Parterapeut og psykoterapeut MPF Stellah Søgård

Længslen efter kærlighed og lykke: Ugens Artikel

Længes du også efter kærlighed og at være lykkelig? Få nøglen her

Uanset om du er single eller i parforhold, så kender du måske også til at længes: Længes efter kærlighed, nærhed, begejstring, passion, mere tilfredsstillende sex, kys og kram, romantik, fortrolige snakke, holden i hånd, omsorg, opmærksomhed, nysgerrighed, eventyrlige oplevelser, at få børn, bedre venner, flere penge, et bedre job eller?

Tænker du nogle gange med et suk, en indignation eller endda surhed: ”Hvis bare jeg var/havde...så ville jeg være lykkelig!” (eksempelvis ”Hvis bare jeg var slank ,smuk, rig, sjov, spændende – så ville andre/en kæreste være vild med mig!”) eller ”Hvis bare min kæreste/kone/mand bare var/gjorde/holdt op med...så ville vi være lykkelige!” ?

Længsel og kærlighed
I sidste uge kom én af mine klienter, der går i mit ”7 trin til kærligheden – jeg vil ha' en kæreste!” forløb og sagde om en mand, hun havde mødtes med lidt over 1 måned: ”Connie, nu har jeg været på ferie i 14 dage, uden jeg har savnet ham – så han er nok alligevel ikke den rigtige!” eller som en kursist på ”Klar til kærligheden” fortalte: ”Aj altså, Connie – han har været i Hongkong på arbejde i 3 uger, og jeg har kun hørt fra ham 3-4 gange om ugen. Savner han mig slet ikke? Er han ligeglad med mig?”

Eller som en kæreste engang sagde til mig (læs mere om den historie i bogen Kærlighedens vildveje ): ”Connie, jeg har brug for en pause. Jeg vil finde ud af, om jeg savner dig. Så jeg ved, om jeg elsker dig!”

MEN længsel og savn har INTET med kærlighed at gøre – Punktum!

Længsel og savn har med smerte, sammentrækning og mangel-tilstand at gøre. Kærlighed er det modsatte. Det er varme, glæde og udvidelse. Når du elsker og er i det, man kalder den trygge tilknytningsform, så GLÆDER du dig til, at I ses igen. Du mærker smil om munden og varme i hjertet ved tanken om din elskede...ikke et stik eller sug i brystet eller ondt i maven, som savnet har det med at udløse.

Den ambivalent/nervøse tilknytningsform
Når du savner og længes, så er du med ret stor sandsynlighed i Den ambivalente tilknytningsform.
Mønstret for Den ambivalent/nervøst tilknyttede er, at du er over-optaget af den anden (uanset om det er en kærester eller potentiel kæreste – men det kan også nemt være kollegaer, kunder, familie, chefen osv.). Derfor mister du dig selv.

Du identificerer dig ubevidst med: "Jeg længes, men jeg har ikke"! Du vil derfor være optaget af tegn på kærligheden (anerkendelsen, interessen, velviljen mv.) Eller rettere tegn på, at den netop ikke er der. Og du vil have en tilbøjelighed til at tolke alt, hvad der kan misforstås, som tegn på, at den anden ikke elsker dig (længere). Det kan derfor være svært for en partner at få lov til at elske dig – samtidig med at du går og sukker efter at han/hun gør det.

For singler i ambivalent/nervøs tilknytning kan det være op ad bakke og anstrengende at date med længslen som bagage. For du kan nemt afskrive den anden som uinteresseret, hvis han/eller hun ikke hurtigt viser dig en god portion interesse. Eller du kan komme til at skubbe den anden væk ved at være overivrig og derfor virke omklamrende og needy.

For at gøre det rigtig tricky, så er den ambivalent/nervøst tilknyttede ambivalent. Det vil sige, at man har det ”på den ene side og på den anden side....”. Så hvis den anden nu viser en masse interesse og er tilgængelig – så kan du nemt miste interessen. Hvis den anden derimod køler og trækker sig lidt, (gen)finder du derimod nemmere lysten til hende/ham.

Barnets forsvarsstrategier
Dette ubevidste kærlighedsmønster, som nu kan spænde ben for dit kærlighedsliv - er opstået som barn, som værn mod utryghed. Den ambivalent/nervøst tilknyttede har som barn smagt Paradiset. Man har oplevet, at kærligheden og nærværet har været der fra mor/far.

