Konfliktmægling ved skilsmisse

En skilsmisseramt fars forvandling

Som konfliktmægler og -rådgiver støtter jeg mange par i den svære skilsmissesituation. Nogle gange kommer de begge to til skilsmissemægling og andre gange er det kun den ene part der har håb, lyst og mod til at åbne op og gøre noget ved situationen. 

Da jeg senest medvirkede som konfliktrådgiver for en skilsmissefar på DR1, i "Skilsmisse - en fars forvandling", var det kun ham der deltog. Ikke eks-konen. Det var interessant  at følge hvor hurtigt der alligevel skete en forandring i deres forældrerelation og samarbejde omkring børnene. Alene hans ny forståelse for både sig selv og eks-konens andel i konflikten gjorde at han selv kunne flytte sig markant og bryde sine egene mure så meget ned overfor hende at han alene kunne gøre en stor forskel.

Det var så opløftende at kunne vise seerne at man ikke skal opgive fordi den anden ikke vil være med, ikke tager initiativ. At man ikke gør klogt i at skyde skylden på den anden. Men at vi selv kan gøre en stor forskel, hvis vi virkelig vil. I konflikter stiller vi os ofte magtesløse. Ramte og sårbare lukker vi i afmagt af. Det kan alligevel ikke lade sig gøre. Og dermed gør ingen af parterne noget ved det. 

I afmagt går vi til de ydre statslige retssystemer. De må ordne det for os. Men ofte gør netop det at vi engagerer os i jura og ret det hele umuligt at have med at gøre. Hvis den anden havde paraderne oppe før, bliver det nu hurtigt til uigennemtrængelige mure. Sagsbehandlingerne trækker i langdrag og skilsmisseforældrenes og - børnenes liv bliver mærket.

Som de indleder med i dokumentaren gjorde konfliktmæglingen - eller det der snarere var to konfliktmægleres rådgivning af faren - det som statsamtet ikke havde formået gennem flere år: i løbet af få måneder begyndte forældresamarbejdet at virke så godt, at de kunne tage ud med børnene, sammen.

I Norge er det pålagt alle skilsmisseforældre at gennemgå en mæglingsproces hvis de har børn sammen. Først derefter kan de gennemføre skilsmissen.

Langt de fleste fastlåste skilsmissesager ville kunne forbedres radikalt med et mæglingsforløb. Til gavn for de børn der ellers let bliver de største tabere i et dårligt fungerende forældresamarbejde.

Se udsendelsen fra DR1 her:

www.dr.dk/tv/se/skilsmisser/skilsmisser-uegnet-for-boern 

Kontakt  konfliktmægler Signe Saxe Jessen på www.goderelationer.dk

__________________________

Konfliktmægler Signe Saxe Jessen Læs mere her: www.skilsmissemaegling.dk/ 

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Mægling i skilsmisse - løs konflikten med mediatior Signe Saxe Jessen