![](/themes/whitejazz/images/gratis_profil.jpg)
![](/themes/whitejazz/images/login.jpg)
En central del af min psykoterapeutiske tilgang (læs HER) er arbejdet med tilknytningsforstyrrelser, også kaldet tilknytningsmønstre. Disse mønstre kan påvirke, hvordan vi håndterer relationer, både i parforhold, som forældre og i vores evne til at håndtere stress, belastninger og traumer. Tilknytningsmønstre former vores adfærd i nære relationer og spiller en afgørende rolle for, hvordan vi reagerer på udfordringer i livet.
Vores tilknytningsmønster dannes tidligt i barndommen som et resultat af den måde, vi har interageret med vores primære omsorgspersoner – typisk vores forældre. Den omsorg og tryghed, vi oplever i vores tidlige år, skaber grundlaget for vores tilknytningsmønster. I dag viser forskning, at der findes fire forskellige former for tilknytningsmønstre, som hver især kan have stor betydning for vores relationer og følelsesliv gennem hele livet.
Disse 4 mønstre er:
Tilknytningsmønstre formes gennem vores tidlige erfaringer, som lagres i vores implicitte hukommelse – en form for hukommelse, der ikke er bevidst for os. Vores biologiske evne til at skabe en tryg tilknytning er afhængig af, at vi i de første leveår, særligt fra 0-5 år, får hjælp til at regulere vores arousal, altså vores kropslige reaktioner på stress og trusler. Denne regulering af vores sympatiske nervesystem sker i samspil med vores primære omsorgspersoner.
Det betyder, at vi som små først lærer at regulere vores følelser og stress i relation til andre, før vi kan gøre det selvstændigt. Hvis vi i vores tidlige barndom ikke har fået tilstrækkelig støtte til denne regulering, kan det senere påvirke vores evne til selvregulering. Omvendt vil de, der har oplevet en tryg tilknytning, ofte have en mere stabil evne til at regulere deres egne følelser og stressniveau, samt lettere ved at håndtere konflikter og traumer.
Derfor kan det være gavnligt at undersøge vores tilknytningsmønstre, hvis vi har udfordringer med at regulere vores nervesystem, fx hvis vi har svært ved at håndtere stress eller angst. I mit arbejde med stressbehandling inddrager jeg ofte tilknytningsmønstre, da de har stor indflydelse på vores evne til at berolige os selv og håndtere belastninger.
Det er også relevant at se på tilknytningsmønstre, hvis vi oplever udfordringer med vores følelsesliv. Måske føler vi, at vores humør er fladt, eller at vi svinger mellem ekstreme følelser og dramaer. Mange oplever også vanskeligheder i deres rolle som forælder, fordi de mærker en diskrepans mellem den forælder, de ønsker at være, og den de faktisk er i praksis. Dette kan medføre stor smerte og skam. Det er vigtigt at forstå, at vores forældrerolle i høj grad styres af vores tilknytningsmønster, som ligger dybere i vores system end vores idéer om det gode forældreskab.
Når vi arbejder med traumer, PTSD, kompleks PTSD (C-PTSD) eller belastningsreaktioner, vil det ofte være nødvendigt på et tidspunkt at inddrage tilknytningsmønstre i behandlingen. Vores tilknytningsmønstre har en afgørende indflydelse på, hvordan vi modtager hjælp fra andre senere i livet, inklusive fra en terapeut. Hvis vi har et utrygt tilknytningsmønster, kan det være svært at føle sig tryg i relationer, og dette kan også gælde i en terapeutisk kontekst. Derfor er det vigtigt at opdage, hvornår vi føler os trygge eller utrygge, så vi kan arbejde med disse dynamikker.
Tilknytningsmønstre kan også være relevante at undersøge, hvis man har ADHD, autisme eller på anden måde er neurodivergent. Neurodivergente personer har en øget risiko for at udvikle utrygge tilknytningsmønstre, fordi deres omsorgspersoner måske ikke har været opmærksomme på deres specifikke behov. Det kan også være, at vi selv er vokset op med neurodivergente forældre, som ikke har været bevidste om deres egne udfordringer i at give den nødvendige tryghed og støtte.
__________________________
Linda Clod Præstholm
Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut SEP, Stresscoach, Sygeplejerske og Yogalærer
www.lindaclodpraestholm.com
T: 22368808
MobilePay: 56959
mail@lindaclodpraestholm.com