Vi har brug for en mental revolution

Jeg undres gang på gang over hvad vi mennesker finder os i. Jeg tror vi er den eneste race på jorden, der i den grad gør alt for at gøre livet så ubehageligt og besværligt for os selv. Og samtidig har så meget modstand på finde lykken og det gode i livet frem .

Jeg glædes hver dag over de mange mennesker der giver udtryk for at kunne bruge mine tekster til at ændre fokus i deres liv og lader sig varme af de gode intentioner bag. Men samtidig fylder det også meget for mig, at der så ofte er nogle der vælger at angribe teksterne og kommentere på, at jeg må have haft det alt for nemt siden jeg kan udtale den slags. Jeg har på ingen måde haft et let liv, og jeg ved fuldt ud at den værste smerte har de som skriver sådan. Det som fylder for mig er at der er så massiv modstand mod forandringer; mod at give slip og se ansvaret for sit eget liv i øjnene.

Jeg tager mig selv i at blive forarget over den finansielle krise vi er i lige nu, og synes i øvrigt at bankerne er nogle banditter, der har brugt alle vores penge til at spekulere i at score store bonusser, fx kan jeg slet ikke se logikken i at Danske Bank kommer ud med et overskud på 1,7 mia. Kr. og ser sig nødsaget til at fyre 2000 medarbejdere - samtidig med at den øverste direktør har fået et kæmpe millionbeløb i aftrædelses bonus. Meeen jeg er jo nødt til også at kigge indad. For jeg er jo en del af det store hele. Gennem de valg jeg har truffet politisk, økonomisk og socialt har jeg været med til at understøtte at udviklingen er gået i denne retning. Gennem mit eget private forbrug af materielle goder og for meget affald har jeg været med til at skabe en verden der nu er i krise.

På samme måde har jeg selv en stor del af ansvaret for at ændre den livssituation jeg er i lige nu. Og igen, nej, jeg har ikke levet et liv på lyserøde skyer. Tværtimod. Og netop derfor ved jeg at det er sådan at vi kan ændre vores liv; netop ved at ændre vores livsindstilling og se mere på hvad vi gerne vil have ind i livet end alt det vi ikke kan holde ud. Jeg har både været igennem forældre svigt, dårlige kæreste forhold, sygdom, død, skilsmisse og ulykkelighed. Jeg har levet et liv, hvor jeg syntes alt var synd for mig og alt var de andres skyld. Sågar har jeg været derude, at min bedste ven erklærede at han ikke længere kunne rumme mig fordi jeg var så sortsynet.

For ca. 12 år siden skete der en stor forandring i mit liv. Jeg mødte min lærermester Sri Vasudeva. På et helt almindeligt meditationskursus var han underviser og fik startet en rejse for mig, som aldrig slutter. Det vigtigste budskab han gav mig den gang, og som jeg bruger igen og igen er: ”stop med at søge efter alle svarene udenfor dig selv Flora, for du har dem alle indeni dig hvis bare ud kigger ordentlig efter”. Siden har jeg fulgt hans undervisning hver eneste dag og har fået suppleret det med andre spændende lærermestre og en stor faglig viden. Mit liv er totalt lagt om og det samme er mine tankemønstre. Mindfulness, Meditation og yoga retreats er faste bestanddele af mit liv, men det der har gjort den største forskel er den mentale rejse jeg har været på; den revolution der er sket i mit sind og min krop i forhold til at betragte livet omkring mig på en helt anden måde end tidligere. I dag er jeg så heldig at leve af at undervise andre i det jeg selv har lært og fået af indsigt gennem mit mangeårige arbejde med Vasudeva.

Og hvad er det så der er så særligt ved nu og før? At jeg har fået en langt større forståelse af min egen helhed. Af hvordan mit sind, min krop og ånd skaber en tre-enighed og ikke mindst: når denne tre-enighed ikke er i balance at der så opstår smerter, enten fysiske eller mentale. At kunne erkende dette, betød at jeg kunne sætte det fri, ”detachement” har været mit livs store opgave og er det stadigvæk.

Vi klynger os til så mange ydre ting, som skal understøtte vores egen indre lykketilstand. Her tænker jeg også i parforholdet, på arbejdet og i familien. Vi tillægger så stor betydning i ting der er uden for os selv, langt større betydning end det der er indeni os selv. Vi kæmper mange gange imod os selv og vores eget livsforståelse. Dermed får vi låst os fast i overbevisninger der ikke gør andet end at skabe smerte. Vi tror at hele livet er en mental kamp for at være den klogeste, regne den ud, tænke uden om lidelse. Selv mindfulness, som er en af de smukkeste tre-enigheds træninger der findes, gøres tit til en mental teknik, der kun handler om at forstå vores egen kognitive processer lidt bedre. Ikke at kognition er dårligt, slet ikke  - men det er ikke nok. Vi kan ikke løse alt gennem tænkning, da det netop er overfokuseringen på tænkningen der i sig selv har skabt en stor del af de problemer mange af os står i. Så vi kan ikke løse tænkningens overbelastning gennem endnu mere tænkning. Vi må forstå at krop og ånd ikke kun er appendikser til at understøtte sindets tænkning, men en væsentlig del af at skabe balance i sindet.

Som mennesker er vi langt mere end kognitiv tænkning, selv om vi kommer til at tro og er opdraget til at tro at tænkningen er det vi er. I bund og grund består vi jo også af masse kemiske processer der alle har indflydelse på hinanden og hænger sammen i et fint netværk. Lidt som en myretue; piller vi i tuen med en pind i det ene hjørne, så skaber vi ikke kun kaos i det hjørne, men i tuen som helhed. På samme måde skaber vi indre kaos i os som mennesker, når vi ikke behandler helheden med respekt og kærlighed.

