Tillykke med dit sammenbrud! af Tim Ray

For nogle måneder siden fortalte en af mine gode venner mig med stor skam i stemmen at hun var brudt sammen. Hun havde det simpelthen så dårligt at hun næsten ikke kunne fungere i verden. ”Tillykke med dit sammenbrud!” sagde jeg med et stort smil og gav hende et kæmpe knus. ”Hvor er jeg dog glad på dine vegne!”

Min veninde stirrede forbløffet på mig. Hvordan kunne jeg sige det? Hvordan kunne jeg sige det, når alle hun kendte og talte med – familie, venner, kollegaer, bekendte – åbenbart så hendes sammenbrud som et kæmpestort nederlag og havde travlt med at rådgive hende om at gå til en læge eller en psykiater og få ordineret nogle piller, så hun så hurtigt som muligt kunne komme på rette kurs igen og atter bliver til sit gamle, velfungerende selv.

Så hvordan kunne jeg så ønske hende et stort og hjerteligt tillykke med det som vi alle sammen ser som det ultimative nederlag? - ville min veninde gerne vide.

Jeg svarede hende med et spørgsmål: ”Hvis det samfund som vi lever i er fuldstændig sindssygt, hvis de forestillinger vi bliver stopfodret med og tror på i døgndrift i sig selv er vanvittige og driver os til vanvid... hvem er så den mest sunde... Den der tilpasser sig vores samfund og vores kollektive tankegang... eller den som slet ikke kan finde ud af at fungere i vores samfund og kollektive tankegang – og til sidst bryder sammen under den massive stress og smerte som dette medfører?”

Da jeg sagde dette til min skamfulde ven var det bogstavelig talt som om at en kæmpesten faldt fra hendes hjerte. ”Mener du virkelig at mit sammenbrud er et tegn på sundhed?! At det ikke er mig der er noget i vejen med, men hele vores kollektive tankegang?!”

”Ja,” sagde jeg og gav hende endnu et stort knus. Siden da er min veninde gået ind i sit ”sammenbrud” med liv og sjæl og har modigt undersøgt de mange stressfulde tanker, overbevisninger og historier som hun har troet på hele sit liv – og som har ført til hendes smerte og sammenbrud. Og jeg kan rapportere at min veninde – selv om det nogle gange har været en allerhelvedes svær og smertefuld proces – aldrig nogensinde tilnærmelsesvis har haft det bedre. Og jeg er overbevist om at hun aldrig nogensinde kommer på ”rette kurs” igen eller atter bliver sit gamle, sindssyge selv.

Så tænk over det, hvis du eller nogen du kender er ved at bryde sammen eller bryder sammen. Dit sammenbrud er en fuldstændig sund reaktion på et fuldstændig sindssygt samfund og tankegang. Ønsk din ven tillykke. Ønsk dig selv tillykke. Dit sammenbrud er et tegn på at du er ved at vågne op fra den kollektive psykose. Du er ved at vågne op til virkeligheden. Halleluja!

Kærlig hilsen
Tim Ray, forfatter og foredragsholder.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Did I see anybody dance!
Kære Tim,
En kærkommen kopernikansk karruseltanke, blev long forgotten påmindet om min 70'er baggage, og fik et flashback til moralen i filmen "Gøgereden" med Jack Nicholson: de sindsyge er de normale, dem udenfor er de sindsyge, mand:-)
Jens

__________________________

Jens Estrup
cand.mag. i Filosofi & Retorik
Stifter af Levlykkeligt Portalen & Wise On Life

Praise the lord!
Udfordringen er naturligvis at kunne bibevare denne holdningen, i det man bliver ramt af panikk angst i Netto, og rammer grønnsags disken som en frådende hvalross. Det er mulig, men det krever en masse træning.
Personlig har jeg nydt Pema Chödrön bøger om at vende krise til mulighed, og kan varmt andebefale det til andre der interesserer sig for emnet.

http://www.shambhala.org/teachers/pema/index.php

Hej Tim og Barbera

Smiler lidt ved din/jeres kommentar: tillykke med dit sammenbrud. Men et eller andet sted så sandt som det er sagt -jeg har også selv gået vejen! Det er en hård proces at undersøge og slippe alle de overbevisninger, tanker og historier, men en dejlig opdagelse at finde ud af hvad der er rigtigt for en selv og ikke alle andre.

Havde jeg vidst på forhånd hvilken hård proces det er, er jeg faktisk ikke sikker på jeg haft modet til at gå vejen - min vej! - og så alligevel, bull shit Sanne, der er vel ikke mange der ikke gerne vil finde deres sande jeg. Måske jeg var heldig at møde den rette person på det rette tidspunkt?? -hvem ved... Heldigvis havde jeg modet til at tage den chance jeg fik og det er jeg dybt taknemmelig for.

Tak for et indlæg der satte taknemmelige tanker i gang hos mig :-)

Kærlig hilsen

Sanne

mitSannejeg.dk

Som sædvanlig en tryg og stor fornøjelse at læse ord fra din skattekiste i dit indre univers. Jeg elsker den tankegang. Knus og kram Christina
Hej Tim Tak for dit indlæg og det er meget sandt at det gamle ofte skal bryde sammen, for at noget ny kan opstå. F.eks. tænker jeg at noget tyder på at vores verdens økonomi er ved at falde sammen, og det er måske meget godt, for vi kunne godt trænge til noget nyt og lidt mere næstekærligt. Og så vi ikke længere havde "legaliseret økonomisk kriminalitet", som vi jo ser i dag i stor stil, når den smarte snyder den mindre smarte, eller nogen skummer fløden for andres arbejde. Et sammenbrud er også en form for at slippe den gamle identitet og alle de vanetanker, som knytter sig til den. kærlig hilsen Erika
Tillykke med dit sammenbrud! Tim Ray er ugens artikel på Levlykkeligt.dk