Sjove nytårsforsæt – som holder!

Julen er overstået. Vi har (forhåbentlig) hygget gevaldigt med familien eller holdt alternativ jul under fremmede himmelstrøg, men over nytår er følelsen af julehygge nærmest blevet skiftet ud med dårlig samvittighed over alt det kød, brunede kartofler, desserter, slik og rødvin som er blevet konsumeret over helligdagene.

Og nu er der nytår og tid til bod og bedring – og nytårs fortsæt. Vi køber eventuelt et kort i fitness, som holder måske til et par måneder og går på en super kedelig slankekur.
Jeg ved ikke med dig, men sådan var det tit for mig at 1. januar pr. definition skulle markere et streg i sandet til et nyt og bedre liv, som om mit gamle liv ikke var godt eller værdifuldt nok. Nu skulle jeg engang for alle smide de ekstra 5 kg af sidebenene, blive en bedre ægtefælle eller dygtigere medarbejder.
Det var for det første meget umotiverende målsætninger, idet de forudsatte altid, at jeg var i mangel på noget eller der var noget galt med mig: at jeg ikke var attraktiv nok eller ikke god nok! For det andet var det meget uspecifikke mål jeg satte for mig selv, for hvad er en bedre ægtefælle eller en dygtigere medarbejder for en størrelse?

Hvornår ved jeg, at jeg er i mål? For det tredje stillede jeg ikke spørgsmålet: hvad vil det have givet mig at fx smide de 5 ekstra kg.
Det var først da jeg gik på Teaterskolen, at jeg havde fået stoppet halsen fuld med mine nyttesløse nytårsfortsæt. Jeg besluttede mig for at dedikere år 2006 til at have det sjovt. Ironisk nok blev det året, hvor jeg tog et kvantespring i at løbetræne (som i øvrigt startede i midten af februar) og spise sundt, men det kom så sandelig et helt andet sted fra end igennem dårlig samvittighed og ved at slå mig selv i hovedet som ved mine tidligere nytårsfortsæt.

Idet jeg havde fokus på at det skulle blive et sjovt år – blev mit fokus med at løbetræne  at det skulle være sjovt, og når det ikke var sjovt længere skulle jeg holde op og lave noget andet. Årsagen til at  jeg begyndte at spise sundt (ca. 80% af tiden) var at jeg begyndte at mærke efter, at når jeg spiste usundt igennem længere tid, påvirkede det mit humør, således at jeg blev jeg en sur mokke, og det harmonerede ikke med at have det sjovt. Samtidigt fornægtede jeg ikke slik, idet jeg stadigvæk indtog det, men mængden var bare væsentligt mindre end tidligere. Derfor føltes det i langt mindre grad som et tab, og på samme tid nød jeg det mere, når jeg valgte at ”synde”.
Men nu ligger det som sådan ikke en gang i ordet – nytårs fortsæt – at man pr. definition skal starte på noget nyt i det nye år, men måske netop at man skal fortsætte med at bygge på nogle af de gode vaner, man har tilegnet sig i løbet af det sidste år. Så , i stedet for at starte året med at slå sig selv oven på hovedet med alt det man burde og skulle gøre anderledes vil det alt andet lige være mere motiverende at anerkende sig selv for de resultater, de fremskridt og den udvikling man har været igennem i løbet af det sidste år og fejre det og bygge videre på det. Jeg ønsker jer alle sammen et lykkebringende og godt nytår. Måtte alle jeres vildeste visioner komme i opfyldelse!   

Dagens værktøj: Skab sjove nytårsforsæt – som holder!

1.      Lav status .

Brug 15 min. og et stykke pen og papir og skriv ned:

  • Hvilke resultater har du opnået på arbejdet/privat?
  • Hvilken udvikling har du været igennem i løbet af 2009? Hvad har livet lært dig i 2009?
  • Hvad vil du gerne bygge videre på?
  • Hvad vil du gerne opleve mindre af?

    Husk, bevidst at fejre det du har opnået og lært i 2009!

2.      Lav 1 -3 konkrete nytårsfortsæt for 2010:

Hvad vil du virkelig gerne opnå i 2010?
Formuler det som et positivt mål med fokus på processen frem for slutresultatet. F.eks. at spise sundt 80% af tiden frem for at tabe 5 kg. På denne måde er det nemmere at holde fast i en god vane fordi du fra dag 1 allerede er i mål og du slipper for ”alt eller intet” mentaliteten (”Oh nej, nu har jeg spist en Tom’s skildpadde! Suk! Nu kan jeg brudt mit nytårsfortsæt og nu kan det hele også være lige meget”).
 
Formulér eventuelt 1 – 3 specifikke mål og ved hvert mål spørg dig selv:


Hvad vil det give mig at opnå det?
Det skal virkelig være motiverende og give dig en følelse af glæde og fred med dig selv at holde dit nytårs fortsæt.
Hvis du har haft de samme nytårsfortsæt år efter år, som du ikke har kunnet holde, spørg dig selv hvor vigtige de i virkeligheden er for dig. Helt ærligt – er det et mål du virkelig brænder for eller er det mere fordi du er drevet af dårlig samvittighed og at du ”bør” eller ”skal”. At sætte sig et mål ud fra dårlig samvittighed kan give momentum til at gå i gang, men det giver dig ikke den langvarige motivation til at fortsætte. At sætte sig et mål kræver at du tager en beslutning og det gør det unægtelig nemmere at opnå dit mål hvis du gør det motiverende, sjovt og nydelsesfuldt for dig selv. Spørg dig selv hvordan du kan gøre det?

3.      De værdi-baserede nytårsfortsæt for 2010:

Hvilken følelse ønsker du dybest set at føle i løbet af 2010? F.eks. kærlighed, overskud, sundhed, sjov, udvikling, kreativitet, taknemmelighed etc.

Hvordan kan du dyrke denne følelse hos dig selv? (F.eks. i forhold til overskud: Ved at omgive dig med positive mennesker, ved at spare op, ved meditation og hvile mv.)

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Sjove nytårsforsæt – som holder!