Psykoterapeut Alice Persson

Choktraumeterapi

Blog forfatter

Vil du gerne åbne mere op for din lyst og glæde til livet? Vil du blive bedre til at passe på dig selv? Gøre noget aktivt for at ændre på kropslige symptomer og uforklarlige smerter? Mærke dine ressourcer? Få et bedre forhold til dine relationer?

Hvis du har problemer af fysisk og/eller psykisk art, kan det skyldes, at du har chok eller traumer i kroppen. Traumer, som du ikke er bevidst om, men som er sket for længe siden.

Måske er du stresset og altid i aktivitet, så du nærmest udmatter dig selv. Eller du reagerer helt modsat ved at give op, kollapse og ligge på sofaen.

Choktraumeterapi i et trygt rum regulerer dit nervesystem, så du bliver mere "hel" og oplever større ro.

Traumebehandling kan have mange fordele:

Din lyst til livet og glæde over tilværelsen bliver større.

Muligheder træder i stedet for de begrænsninger, som du lever under i dag. 

Bliv bedre til at passe på dig selv. Få flere dybe venskaber, bedre sundhed og mere mening i dit liv.

Kropslige symptomer og uforklarlige smerter bliver mere forståelige.

Du vil bedre kunne mærke og udnytte de ressourcer, du har opbygget for at klare dig her i livet. Det, der engang var et forsvar for at overleve, kan i dag være din styrke.

Tilknytning

I de tre første år af menneskets liv er vi helt afhængige af vores omsorgspersoner. Vores hjerne, nervesystem og personlighed dannes via den første tilknytning til de mennesker, som skal tage sig af os. almindeligvis mor og far.

Tidlig stress, forladthed og utryghed har stor indflydelse på vores biologi og nervesystem og viser sig senere i livet at hænge nøje sammen med en manglende evne til at håndtere stresstilstande uden at blive fastlåst og få kroniske chokreaktioner i kroppen.

Tilknytningstraumer opstår, når vi er helt små. Vi har fra fødslen en naturlig evne til at knytte os til vores omsorgspersoner. Hvis denne proces går galt, hvis der sker voldsomme begivenheder omkring os, eller hvis hverdagen er uforudsigelig og utryg, traumatiseres vi. Hvis disse traumer ikke bliver forløst, vil de gennem vores voksenliv påvirke vores evner til at danne relationer og tæt kontakt til andre mennesker.

Vi kan have svært ved at fungere i vores parforhold. Måske genkender vi os selv i bogen "Kvinder der elsker for meget". Det kan være svært at have stabile forhold i familien, og vi kan have en tilbøjelighed til at isolere os. Det er en stor belastning for livskvaliteten at lide under tilknytningstraumer. Det er smertefuldt og både os selv og vores omgivelser.

Chok

Akutte chok viser sig også i nervesystemet og efterlader en høj stressenergi, hvis denne ikke bliver udløst i forbindelse med chokket. Dette indre pres kan betyde, at vi bliver syge og får psykiske problemer. Chok og traumer resulterer i smerter, stress, mareridt, angst eller isolation.

Din krop og nervesystem bliver fastlåst af den energi, der burde have været udløst, da begivenheden skete.

Din krop vil reagere, som om den stadig er truet. Det resulterer i mareridt, følsomhed over for støj, hallucinationer og angst. Denne stressede tilstand kan have alvorlige konsekvenser for din krop, dens ressourcer og din generelle livskvalitet.

Sådan arbejder jeg med choktraumeterapi

Jeg arbejder i første omgang på at oprette en god kontakt mellem dig som klient og mig som terapeut. Hvad betyder en god kontakt? Du kender sikkert godt fornemmelsen af umiddelbart at føle dig tryg sammen med en anden. Og du kender sikkert også følelsen af, at noget ikke rigtigt stemmer, uden at du kan sætte en finger på det.

For vores terapeutiske relation er det vigtigt, at kontakten er god, for ellers kan du ikke være tryg i rummet sammen med mig. Og trygheden forudsætter, at vi kan nærme os det, der føles ubehageligt og skræmmende. Derfor er det vigtigt, at du mærker godt efter.

Øer af tryghed

Herefter finder vi sammen ud af, hvilke frelsende "øer" der findes i dit følelseshav. Hvor kan du søge tilflugt, når du er bange? Er der et sted i kroppen, som føles trygt? Eller kender du et menneske - eller et dyr, et sted i naturen, en glædelig oplevelse, som du kan søge hen til?

Først når vi har sørget for trygheden, kan vi begynde at kigge nærmere på traumet.

Vi styrter os ikke direkte ned i din oplevelse. Vi går sammen hen mod begivenheden, mens du mærker efter, om du bliver angst.

Når dine kropslige symptomer på angst øges (hjertebanken, sveden, tør mundhule etc), går vi ud af det igen ved at søge tilflugt et trygt sted, indtil dine symptomer er lettet og spændingstilstanden i dit nervesystem er blevet normal. Altså når hjertet banker med almindelige slag og du ikke længere sveder.

Derefter kan vi forsigtigt nærme os det svære igen. Denne dosering af spænding/afspænding regulerer nervesystemet. Vi pendulerer hele tiden mellem det farlige og det trygge.

Vi taler om, hvad der er sket. Hele tiden bevæger vi os kun i periferien, mens du mærker efter, hvad der sker i kroppen undervejs. Jeg er med dig hele tiden og bringer dig tilbage til det trygge rum, hvis det føles for ubehageligt. På den måde går vi ind og ud af det kropslige ubehag, og du vil opleve, at begivenheden efterhånden bliver mindre skræmmende, og at kroppen begynder at slappe mere af.

Kontakt mig på 61 66 03 44.

 

Choktraumeterapi - Alice Perssons hjemmeside.

 

 

__________________________

Relaterede artikler efter område


Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Choktraumeterapi. Biologisk traumebehandling. Chok og traumer. Chok, tidlig stress, forladthed og utryghed har stor indflydelse på vores biologi og nervesystem