Psykoterapeut Linda Clod Præstholm

Tryghed frem for ro

Jagten på ro, kan for et stresset nervesystem have den direkte modsatte virkning end hensigten er.  

Mange stressramte sendes til mindfulness, åndedrætsøvelser eller bliver bedt om at lære meditation for at finde ro - underforstået at så må stressen forsvinde. For stress og ro kan jo ikke være tilstede samtidig, vel? Men det ved at man, at de godt kan, hvis man har et mere grundigt kendskab til nervesystemets overlevelsesreaktioner. 

Stress kan sagtens ligge under en rolig overflade, og de reaktioner bliver betegnet som fawn-respons, frys eller kollaps. Der er tale om en spektrum af reaktioner, som udtrykker sig individuelt. Utrolig mange mennesker med stress, belastningsreaktioner og/eller traumer beretter om en ekstrem stor grad af utilpashed ved meditation og mindfulness, for nogle udløser det ligefrem panikanfald og angst. 

Der ligger en dobbelt nederlag i det, da mainstream fortællingen er, at meditation, åndedræt, mindfulness og ro løser problemerne, og derfor sidder det traumatiserede eller stressramte menneske tilbage med en følelse af at vi ikke kan mestre opgaven, og at vi tilmed får det enormt dårligt bare af at forsøge.

Vi bør altså stoppe med at tro, at ro er løsningen mod stress, traumer eller belastningsreaktioner. Det der derimod skal til, er tryghed. Vi bør derfor i stedet hjælpes til at finde ind i tilstande hvor vi føler os trygge. Det kræver at vi lærer vores egne kroppes “sprog” gennem sansning, og at vi lærer hvordan tryghed og utryghed føles. Tryghed kan sagtens være urolig. Ligesom utryghed kan være ekstrem rolig. 

Hvis vi tvinger et stresset nervesystem til at være i ro, så vil spændingen i nervesystemet stige. Hvis vi derimod hjælper et stresset nervesystem til at føle sig tryg, så vil spændingen i nervesystemet aftage. For nogle kræver det at stressen forløses gennem bevægelser, ligesom nogle kun kan finde tryghed hvis de får lov til at bevæge sig og være urolige.

At vide, du er tryg, er ikke det samme, som at opleve det 

En ubevidst oplevelse af utryghed er en grundpræmis for stress, traumereaktioner, angst, m.m. Hvad vil det sige? Det vil sige at nedenunder de tilstande ligger en ubevidst utryghed i nervesystemet opfatte af den instinktive del af hjernen. Vi kan altså sagtens vide kognitivt at vi er i tryghed eller fortælle os selv at alt er okay, men nervesystemet kan stadig være i en tilstand af utryghed. 

Derfor oplever rigtig mange at kognitive strategier, åndedrætsøvelser, yoga, mindfulness, kropsterapi, etc. etc. spiller fallit i forhold til angst, stress, panik, traumereaktioner m.m. Netop fordi noget i nervesystemet stadig oplever en utryghed. 

Det vil fx sige at jeg sagtens kan sidde i min bløde sofa med stearinlysene tændt og alt i skønneste orden, og have et full-blown angstanfald. Og lige meget hvor meget nogen andre eller jeg selv prøver at sige at alt er ok og der ikke er noget at være utryg over, så hjælper det ikke. For jeg oplever det ikke. Så at vide at jeg er tryg er ikke det samme som at opleve det. 

Hvordan når vi så hen til rent faktisk at opleve det? Og hvad vil det sige at opleve? At opleve er ikke det samme som at vide noget. Jeg kan sagtnes få at vide hvordan man cykler og hvordan det føles, men det gør ikke at jeg straks ved hvordan man cykler, før jeg flere gange har forsøgt at få oplevelsen. Oftest med lidt hjælp i starten, til at holde balancen. 

Det er det samme med tryghed. Måske har vi aldrig rigtig oplevet det, måske har det ikke været der tit nok, eller måske har vi haft så meget fart på i for lang tid, så nervesystemet går rundt med en grundindstilling af utryghed. Vi kan have stor gavn af at få hjælp til at finde ind i oplevelsen af tryghed, for det vil være individuelt fra person til person, og det kan være godt at få støtte af nogen som kender til tryghed og som kender til at udfolde oplevelsen hos andre. 

Regulering af nervesystemet

Oplevelsen af tryghed er en del af det arbejde jeg kalder ‘kalibrering af nervesystemet’, som er det første skridt i kunsten at kunne regulere nervesystemet. Kalibrering af nervesystemet involverer en følt fornemmelse af sansninger eller følelser i vores krop, samtidig med at vi bemærker hvordan de kan ændre sig, når vi giver det tid og støtte. 

Kalibrering af nervesystemet kan ikke opøves når vi er allermest aktiverede, vi kan altså ikke forvente at vi bare lige kan regulere fx et angstanfald eller en anden voldsom stressreaktion. Kalibrering af nervesystemet skal opøves i bitte små skridt, hvor vi har én fod i tryghed og én i utryghed. Og den fod i tryghed kan være svær nok for mange af os at finde. 

Derfor har de fleste af os brug for hjælp til at træne en kalibrering af nervesystemet. Vi har brug for støtten til at finde frem til den følte fornemmelse, til at finde og identificere tryghed og til at vurdere hvad den nærmeste udviklingszone er for os. 

Kalibrering af nervesystemet kan med tiden gøre os i stand til at regulere stress- og traumereaktioner, til at minimere angst og til i det hele taget at kunne være i svære situationer uden at have reaktioner fra vores nervesystem, sådan at vi føler os overvældede. 

Ved stress og traumer bør vi altså altid tænke tryghed frem for ro. Og samtidig skal vi vide, at trygheden skal være en ubevidst tilstand i vores instinktive del af hjernen, og at vejen derhen for nogle af os er lidt længere og kræver hjælp af andre som kender til at føre an i disse landskaber. 

Læs også mine andre og meget populære blogs:

  • Efter stress: Hvem er jeg nu?
  • Kanaliseret stress - Når stressen ikke forsvinder
  • Regulering af nervesystemet
  • Hvad er en belastningsreaktion?
  • Er din stress opkørt eller udkørt?
  • Hvordan går det med din stress-sygemelding?
  • Stresskollaps - det værste var manglen på forståelse
  • 9 ting jeg lærte af min stresssygemelding og at tage den med ro
  • Hvad er forskellen på stress og traumer?
  • Pas på stress i sommerferien!

Og sidst men ikke mindst, kan du få meget mere viden om stress i min podcast 'Samtaler Om Stress' .

__________________________

Linda Clod Præstholm
Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut SEP, Stresscoach, Sygeplejerske og Yogalærer

www.lindaclodpraestholm.com
T: 22368808
MobilePay: 56959
mail@lindaclodpraestholm.com

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Regulering af nervesystemet, tryghed frem for ro