Lev Lykkeligt - er der en opskrift på lykke

Lev lykkeligt

En sjov sætning og et underligt krav ;-)

Hvad vil det sige at være lykkelig, og er der en hemmelig opskrift på lykke, som gælder for alle mennesker?

Jeg vil lede efter lykken og undersøge, hvilke ingredienser der skal bruges til at skabe lykke og forhåbentlig ende med at blive lykkelig. 

I nogle tilfælde skal man undersøge det modsatte, hvis man vil til bunds og hele vejen rundt om det, man skal undersøge. I dette tilfælde er det begrebet: "ulykkelig”!

Vi bliver ulykkelige, når vi ikke får det, vi gerne vil have/opnå, det vi ønsker, eller hvis vi mister noget, mister en vi holder af. Ulykkeligheden opstår, når vi ikke er tilfredse med der, hvor vi er, og/eller med det vi har. Der er altså en følelse af noget uopfyldt, en utilfredshed som skaber følelsen ulykkelig. Det modsatte "lykken" må så betyde, at vi er vi er tilfredse med os selv, og der hvor vi står. Vi er fyldte på den gode måde.

Lykketilstanden i os har altså noget at gøre med at være tilfreds og "mæt", dvs. fyldt på alle planer.

Det svarer til, at man står i et skydetelt og vil ramme skydeskiven, så man kan vinde en bamse. Man vil noget, man har et ønske, og man handler efter det... man skyder og skyder, og til sidstvinder man bamsen. I det øjeblik man vinder bamsen, bliver man fyldt, målet er nået. Lykkefølelsen har med det, at man sætter sig et mål/har et mål (bevidst eller ubevidst) og så opnå dette efter et stykke tid, at gøre. Hvis vi sammenligner denne søgen eller stræben efter noget med en "sult", man ønsker at få stillet, så er lykkefølelsen altså afhængig af følelsen af mæthed.

Vi mennesker har mange forskellige planer vi lever på og hvert plan har sine ønsker, sine behov, som alle gerne vil opfyldes. Hvert plan: det spirituelle, det mentale, det følelsesmæssige og det kropslige har hvert sine behov. Så selv om vi ikke kan høre alle disse behov, er der rimelig travlt med hele tiden at søge at få dem opfyldt. 

Vi har travlt med at fare rundt i vores liv og får dermed slet ikke tid til at være lykkelig, for vi jager hele tiden at blive følelsen af at være fyldt/mæt. Vi er ikke i ro, alle vores forskellige eksistensplaner har travlt.

Men for at kunne mærke tilstanden LYKKE, så kræver det ro og ingen bevægelse på nogen planer. Hvis vi bevæger os tilbage i billedet med skydeteltet, så skal vi slukke vores begær efter bamsen og dermed slet ikke bevæge os derind for, at vinde bamsen. Og når vi ikke har en sult efter bamsen, vil vi heller ikke begynde at skyde/handle, for det er ikke nødvendigt - vi forholder os i ro.

Altså i stilhed. Stilhed og ro er først til stede, hvis bevidstheden ikke farer omkring for at få sin sult opfyldt. Det bliver hurtigt en lukket cirkel, som bekræfter sig selv: Ingen sult = ro. Ro = evnen til at være. Væren = ro. Ro = ingen sult.

Det næste spørgsmål, der banker på, er, om vi overhovedet kan undlade at være "sulten", om vi kan undlade at ville noget andet, opleve noget, begære noget, sætte os et mål? Det er næsten naturstridigt at fjerne den mekanisme, som gør, at vi hele tiden udvikler os og sætter os nye mål. Denne mekanisme "en evig jagt efter oplevelser" ligger dybt i vores psykiske/spirituelle struktur og kan ikke slukkes.

Lykketilstanden kan derfor kun opstå som et glimt, en kort tilstand (tid er relativt), som fylder os, en pause i sulten, en pause i at skulle noget. Man er tilstede i sit liv, og man har ingen sult, intet begær, intet mål. Alt er godt - alt er lykkeligt - der er ro.

Man kan som sådan ikke holde fast i lykkefølelsen, da man ikke kan fastholde stilheden (man skaber støj i forsøget, da man jo vil noget = begær) og igen, så vil begæret efter lykkefølelsen skabe uro og bevægelse. Vi ønsker bamsen og i forsøget på at "vinde" den, begynder vi at skyde og er dermed ikke hjemme i os selv - og derfor kan vi ikke mærke vores lykkelighed.

Vi skal slippe ønsket om at vinde bamsen, acceptere vores liv og der, hvor vi står - blive stille midt i tivoliet - også kaldet livet.

Lige nu er jeg lykkelig!

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Lykke - opskrift til at blive lykkelig. Læs mere