

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold
Hvis du pludselig stod med 1000 kr. på lommen, som du ville bruge på noget, der skulle gøre dig glad, ville du så:
Bruge dem på en ting, du har ønsket dig?
Bruge dem på en oplevelse?
Når man ser på spørgsmålet, virker det umiddelbart mest fristende at svare A. Her får man jo trods alt en ting, der holder længere end en oplevelse, som jo har en mere begrænset tidsfrist. Men spørger man i psykologien, bør svaret være B. I hvert fald hvis formålet er at opnå mere lykke.
Teorien bag hedonisk tilvænning
Hedonisk tilvænning. Og hvad er så det? Hedonisme er (taget fra Wikipedia) læren om, at nydelsen er det højeste gode, og at mennesket i sidste ende kun handler for at opnå nydelse.
Men nydelsen fra materielle goder, altså ting, er relativt hurtigt aftagende. Den nye ting er særligt interessant i starten, men glæden over den aftager hurtigt. Simpelthen fordi vi nu har tingen og vænner os til at have den. Kort fortalt bliver den nye ting hurtigt endnu en del af den helt almindelige hverdag.
Som du nok kan regne ud, må svaret på det indledningsvise spørgsmål være B, når ting er underlagt hedonistisk tilvænning.
En oplevelse er nemlig ikke bare en ting, men noget, som bliver til en del af os selv. Derfor kan en kanotur på Gudenåen eller en dag tilbragt på en food festival være en forlængelse af vores identitet eller direkte med til at udvikle os og skabe nye perspektiver. Og fordi de er ophængt på dig som person, forbliver oplevelsen og minderne en del af dig, og ikke noget, du langsomt mister interessen for som med ting.
Oplevelser har desuden den fordel, at de skaber relationer med andre mennesker. Dermed er der også sociale komponenter i spil, hvilket gør oplevelsen til meget mere end en genstand. Det bliver i stedet noget, der binder bånd, giver minder og udvikler flere følelser.
Oplevelser har desuden den fordel, at glæden ikke bare foregår i købsøjeblikket og når tingen åbnes. Tænk på den gode tid, der går med at planlægge oplevelsen og snakke om at den snart finder sted, den tid der går under selve oplevelsen og tiden senere hen, hvor der tales om den og mindes.
Hvad skal man så lave?
Hvad du skal lave, er det ikke et decideret facit på.
Der kan være mange gode muligheder, men det vigtigste er ofte, at det er sjovt for dig og noget du kan lave med andre. Der er nemlig rigeligt med muligheder:
Konkurrencemæssigt: Du kan f.eks. køre gokart hos Vandel Gokart, hvor der er komponenter involveret som konkurrence og fart. Konkurrencen behøver dog ikke være på et uvant plan. En tur ud at spille fodboldgolf kan også være noget helt unikt. Læs mere om fodboldgolf her.
Tænk blot på, hvor mange minder og gode grin, det kan skabe, når du og dine nære tager afsted og får denne typer af oplevelser.
Nydelse: Du kan invitere dine nære med på en god madoplevelse, i spa eller på anden måde forkøle jer selv. Her forkæles kroppen, mens i får en luksusdag, der tilmed kan være med til at sænke stressniveauet.
Den udfordrende og udviklende: Oplevelser kan også skabe nye træk i vores personlig og blive en del af den fortælling, vi er. En klippeklatringstur eller rappelling ned af en silo kan derfor ende med at være en oplevelse, der er med til at udvikle dig og skabe nye perspektiver.
Naturen: Oplevelser behøver slet ikke at koste noget! En cykeltur eller simpel tyr i skoven kan også have kæmpe værdi. Dertil har naturen en afstressende effekt, da tid tilbragt her afstresser. Ved denne type oplevelser får du desuden motion, som også er et plus.
Oplevelser kan være mange ting, og der er som nævnt intet facit.