Succes - her er opskriften

Medfølelse opfattes af de fleste som et meget sympatisk og positivt karaktertræk. De fleste vil gerne selv være medfølende og leder efter denne egenskab i de mennesker, de omgiver sig med. Men selvom medfølelse værdsættes i vores samfund, sættes det sjældent i sammenhæng med succes. 

Hvordan opnår man succes?

Hvad er succes egentlig? Svaret på det spørgsmål afhænger af, hvem man spørger. Det kan være en stor familie, mulighed for at rejse tit, et flot indrettet hjem, et velbetalt job eller noget helt andet. Definitionen af succes varierer, men én ting er sikkert: Det er noget, vi alle gerne vil opnå. Men hvordan er det så lige, man gør det?

Vejen til succes kan være kringlet, og det kan være svært at se, hvilken vej man skal gå, og hvilke midler man skal tage i brug for at opnå den. I vores individualistiske samfund, hvor enhver er sin egen lykkes smed, kan man let få indtryk af, at man for at blive succesfuld kun skal tænke på sine egne interesser og ikke træde til side for nogen eller noget. Umiddelbart er det nok de færreste, der forbinder ord som ’medfølelse’ med succes. Men noget tyder på, at vi skal gentænke vores opfattelse af, hvordan man opnår succes. Ny forskning peger nemlig på, at lige netop medfølelse er den mest effektive, for ikke at nævne tilfredsstillende, vej til succes. At føle medfølelse med andre og hjælpe dem, når de har brug for det, vil skabe et positivt, medfølende miljø omkring dig, hvor du, måske ad uventede veje, vil opnå succes.

Evnen til at føle medfølelse

Medfølelse er en dybtfølt forståelse for andre menneskers lidelse og ønsket om og trangen til at lindre deres smerte. Med medfølelse forstår man, at vi alle er mennesker og derfor ikke er perfekte og til tider laver fejl. Det handler i lige som høj grad om at føle med dig selv og anerkende dine egne følelser, som det handler om at føle med og forstå andre mennesker.

Vi har alle evnen til at føle medfølelse, og man kan træne og forstærke denne evne. Når man sætter sig i andre menneskers sted og prøver at forstå, hvorfor de har det svært, vil man blive bedre til at imødekomme dem og give dem den medfølelse, de har brug for, for at få det bedre. Ved at forsøge at se verden gennem andres øjne vil man også kunne undgå eventuelle konflikter, fordi man forstår, hvorfor de handler, som de gør, og dermed kan imødekomme dem med forståelse frem for en blank afvisning.

En medfølende vej til succes

Forsker og forfatter af bogen The Compassionate Achiever, Christopher Kukk, har gennem sin karriere forsket i medfølelse og dets betydning for økonomisk, personlig og social succes. Hans forskningsresultater peger på, at succes hænger tæt sammen med medfølelse.

Mennesker, der i høj grad er medfølende, vil, når de ser nogen i vanskeligheder eksempelvis på deres arbejdsplads, stoppe op og forsøge at hjælpe dem. Det kan være, at det forsinker dem med deres egen arbejdsopgave, men det medfølende menneske føler behovet for at hjælpe stærkere end behovet for at fremstå som en effektiv medarbejder. Som ringe i vandet vil velvilje og medfølelse sprede sig til de mennesker, man omgås, og også vende tilbage til en selv. Man vil gennem medfølelse opnå en bedre forståelse for sine medmennesker, som både vil føre til bedre samarbejdsevner, større glæde ved at lave det, man laver, og i sidste ende den succes, som vi alle stræber efter.

Så hvorfor opnå succes ved at tromle hen over andre, hvis man kan opnå den gennem medfølelse? 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Succes - her er opskriften. Læs mere