Sådan styrker du dit medfølende hjerte

Har hjertet egentlig sit eget liv? Kan vi mærke ting i hjertet?

Jeg tror de fleste af os ville sige ja, men hvis du har en naturvidenskabelig baggrund, vil du nok hurtigt mene, at det er hjernen, der registrerer og mærker gennem og fra hjertet. 

Og måske er det fejlen i den kultur, vi har fået skabt i dag, at vi tror alting udspringer fra hjernen og at den er styrende for det hele. At hjernen alene ved bedst. Og derfor bygger vi vores skoler, vores politiske systemer og vores retsvæsen ud fra hjernens valg.

Hvad er klogt, hvad er rationelt? Vi tænker, altså er vi?

Men prøv lige at mærke efter i dit hjerte. Hvis jeg siger "kærlighed" tænker du så kun eller mærker du også et hav af følelser?  Hvis jeg viste dig billeder af børn i nød eller børn, der er ulykkelige, hvor ville du så reagere mest? I hovedet eller i hjertet?

Hvis du er ramt af sorg eller ulykkelighed, hvordan fungerer din hjerne så?Der er masser af eksempler, jeg kan komme med, der viser, at vi er følende væsner, at hjertet rent styrer os meget mere, end vi måske vil være ved.


I dag viser den nyeste forskning også, at det hænger sådan sammen. At hjertet mange gange opfanger signaler før hjernen og at hjertet og hjernen samarbejder i et forfinet samarbejde om at holde os i balance, bl.a. gennem Vagus nerven.
 Og når denne balance kommer ud af kontrol - eller ikke bliver styrket fra barnsben - så kommer vi til at leve et liv fanget i primaldyrets hjerne. Fanget i angst og overlevelse.Og det er sådan det fleste af os lader os nøjes med at leve. Fanget i angst og overlevelse.

Og så en gang imellem tager vi lige en lille pause fra det, ved at holde fri eller tage på mindfulness kursus eller meditere lidt eller noget andet, der kort kan adsprede vores hjernes angstgreb.

Men min påstand er, at det er dovenskab. Ja, undskyld, jeg siger det så firkantet. Men vi ved i dag, at vi er født som medfølende kærlige væsner. Vi har iboende i os medfølende karakter. Men det skal vedligeholdes og trænes, uddannes, udvikles hele livet igennem og især i barndommen, for at virke optimalt. Vi skal fremelske det, fra vi er helt små, bl.a. gennem medfølelsestræning og gennem at vi som forældre styrker barnets evne til at elske sig selv og til at føle sig ikke bare set, men i høj grad føle følt af os. Altså at vi som forældre ser hele barnet.

Med hele barnet menes sindet, fordi vi i dag ved, at sindet ikke kun handler om hjerne, men at sindet er en forfinet konstruktion, der dækker over samspillet sind, krop og hjerne. Og når barnet oplever, at vi forstår det hele barn, så føler det sig tryg og elsket. (Men det kræver at vi som forældre forstår hele os.) 

Men tager vi hensyn til dette i vores skoler, i vores uddannelses system eller i vores opdragelse? 

Ikke særligt meget.  Vi tror stadigvæk på, at jo mere læring (som hjerne-indlæring) vi fylder på, jo klogere blir vi - bliver vores børn. 
Vi måler og vejer alting ud fra hjernens intelligens. Men hjertet intelligens er lige så vigtig at få med målt i EQ emotionel intelligens. Når EQ styrkes, peger nyeste forskning på, så styrkes vores evne til indlæring, fordi vi trives bedre og fordi vi lærer os selv langt bedre at kende og det gør os trygge, det styrker vores hjerte og vores hjerne. 

Det er mange ord og meget man kan stå af på og måske endda få dårlig samvittighed over. Men vores verden har brug for, at vi udvikler vores medfølelse langt mere.  Her på feriekanten har min skønne mand og jeg diskuteret ivrigt, hvorfor det mon er så svært for mennesker at bryde dette mønster af angst og overlevelse, når der nu findes en masse evidensbaserede værktøjer, der kan hjælpe os til at ændre det og styrke både vores hjerte og hjerne til at klare sig langt bedre og ikke mindst til at trives langt bedre.

