Terapi til teenagere og unge

Blog forfatter

At være ung i dag, kræver noget ganske andet, end det gjorde for en generation eller to siden. Unge vokser op med andre 'målesystemer' på hvorvidt de er vellidt, gode nok eller i det hele taget kan betragte sig selv som en person med venner. De sociale medier (Facebook, Twitter, TikTok, Snap mm) sætter nogle andre standarder for god og godt (gennem feks. likes), end den personlige interaktion mellem to eller flere mennekser - ansigt til ansigt.

Læs mere på min hjemmeside lige her: www.balanceilivet.com/born-og-unge/

Lad mig komme med et eksempel: Linea er 16 år, og går på HTX. Linea oplevede folkeskolen som et godt nok sted. De fleste havde kendt hinanden siden 0. klasse. Alle havde ligesom deres plads i klassen. I klassen var det ikke ualmindeligt at der blive grinet og buhhet, hvis man svarede forkert på lærernes spørgsmål. Det havde flere gange været oppe til forældremøder, klassemøder mm. Men tolerancen for  fejl var 0. Linea siger; fejler du - er du et fjols.

Linea ser sig selv som en grundlæggende glad og nysgerrig pige. Men det med at fejle, det at fremstå som et fjols, eller det at vise sin manglende formåen, gør at Linea lukker mere og mere af. Hun rækker ikke hånden op i timerne. Hun spørger ikke, hvis der er noget hun ikke helt har forstået, hun poster kun få og meget 'perfekte' billeder på insta og er i det hele taget meget optaget af hvad 'andre tænker og mener' om hende. Det er måske nok meget almindeligt i denne alder. Men det gør det ikke let at leve i for Linea.

Over tid udvikler alle disse 'små ting' sig til følelser af utilstrækkelighed, frygt for at fejle og frygt for at blive hængt ud. Som forældre eller andre tætte voksne, kan vi godt forsøge os med: 'det bliver bedre' eller 'du må bare kaste dig ud i det' eller hvad vi nu kan finde på af velmenende ord. Men for Linea bliver det bare værre og værre indeni.

På dette tidspunkt, har mor og far taget kontakt til mig. De ønsker at Linea kan få det anderledes og bedre. De vil gerne have hjælp til sig og hende. Vi mødes til en forsamtale, os tre voksne. Linea tager imod tilbud om hjælp. Og en anden slags rejse starter.

Jeg kan ikke tage utilstrækkelighedsfølelsen fra Linea, men jeg kan hjælpe hende med, på en måde at  få øje på andre sider af sig selv. Jeg kan hjælpe hende med at rumme, at ja, ind imellem er vi utilstrækkelige. Alle kender vi vidst denne følelse. Og nej, det er ikke Lineas eller andre unges skyld, at der er så meget af dette i vores verden og samfund. Men vi kan hjælpes om at finde en måde hvor hun kan tage ansvar for om vil trynes og trykkes af utilstrækkelighed, eller om hun vil tage kampen op og stå op for sig selv og sit liv. I kampen og aggressionen er potentialet til forandring. Til indre forvandling.

Mit terapeutiske arbejde med teenagere og unge går gennem samtaler, øvelser og små skridt i en ny retning. Lige pludselig begynder der at være valgmuligheder. Og det giver en blandet fornemmelse af kontrol og frihed over ens liv igen. 

 

 

 

__________________________

Terapi for børn ved Helle Møller Jensen
Læs mere her: https://balanceilivet.com

Relaterede artikler efter område


Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Terapi til teenagere og unge