Stress er et godt eksempel på hvordan vi totalt overhører vores indre signaler om at noget er helt galt. Stress handler på ingen måde om den enkeltes ansvar, men er en helheds påvirkning af os selv og fra vores omgivelser. Ved at være placeret i omgivelser både inde i os og uden for os der ikke understøtter og gavner os på nogen måde. Majken Matzau skrev på et tidspunkt her på Levlykkeligt.dk (Se Ugens Artikel Arkivet. red.) at der lige nu er næsten 700.000 danskere der er ramt af stress eller stress relaterede symptomer såsom depression.

Vi har brug for noget andet! Vi har brug for at give slip og stoppe op. Vi har brug for at tage ansvar for os selv og det vi skaber omkring os. Først og fremmest har vi brug for en mental revolution. En mental revolution der skaber plads og rum til at forstå at vi ikke kun er vores tanker og følelser, at de kun er en del af det at være os. At vi for at kunne skabe balance i hele os, må kunne se og rumme hele os. Det allervigtigste er igen at mærke sig selv. At kunne betragte tanken når den opstår uden at lade den tage magten, at kunne være med det som er lige nu uden at gå i stykker, fordi vi ved at det kun er et øjebliksbillede og at i det næste nu kan alt se anderledes ud. Men også at have en forståelse for, at livet rummer lidelse og at vi ikke kan ændre på det, men derimod lærer at acceptere, og derved får det mindre magt over os.  For derved kan vi faktisk slippe en del af lidelsen. For at skabe denne forståelse må vi stoppe tænkningen og gå i ind i stilheden, nærværet og den indre ro. Herfra kan den nye vej opstå Otto Scharmers Presencing (Otto Scharmer er forfatter til den banebrydende bog ”Theory U” Red.). Vi kan ikke løse verdens problemer med den tænkning der har skabt dem.

Det kræver bare at vi virkelig vil, at vi vil forandringen. At vi vil lære vores børn, helt fra små hvordan de skaber overskud og balance i både krop, sind og ånd gennem venlig kærlig forståelse af sig selv som menneske og af verden omkring dem. (En del af det som i min verden fordre ånden er en tydeliggørelse af vores indre værdier, mere end at søge det ydre materielle mål.) Men vi voksne skal gå forrest. Vi skal turde begynde forandringen i os selv, vi skal turde give slip på alt det vi tror vi ved og have den gamle læresætning for øje: ”jo mere jeg ved, at jeg ikke ved jo, mere ved jeg”.

Vær åben og se hvad der kommer, fordøm ikke ting du ikke kender eller forstår, nyd nuet og dit eget værd i dette nu, tro ikke på andet end nuets kraft, vær nysgerrig på alt og alle omkring dig med kærlig venlighed, vid at al konflikt og ufred er du selv en del af og derved rummer du også selv løsningen.

Hvis vi alle bare ville forstå at al indre kamp kommer af modstand mod det som er, og modstand mod at forstå vores egen andel i det som opstår omkring os.

Og at kærlig venlighed i alt hvad vi gør mod og for andre, såvel som mod os selv, vil skabe store forandringer. Ikke bare for os selv, men for verden omkring os.

Så kast dig ud i det! Du har intet at tabe, men alt at vinde. Verden har brug dig og din indre revolution lige nu!

Kærligst
Flora Eriksen 

 

 

 

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Spot on, Flora :o)

...og så har du slet ikke medtaget rækken af bankpakker, til jeg ved ikke hvor mange fantasillioner, der har drænet den i forvejen slunkne husholdningspung. Men glædeligt er det jo, at nogen har haft glæde af de store anstrengelser.... eller??

Let er det at lade sig rive med, og føle livets brusen i det en god forargelse kan sætte i gang. Men lige meget ændrer det. Jeg glæder mig i stedet over at folk som dig, ihærdigt arbejder videre på at afmontere den emotionelle og tankefikserede måde at anskue verden på. For begge dele har al for stort fokus og indflydelse på de beslutninger der træffes, og den baggrund de træffes på.

Hvilke samfunds- og kulturmodeller der kan komme ud af denne ændring i selvanskuelse, er ikke til at spå om. Men jeg er sikker på at det er den eneste vej vi kan gå, for at frigøre os fra al den uhensigtsmæssighed der bliver ved med at forfølge os.

Kære Flora,

Så sandt. TAK!

Alt godt
Kresten

Tusind tak både Søren og Kresten, vil ønske jeg møder jeg in real life en dag, I virker begge som nogle dejlige mennesker og du og jeg Kresten tror jeg har mange fælles ting at snakke om ;o) kærligst Flora
Fint indlæg Flora! Vi har virkelig meget brug for en mental revolution. Sindet vej til kroppen er jo meget hurtigere og mere effektiv end kroppen vej til kroppen. Så derfor vil det gøre en stor forskel, at vi bliver mere bevidste og lytter mere indad til den visdom vi har der. Jeg arbejder med The Work of Byron Katie, og det har også skabt revolution i mit liv, og hvor trænger vi alle til at kigge lidt nærmere på de vanetanker, vi bare tror på og måske slet ikke er klar over styrer os i negativ retning. Viljen kan faktisk også være noget der hæmmer os, for det er svært at slippe, når vi tror at vi skal bruge viljen og arbejde hårdt for tingene og have kontrol. Faktisk skal vi slappe mere af. Kærlig hilsen Erika
Vi har brug for en mental revolution. Læs med på Levlykkeligt.dk