Undertrykke følelser - ønsker du mere kontakt til dit følelsesliv?

We can not heal, what we can not feel. Der ligger en enorm frihed og udvikling i at opleve vores følelser direkte. Det tog mig 15 år at forstå, at der ikke er nogle følelser eller tanker, jeg behøver at vige bort fra, undertrykke eller have modstand på. Der er ikke noget af det, som ultimativt definerer mig. Det var svært at begribe, for af en eller anden årsag, havde jeg fuldstændig lukket ned for hele mit følelsesliv. Egentlig oplevede jeg allermest livet som værende tomt, fordi jeg ikke formåede at mærke noget som helst. Jeg søgte hele tiden efter belønningerne. Jeg søgte efter feel-good følelsen. Den udeblev bare næsten altid, selvom jeg krampagtigt forsøgte at holde fast i den. Den var ligeså flygtig som en kugle vanilieis indeni en varm pandekage og dem har jeg kørt mange ned af i de perioder, hvor jeg ikke havde lyst til at mærke.

Vi er desværre blevet lidt af en perfektionistisk kultur, der stiler efter det gode liv med de gode følelser. Hvis vi ikke selv kan finde dem frem, så skal vi ikke lede langt efter udefrakommende stimulering, som kan skabe et midlertidigt moment af tilfredshed. På denne måde behøver vi ikke at forholde os til, hvordan vi rent faktisk har det. Det der sker er, at vi bliver unaturlige og undertrykker en vigtig del af vores psyke. Alle vores følelser er vigtige. Det er dem, vi erfarer vores menneskelige oplevelse med og de er også med til at guide os. Paradokset er, at vi kan ikke kan være lykkelige hele tiden, men vi kan godt være i fred. Hvis vi tillader det hele at være der, inklusiv det ubehagelige og istedet vælger at omfavne det uden at reagere impulsivt på det. Bare simpelthen lade det være for dét, det er. Så bliver det muligt at agere udfra et andet perspektiv. Det lyder enkelt. Men det er det ikke. Det kræver træning, for vi har jo lært at vores følelser og tanker definerer os.

Selvom jeg havde lukket helt ned for min følelsesverden, så er der én følelse udover tomheden, jeg kender alt for godt. Det er skam. Når vi tror, at negative følelser er forkerte, så afføder det naturligvis en masse skam og fratager os muligheden for at opleve dem fuldt ud. 

Neurologer har længe anerkendt at vi har 2 sind indeni 1 hjerne. Der er den del af os, der impulsivt handler, reagerer på og går direkte efter belønningen. Så er der den del af sindet, som kontrollerer alle de her impulser, observerer dem og tænker langsigtet og hensigtsmæssigt. Når det synes nemmere at blive på sofaen, så er det vores frontal pandelap, der får os til at rejse os op alligevel og gøre det, der umiddelbart synes surt. Det er denne del af hjernen, der får os i gang trods for alle vores stærke impulser til at lade være. Denne del besidder en viljestyrke til at gå ind i de ting, som udvikler os. Også selvom det er ubehageligt, kedeligt eller skræmmende. Hvis vi er identificeret med den primitive-jeg impuls styrede stemme, vil vi aldrig have lyst til at gøre det, der er godt for os på længere sigt. Ihvertfald meget sjældent. Men vi kan anerkende denne del af os, der gerne vil vige bort. Faktisk skal vi ikke gøre noget. Vi skal stoppe op. Stoppe op inden vi laver den 4. kop kaffe, inden vi råber ad vores barn og inden vi kigger Facebook igennem for 10. gang. Her er vejrtrækningen også et stærkt værktøj til at undgå at gå i affekt med det samme. Så er der tid til reflektion:

Hvad er det for en følelse, du ikke har lyst til at mærke?

Hvorfor tør du ikke det?

Er du bange for, at det er en endegyldig unuanceret sandhed, som er din eneste identitet?

Tror du, at det er umuligt at blive elsket, fordi du indeholder frygtelige tanker og følelser? 

Det primitive sind er, som det skal være. Det er ikke noget, vi skal af med. Men det kan hjælpe at blive bevidst om, at det ikke er hele sandheden. Hvis vi bliver i stand til at observere vores impulser, så kan vi gøre noget andet. At kunne se og være med alle de her menneskelige følelser og bare opleve. At byde alle følelserne velkomne, således kommer vi tilstede i nuet. Når vi er i kontrol over sindet, får vi en masse viljestyrke til at gå efter de ting som virkelig er gode for os på længere sigt, men det kræver, at vi er bevidst om det primitive sind, som oftest agerer chef. Det er vigtigt at forstå, at den frihed vi søger, ligger i vores evne til at kunne opleve vores følelsesliv. Det er den ægte erfaringsdannelse og herfra lever vi fuldt ud. Vi lever! Det er også i dette direkte møde, at vi heler vores sår og i sidste ende er det her, at vi er autentiske, når vi tør være ærlige overfor os selv.

Når vi tager kontrollen tilbage, så har vi mulighed for at komme tilstede med det, der er svært. Hvis du har modstand på at mærke det, der gør ondt, så sig sandheden. Mærk modstanden uden at dømme. Sig sandheden om det, der er. Tag beslutningen om at stoppe med at identificere dig selv med den del af sindet, som tager de nemme løsninger og istedet være vidne til, hvad der foregår.

Jeg mener, at yogaen kan noget som psykologien alene ikke kan. Den lover os et helligt sted indeni, et rum hvor noget større holder os midt i følelsesmæssigt kaos. Et hjerterum, hvor selve personligheden/egoet omfavnes. Et sted indeni, hvor der er accept. Et stille sted, hvor der også er accept af, at der ikke altid er accept.

Hvis vi er villige til at give slip på den fulde identifikation med personligheden, kan vi paradoksalt nok tage vores personlige power hjem, hvilket giver os et bevidst valg, istedet for at reagere impulsivt på livets op og nedture som et offer for omstændighederne. Vi har også mulighed for at opleve og mærke hele vores følelsesregister og heri ligger et enormt udviklingspotentiale og den lækreste frihed. Det oplevede jeg ihvertfald, da mit sind i en periode af mit liv, trådte i baggrunden og jeg lige pludselig var i stand til at opleve alle mine følelser og tanker direkte uden at skabe en historie omkring dem. Der var en tydelig fornemmelse af, at det hele var okay og at mødet med alt det skræmmende ikke på nogen måde rørte mit væsens kerne.

Tværtimod så åbnede jeg mit hjerte.

Christel Kiss 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Undertrykke følelser - ønsker du mere kontakt til dit følelsesliv? Læs med