Sådan undgår du at dømme andre mennesker

Forskellige mennesker har forskellige udfordringer, men der er altid fælles træk. Blandt andet når det handler om, hvordan de forholder sig til andres succes. Når de vurderer hvordan andre mennesker klarer livet, er der en klassisk fejltagelse der gentages næsten hver gang.

De skønneste mennesker kommer i min praksis og fortæller mig hvordan "alt er kaos", "at ingenting fungerer", "at de ikke aner, hvordan de skal komme videre". Bag ved deres udfordringer, ligger der ofte en grundliggende tanke, som piner dem yderligere "alle andre kan klare det, bare ikke mig, hvorfor kan jeg ikke?" denne fejl vurdering hører jeg stort set hver gang. Det kommer jeg tilbage til. 

Tanken er et udtryk for, hvordan de forholder sig til andre, og den gør det endnu sværere, at være med de reelle udfordringer. Det skyldes at det blandt andet er, venlighed og accept overfor dem selv, der kan hjælpe dem med, at få samlet kræfter til at skabe de nødvendige forandringer.

Hvad er det mon vi tror vi ser, når vi konkluderer at "alle andre kan klare det". Vi kan ikke se på andre, om de rent faktisk har en depression, om de døjer med angst eller stress. Årsagen til at vi ikke kan det er, at når de der er ramt har det rigtig slemt, bliver de hjemme. På de gode dage køber de ind, færdes på gaden, i svømmehaller og motionscentre. Men når det hele ramler sammen, vælter de derhjemme på sofaen eller i sengen, og står igennem det svære. De intense øjeblikke hvor angst, uro og fortvivlelse tager over og fylder så meget, at intet andet får plads.

Det er hårdt at være ramt og endnu mere hårdt at fortælle sig selv, at "alle andre klarer den, bare ikke mig". Så hvad er det for beviser vi har, der gør disse ord sande? Hvad er det for en evne vi har, hvis vi ved at se rundt i gadebilledet ved, "at alle andre klarer den, bedre end mig"?

Hvis vi undersøger det lidt, standser op og smager på ordene "alle andre klarer den, bare ikke jeg" så vil vi efterhånden opdage, at der er en større sandhed i "ikke at vide". Vi ved nemlig ikke, hvordan de andre mennesker har det.

Vi kan ikke se, at damen foran i køen, har  en god dag midt i noget svært, at hendes mand lige er død, og at hun tynget af sorg, har samlet alle kræfter og bevæget sig ud for at handle.  Vi kan ikke se på den unge, smukke stilfulde kvinde, at hun har angst og OCD, og at hun derfor har været på medicin siden hun var 16 år. Vi kan ikke se på den velklædte forretningsmand, at han dulmer presset med lidt for meget alkohol. Vi kan ikke se på den venlige buschauffør, at han tumler med søvnløshed og tankemylder efter skilsmissen. Derfor er det den mest ubredte  fejl når vi uden videre konkluderer at "andre klarer det bedre end mig".

 Stop tanker som:

  • De har aldrig udfordringer i deres parforhold

  • Hun er bare så lykkelig

  • Han har altid haft stor succes

  • Hun klarer alt og er fuld af overskud

  • De har den perfekte familie

Statistikken taler sit tydelige sprog, mange oplever at have det svært. Du er ikke alene når du af og til oplever, at livet føles tungt, at læsset vælter, og det hele triller ud på gulvet og synes uoverkommeligt at få samlet igen. Men husk at bemærk, at det alligvel samler sig igen over tid, skridt for skridt. Følelser slipper og dagene går videre. Tillad dig selv at tage imod hjælp, hvis du har brug for det.

Vi er alle mennesker. Vi rummer derfor alle det hele, og vi skal være endnu bedre til, at møde hinanden med venlighed og rummelighed. Når du har overskud, så smil til dem du møder på din vej. Når du ikke har overskud, så se efter venlige smil omkring dig. Tag imod en venlig hånd, og ræk selv din ud, når du har noget at give af. 

Når vi møder hinanden ude i livet, eller på de sociale medier, ser vi ikke mere end et glimt af hinandens liv. Et glimt at hinandens følelser og stemninger. Vi ser ikke dybere ind, til ensomhed, bekymringer eller de søvnløse nætter. Men vi rummer det alle sammen, så mød hinanden med venlighed, interesse og ydmyghed i "ikke at vide" hvad der egentlig rør sig dybere inde hos andre mennesker.

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Venlighed - sådan undgår du at dømme andre. Læs mere