Der kan være mange svar. Men jeg tror bl.a., at det skyldes en ond spiral og at vi ikke er nysgerrige nok. Når vi rammes af mismodet, når vi ikke trives på jobbet eller nogen gør os uret. Så reagerer vi instinktivt, i stedet for at stoppe op. I stedet for at stille spørgsmålstegn. I stedet for at mærke efter i vores hjerte.
 Hvis vi lærte os selv at lytte langt mere til hjertet, vil min påstand være, så ville vi få langt flere svar, der var retningsgivende for et bedre liv og for mere lykke.

Vi har alle fortjent lykke! Vi er alle gode nok, præcis som vi er! Og der er rent faktisk ikke ret mange ting at være bange for i denne verden - måske andet end vores egen dumhed og uvidenhed. Jo mere vi kan opdage dette, jo bedre er vi på vej til at sætte os selv fri. 

Mindfulness kan være et sted at starte, et sted at opdage, at vi rent faktisk har nogle valg også i forhold til vores indre tilstand.
 Men der skal mere til.  Der skal en daglig træning af venlighed til. 
Og venligheden skal starte med dig selv.

Prøv i en periode at skrive alle dine tanker omkring dig selv ned i en dagbog, hver gang du bliver bevidst. Gør dette i en uge.  Når ugen er gået, så sæt dig ned og reflekter over de tanker, du har haft omkring dig selv. Hvor kom de fra? Hvad sagde de dig om det at være dig lige nu? Hvis de kunne fortælle en historie, hvad ville de så sige?  Prøv nu bevidst at se, hvad du er klar til at ændre. Hvilke tanker vil du gerne have i stedet? Hvad ville være realistisk at ændre lige nu? Start i det små.
 Hav tålmodighed.
 Og hver aften inden du sover, så vær taknemmelig for noget - en oplevelse - fra din dag.

Og sig højt til dig selv: "
Jeg ønsker for mig at jeg må være sund og lykkelig
 Jeg ønsker for mig at jeg må være glad
. Jeg ønsker for mig, at jeg må have masser af kærlighed."

Og lær dine børn det.
 Jeg glædes sådan når jeg ser min yngste på 10, der er vokset op med denne overbevisning og som ved, at hvis hun bliver utryg, når hun skal sove på grund af dumme tanker, så kan hun meditere og trække vejret ud af det. Det er også hende, der glad svarer tilbage, når man i et kærligt øjeblik fortæller hende, at hun er så dejlig og lækker!: "Det ved jeg." 

Sådan burde vi alle have det!


Vær dig hele tiden. Det betyder ikke, at livet ikke byder på modstand. Det vil livet altid gøre med mellemrum, men det betyder, at din psykologiske konto er så meget fyldt op, så modstanden sjældent vil kunne slå dig omkuld, hvis nogensinde. Fordi du vil kunne se alt som en mulighed for udvikling og for at opøve endnu mere kærlighed. 

Og hvis vi nu forestillede os, at det var dette, vi prioriterede mest af alt. Altså at lære vores børn at styrke deres EQ, så ville de havde langt bedre ved også at styrke deres IQ. Og så ville ikke bare vores børn og vi selv trives bedre, men verden ville pludselig være et bedre sted at være. Som Dalai Lama siger, hvis alle børn lærte at meditere og udvise ægte medfølelse, så ville krig være ovre allerede i næste generation.

 Og så ville vi ikke længere frygte "de fremmede", "de mærkelige", "de anderledes" og vi ville vide helt ind i hjertet, at Jorden er vores alle sammens og dermed også vores alles ansvar at passe på. Og det ville ikke længere nytte, at lave kortsigtede strategier for at redde en allerede uddøende kultur af produktionsformer.
 Så ville vi alle vide, at Jorden skal der værnes om, at alle dyr har ret til et ordentligt liv og at vi mennesker ikke mindst har fortjent et liv i frihed og kærlighed. Dybt inde er vi nemlig præcis ens alle sammen. Og når vi opdager dette, og vejen går gennem hjertet, så ved vi, at alt er, som det skal være og der intet er at frygte. 

Pas godt på dig selv og hinanden. Gør noget godt for dig selv hver dag, for din nabo hver uge og for dem, du ikke kender - mindst en gang om måneden. Så er du på vej.

Jeg ønsker for dig, at du må være lykkelig, hvor end du er og hvem end du er.
Jeg ønsker for dig at du må være sund og rask.
Jeg ønsker for dig, at du må have et liv fyldt med kærlighed.

Kærligst,
Flora Eriksen

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Hjerne eller Hjerte - styrk din medfølelse. Læs mere