Konfliktmægler Signe Saxe Jessen

Tre måder at møde konflikter

I konflikter har vi simpelt opdelt tre typiske måder at reagere. Om vi grundlæggende har for vane at reagere på den ene eller anden måde, har konsekvenser, og valget afgør i sidste ende om du er lykkelig eller ej. Om du har gode relationer eller ej.

Læs her om de tre konfliktmønstre. "Gå" og "Slå" er de kortsigtede former, der kan have fordele nu og her men også store ulemper. "Stå" er den måde der opbygger relationen konstruktivt.

Gå, slå eller stå

Du er vred. Føler dig trådt på, angrebet eller overset. Måske er du såret, og har lyst til at undgå personen.

Reagerer du impulsivt på følelserne skuffelse, vrede eller afmagt, sker det per instinkt - ligesom dyr. Du ’går’ eller ’slår’. Trækker dig væk fra personen eller slår igen. ’Gå’ eller ’slå’ er nødvendige udveje af visse situationer. Men ikke af alle. I mange situationer er det langt mere frugtbart at du ’står’ og kommer i møde. Læs mere om de tre muligheder.

Du ignorer konflikten, bagatelliserer eller bøjer af = Konfliktskyhed.

Fordele: Du undgår en masse ballade ved ikke at tage konflikten - hvis du samtidig tilfredsstiller den anden persons ønsker. Ogsåtidenkan muligvis forbedre situationen.

Ulemper: Ofte sker det modsatte. Imens du ignorerer problemet - og kun lytter til dig selv - vokser frustrationerne omkring dig. Jo mere du undviger, jo højere råber den anden. Derfor virker konfliktskyhed ofte direkte konfliktoptrappende. Som en boomerang: Du sender problemet væk, men det kommer tilbage til dig med mindst lige så stor kraft. Direkte eller indirekte.

Slå

Verbalt eller fysisk. Verbalt 'slår' vi med alt fra små stikpiller og bebrejdelser til grovere udfald og anklager.

Fordele: Håb at den anden trækker sig eller kommer dig i møde. Skræmmekampagnen virker i situationer hvor der ikke er andre udveje. Hvor personen kun forstår magtens sprog. Eller ikke vil indse et alvorligt problem.

Ulemper: ’Slår’ du af vane, så stop op. Du mister værdifulde mennesker omkring dig. Eller du ser dig omgivet af halvmasochister. Ønsker du at andre taler dig efter munden af frygt eller fordi de ikke orker at gå i rette med dig? Når vi 'slår' mister vi positiv kontakt og skaber afstand. Måske 'slår' du verbalt for at få kontakt. Det modsatte sker imidlertid. Personen trækker sig fra dig eller svarer igen med samme mønt og så begynder konfliktoptrapningen.

Stå

Kom den anden i møde. Ægte imødekommenhed i en konfliktsituation kræver mod og overskud. Men anstrengelsen er guld værd. Mange konflikter blødes effektivt op, når du tillidsfuldt undersøger uenigheden sammen med den anden, når du ærligt forsøger at se sagen fra den andens side og lytter uden modstand. Det afvæbner, vækker tillid og åbner op for at I sammen finder en udvej. Det handler ikke om bare at give efter og være sød. I må begge forstå hinandens bevæggrunde og motiver der lå til grund for en sårende udtalelse - eller en stærk uenighed. I må begge få sagt det der er vigtigt for jer - dog uden bebrejdelser - fordi bebrejdelser vækker modstand. Løsningen findes i de behov I har tilfælles. Det der er vigtigt for jer begge.

Fordele: Når konflikten løses på den måde, forløses en masse ophobet negativ energi og der skabes umiddelbart nyt overskud. Det skaber større forståelse og respekt imellem jer og det øger samtidig selvrespekten. Måske forbliver I uenige om den konkrete sag, men modstanden og uviljen imellem jer falder bort, hvormed der meget lettere findes en måske helt tredje løsning på sagen.

At gå ind i konflikter på denne måde, kræver et vist overskud. Kræv derfor ikke for meget af dig selv. Forvent ikke at du skal løse alle konflikter, men vælg med omhu hvad der er vigtigt for dig og brug så noget energi dér.

Læs mere her: www.goderelationer.dk

Kærlige hilsner

Konfliktmægler Signe Saxe Jessen
Konfliktmægler, konfliktcoach, kognitiv coach og mindfulness træner

__________________________

Signe Saxe Jessen, cand.mag.
Professionel Konfliktmægler, kognitiv coach og mindfulness træner.
www.goderelationer.dk

Medstifter af Levlykkeligt

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Konflikter kan du møde på tre måder. Læs mere her