Bevidsthed.nu - Psykoterapi Kolding

At tilpasse sig til, ikke at være tilpasset er nutidens opgave

Ved du, hvor mange stenalderjægere der skal til for at nedlægge en mammut? Nej, jeg ved det heller ikke præcist, men - der skal nok en hel del.

Tænk, hvis man dengang havde kaldt til mammutjagt blandt stammens jægere, og havde fået det svar, at de ikke havde lyst til at tage på jagt fordi de hellere ville alt muligt andet. Spille bold, tegne på væggene, lege med ilden, løbe om kap eller ligge i græsset. Så var stammen sultet ihjel.

For at overleve har mennesker i titusinder af år været tvunget til at tilpasse sig og tilsidesætte egne interesser for fællesskabets behov for overlevelse. De har været formet til at undertrykke det, de havde lyst til, de har været formet til at ignorere intuitive tilskyndelser og overhøre deres indre stemme.  

Den formning har været gældende helt op i den tidsperiode hvor landbrug og industri dominerede. Det vil sige indtil i forgårs.

Men der er lige så stille kommet en ny dagsorden, der vender 200.000 års tilpasning på hovedet. I dag skal mennesker tilpasse sig til, ikke at være tilpasset, og i stedet folde det ud, der er deres. Ellers kan nutidens samfund ikke overleve, men vil stivne og med tiden dø.

Så det handler stadig om overlevelse, men metoden er vendt 180 grader: Pludselig kan det enkelte menneske bedst gavne ”stammen” ved at folde noget ud, som det selv synes, er vigtigt. Monokulturer fører til stagnation, og biodiversitet er bedst, hvis naturen skal trives. Der er præmie til de samfund - og de virksomheder - der giver plads til forskellighed, mens der er straf til dem, der fortsat dyrker ensretningen.   

Men mennesker har ingen træning i at give plads til egne ønsker, ingen erfaring for, at det er godt at stå ved sig selv og vælge egne veje. At skulle det, gør os bange og skaber usikkerhed. Set i det lange perspektiv er det ikke mærkeligt, at så mange i dag har svært ved at finde deres egne ben i forhold til uddannelse og arbejde. Det gælder for de nyeste generationer, men det gælder også for mange af os, der har ”været med” længe - at vi kan have en oplevelse af at befinde os i noget, vi ikke længere føler os helt til rette i, samtidig med at det er svært at formulere, hvad der skal i stedet.  

Hvis du har det sådan, så ved du, at du er i gang med at ændre noget for første gang i historien. Der, hvor kollektivet giver plads til individet i stedet for at undertrykke det. Det er spændende, og det giver ondt i maven. Samtidig. 

__________________________

Birgitte Asmussen, Exam. Psykoterapeut, skribent & administrativ free-lancer

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter
Tilpasning til at være utilpasset - nutidens opgave. Læs mere