Har du husket hovedpinepillen i dag?

På samtlige af de arbejdspladser jeg har været, har der været hovedpinepiller ude hos sekretæren eller i et af køkkenskabene. Så når hovedpinen meldte sin ankomst (gerne et sted efter frokost), kunne man nappe sig en pille og en kop kaffe mere, og så lige arbejde videre et par timer.

Jeg tror egentlig, det er helt normalt, at der står hovedpinepiller på de fleste arbejdspladser.  Men fordi, det er normalt – er det så ensbetydende med, at det er rigtigt, og at vi skal acceptere det som et faktum, der ikke kan ændres?

Mange af os arbejder hårdt hele dagen. Vi er stressede og har travlt - optaget af vores opgaver. Måske føler vi endda, at vi hænger i en klokkestreng. Og der kan være utallige spørgsmål og bekymringer, som kører rundt i hovedet hele dagen – mere eller mindre på autopilot.

Er det dig eller din gode kollega, der ryger i næste fyringsrunde? Kan jeg nå at hente børnene til tiden i dag? (og husk nu, at der skal købes økologisk). Samtidig skal du performe, levere eller sælge, og du har måske en forretningsrejse, der skal klares. Oveni er der måske om-organiseringer i din virksomhed, og du ved ikke rigtig, hvem du refererer til lige pt. Du sidder også med et projekt, du ikke rigtig har tiden til. Osv. Osv.

Jeg bliver helt forpustet

Når jeg tænker lidt nærmere over det, kan det undre mig, at du (eller nogen du kender) overhovedet kan klare det. Og så undrer det mig på den anden side overhovedet ikke, at vi er nødt til at tage et par piller ind i mellem. For at klare presset eller undertrykke den begyndende eller nagende fornemmelse i baghovedet eller i maven, som fortæller os, at vi egentlig burde stoppe op og mærke efter, om det her er OK. Eller lige fornemme, hvordan vi faktisk har det.

Men faktum er jo også, at mange af os, ikke kan klare det. Mange melder sig syge med stress (hvilket er en kompliceret affære, som jeg ikke forsøger at forklare eller fixe i dette indlæg). Og der er fokus på det psykiske arbejdsmiljø,som aldrig før. For det er hamrende dyrt med alle de korte eller længerevarende sygemeldinger. Og besværligt. Og ubehageligt. Og tidskrævende.

Men – det er måske der, vi skal hen. Til kollaps og sygemeldinger. For faktisk at mærke konsekvenserne af vores livsstil. Af de forventninger, vi og andre stiller til os, og som praktisk taget mange gange er umulige – eller meget svære at leve op til.

Pausens betydning

Så måske er svaret at tage en hovedpinepille. Men det er den meget kortsigtede løsning, som ikke rigtig hjælper i længden. Det, der mange gange er mere brug for, er en seriøs pause, omtanke, tålmod og refleksion til virkelig at få sat de rette værdier og prioriteringer på plads i livet.

Vi kan ikke forvente at fortsætte i dette høje tempo, uden at det har konsekvenser for miljø og mennesker. Så husk pausen – mærk smerten – og prioritér dit liv. Sig til og fra. Vær ærlig og husk, hvilke værdier, der faktisk er de vigtigste for dig.

Så er du på rette vej.

KH

Helena

www.helenarisager.dk

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Om hvordan vi anstrenger og skynder os så stress, travlhed og sygdom bliver konsekvensen