Så har den været væk, forsvundet uden forvarsel. Så kom den måske igen for atter at forsvinde (yo-yo), uden barnet har kunnet regne ud, hvornår kærligheden, omsorgen, nærheden var til rådighed. Derfor bliver barnet optaget af at regne ud, hvordan og hvornår det kan få kontakt og kærlighed. Fordi det jo lykkedes ind i mellem at få den. Barnet tror derfor, det har noget med barnet selv at gøre. Og det mister derfor sig selv og bliver over-optaget af den anden og det at længes efter at få.

Senere i livet kan dette medføre tendens til overforbrug (eksempelvis overspisning) og afhængighed (eksempelvis Love addiction) i det små eller mere udbredt (misbrug). Eller man kan blive krævende og omklamrende, fordi man ubevidst ikke tror, at man kan få det, man har brug for. Når der så er noget at få, så ”hamstrer” man med arme og ben. Det er helt ubevidst. Med til dette billed hører derfor også typisk et mangelfuldt selvværd. I det hele taget et fokus på mangel.

Nøglen til kærlighed og lykke
Jeg lovede dig i overskriften på denne artikel nøglen til mere kærlighed og lykke. Og i princippet er nøglen tilgængelig for ALLE mennesker i alle aldre af alle herkomster. For nøglen ligger allerede indbygget i vore gener – lige klar til brug. Det er vores tilknytnings-system. Fordi vi er flokdyr, er vi født med Den trygge tilknytningsform. Det er ud fra denne, at vi kan opleve kærlighed, frihed og lykke. De tilstande, som gør livet til Paradis på jord.

Den trygge tilknytning er den naturlige og sunde måde for os mennesker at relatere til andre på. Det er altså sådan, vi er designede. Desværre går det ofte sådan, at vor trygge tilknytningsform bliver dækket mere eller mindre til af manglende nærvær, afvisninger, svigt, chok mm. – kort og godt livets skrammer. At den er dækket til, betyder ikke, at evnerne er forsvundet. Men det betyder, at der er kommet nogle ubevidste forsvars reaktioner udenpå.

Forsvar som i første omgang opstod som en beskyttelse mod angsten, mod at opleve manglende tryghed – når mor eller far ikke var til rådighed, når barnets søgen ud i livet blev for skræmmende. Det er forsvars reaktioner, som nu i dit voksne liv er blevet præcis det, som kan forhindre dig i at få kærligheden til at lykkes.

Jo mere du fokuserer på den trygge tilknytning og de relationer, som allerede har været eller er trygt og vedvarende i dit liv – desto mere kan den komme til at fylde!

Hvordan heler du de 3 besværlige kærlighedsmønstre og kommer mere ind i den trygge tilknytning?

Det gør du på 2 måder – og de er gode at kombinere:

1. Den ene er at rydde op i og smide de lag væk, der dækker den trygge til. Genvejen er terapi. Især de former som rydder op og bearbejder tingene, ikke bare kognitivt eller følelsesmæssigt - men helt inde på det instinktive, ubevidste niveau. For det er den del af dig, som giver de automatiske, ubevidste reaktioner og tilknytningssmønstre, der spænder ben for kærligheden.

2. Den anden måde at styrke din trygge tilknytning ved at fokuserer direkte på, at den faktisk allerede er her! Og jeg ved, at du også har noget tryg tilknytning – ellers ville du slet ikke læse det her. At fokusere på den, vil få den til at vokse.

Oftest er det mest virkningsfuldt at bruge begge måder.

Som læser på Levlykkeligt har du her mulighed for gratis at høre online-foredraget og bliv guidet i en øvelse der styrker Den trygge tilknytning. (det er mit 20 års jubilæums foredrag, så tilbuddet til sidst gælder ikke mere ;-) 

Klik her på titlen for at høre mit online foredrag: Længes du efter kærlighed?

 
Hvis du også vil vide mere om tilknytningsmønstrene, så læs mit blogindlæg her på Levlykkeligt ved at klikke på titlen: Dine kærlighedsmønstre er dine muligheder ! 

Og specifikt om den trygge tilknytning, klik her: Den trygge tilknytningsform 

God fornøjelse

Kærlige hilsner
Connie Kragelund
Parterapeut, psykoterapeut og SE practitioner (traume terapeut)

 

 

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Længes du efter kærlighed og lykke? Parterapeut Connie Kragelund giver dig nøglen på Levlykkeligt