lykken og at kende sine værdier er absolut en af de veje, som kan føre til vedvarende følelse af lykke og positivitet - selv i perioder med svære ting i livet. I de perioder kan vores værdier være det fundament vi står på og som kan bære os igennem.

Hilsen
Majken

 

__________________________

Majken Kaznelson
Terapi og Mindfulness
http://www.majkenkaznelson.dk

Kære Majken,

Det er et rigtigt godt billede - altså det med fundamentet. For det er lige præcis det, værdierne er.

Og så er de samtidig et fantastisk kompas til at lede os i den rigtige retning, når der skal træffes beslutninger.

Kh,

Liselotte

Dine værdier er dit kompas og dit skjold af Liselotte Vejborg