Danskerne er verdens lykkeligste folk - men viser ikke glæde

For nogle måneder siden deltog jeg i et weekendkursus, hvor underviseren ved afslutningen af lørdagens undervisning bad os om at lave en lille øvelse til næste dag: Vi skulle, lige før vi lagde os til at sove den aften, finde tre ting, som i løbet af dagen havde glædet os. Næste morgen skulle vi, før vi stod op, tænke på tre ting, som vi i løbet af dagen glædede os til.

Det var ikke så nemt som det lød. Glæde – hvordan føles glæde? Altså, ikke begejstring, ikke tilfredshed, ikke opløftethed, lettelse, ikke fornøjelse – men glæde. Det er en helt bestemt kvalitet. Siden den weekend har jeg så godt som hver dag lavet denne lille øvelse, og den er stadig ikke nem.

Det kom bag på mig. Hvad var der sket med glæden?

Vreden fylder det dobbelte

En meget kær slægtning, som har haft alvorlig sygdom tæt inde på livet, skrev forleden til mig og gjorde opmærksom på, hvor fraværende han syntes, glæden og smilet var i det offentlige rum. Der er noget, der tyder på at han har fat i noget: For sjov slog jeg ordet ’glæde’ op på nettet, der jo altid afspejler, hvad der er mest fokus på. Der kom overraskende mange hits, 6.770.000 resultater, og det blev jeg faktisk glad for. Men hvad tror du der skete, da jeg i stedet slog op på ’vrede’? Jeg fik 14.300.000 resultater.

Der er en løgn et sted.
Prøv også at se på dette videoklip fra den nyligt afholdte Copenhagen Fashion Summit, en begivenhed der trak over 1.000 deltagere fra hele verden, og som fik medieopmærksomhed fra bla. CNN. Se bort fra Kronprinsessen og læg i stedet mærke til udstrålingen hos de modeller der går på podiet. Ifølge undersøgelser, foretaget af OECD, er Danmark verdens lykkeligste folk  - det skjuler disse modeller da meget godt!   Tænk hvordan det ville have været at vise verden en flok glade modeller med en varm og positiv udstråling. Men det er vist ikke cool, er det? Glæde er simpelt hen ikke på mode?

Kig dig omkring, i reklamer, interviews med stjernekokke, kendte designere – hvor er smilet, glæden? Man skal helst se så sur ud som muligt, så er man cool.

Smilet  -  "det nye sort" 

Skal vi ikke prøve noget andet? Kunne man forestille sig, at ”det nye sort” (for nu at  blive i modeverdenen) kunne blive at vise, hvor cool man er ved at hjælpe, smile – leve! som han skrev.

Jeg kunne godt forestille mig det. Jeg tror, jeg vil begynde med mig selv :-)

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Danskerne er verdens lykkeligste folk men viser ikke glæde