Vi er SÅ lykkelige - er livskvalitet målbar?

Hvad er livskvalitet?

Livskvalitet refererer til den følelse individet har af sin egen situation set fra mange vinkler og meget bredt dimensioneret.

Livskvalitet er defineret i forhold til ønskværdige værdi baserede samfunds mål, som de er almindeligt acccepteret i Europa - såsom lige mulighed for opnåelse af drømme i livet, den sikrede opnåelse af en minimums leve standard for alle, adgang til arbejde og socialt sikkerhedsnet. Derfor er livskvalitet ikke kun relateret til indkomst niveau, uddannelse og adgang til materielle ressourcer, men også sundhedsvæsen, familie og øvrige sociale relationer. En sådan altomfattende opfattelse af livskvalitet inkluderer objektive livsomstændigheder, og evalueringen af disse med udgangspunkt i dem der oplever dem.

I centrum af tilgangen til livskvaliteten er sammenfaldet mellem de objektive livsbetingelser, og de subjektive vurderinger, målt med eksempelvis en tilfredshedsskala.

Den måde folk føler omkring deres liv - om de er lykkelige eller ej, hvordan de evaluerer deres muligheder for at deltage, og deres følelse af at høre til, er en afgørende dimension for individer så vel som for hele samfund.

Ovenstående er uddrag af rapporten: Den første Europæiske Livskvalitets undersøgelse: Tilfredshed med livet, lykke og tilhørsforhold.

Hele rapporten kan læses her http://www.eurofound.europa.eu/pubdocs/2005/91/en/1/ef0591en.pdf 

I rapporten konkluderes det at Danskerne er Europas lykkeligste folkefærd, men hvorfor mon? Vi er jo samtidigt nogle af Europas mest stressede.

Svaret må formodes at ligge i vores selvforståelse og kultur. Vi mener vi bor i et smørhul - et særligt fantastisk sted på jorden med fred og hygge. Vi har arbejde, så der er ikke noget at klage over. Vi bliver (stort set) alle mætte hver dag, og alle kan forvente at få en sikret pensionisttilværelse. Hvad mere kan man forvente.

Som jeg ser det, så er der stadig store muligheder for forbedring. Vi kan for eksempel starte med at se på hvornår vi er raske - er det når vi ikke er syge? Eller går begrebet endnu videre - til vi er i balance med os selv og alle omkring os.

Eller hvad med rigdom - har det med penge at gøre, dvs. kan den måles, eller er der igen her tale om en større virkelighed, hvor rigdom også omfatter vores forhold til andre mennekser og dyr, vores oplevelse af naturen og så videre.

Og hvad med moral, som der tales så meget om. Skal vi efterleve dyder, som er velprøvede, og som derfor menes at have særlig stor værdi, eller skal vi afprøve nye måder at være sammen på, så vi for eksempel undgår tvang i alle områder af livet, og lærer folk at de bærer kraten til forandring i sig selv. Måske skal vi stoppe med at straffe, og istedet lære den der "forbryder" sig mod samfundet hvad det er vi gerne vil opleve som samfund.

Jeg ved der kommer kommentarer til dette, og det er velkomment. Jeg ser gerne at vi begynder at gøre vore ubevidste beslutninger mere bevidste. Det er jo vore beslutninger om hvem og hvordan vi er, der former vores morgendag.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Vi er SÅ lykkelige - er livskvalitet målbar?