Tilgiv andre – for din egen skyld

Hadet og vreden går i sidste ende mest ud over en selv. Din tilgivelse gør måske ingen forskel i den andens liv, men for dig gør det uendeligt meget.

Se et lille barn, der får øje på sin mor, som kommer løbende med et stort smil på læberne. Barnet udtrykker ren glæde, en lystfyldt følelse, som vi alle kender. Men efterhånden som vi bliver ældre, bliver de positive følelser ofte sjældnere, mens negative følelser som vrede, skuffelse, bitterhed og bekymring fylder mere. Sådan er det i hvert fald for mange. Det er ikke bare en skam. Faktisk er det usundt.

De positive følelser, der har størst effekt, er efter min opfattelse de mellemmenneskelige: Altså de følelser, der involverer andre mennesker. Der er to følelser, som jeg har valgt at fokusere på i særlig høj grad, nemlig tilgivelse og taknemmelighed. Når jeg har valgt de to følelser, så er det af flere grunde. Dels er det de følelser, som jeg selv oplever er essentielle for min egen lykke. Dernæst er det de følelser, der er knyttet til dine relationer til andre. Af samme grund kan tilgivelse og taknemmelighed også være nogle af de mere udfordrende følelser at have med at gøre, for de kræver ydmyghed og mod. Nogle forskere kalder tilgivelse og taknemmelighed for ’spirituelle følelser’, fordi de kan føles dybere og stærkere end for eksempel følelsen af tilfredshed.

At række ud over sig selv vigtigt, hvis vi vil leve et meningsfyldt liv. Tilgivelse og taknemmelighed skaber større accept af vores fortid. Og accept af fortiden er vigtig, hvis vi vil mærke lykken. I min første bog, Lev dig lykkelig, kan du læse mere om taknemmelighed. Her kigger vi på tilgivelse.

Tilgivelse kan gå flere veje. Man kan tilgive nogen, man kan bede om tilgivelse, og man kan tilgive sig selv. Når vi umiddelbart tænker på tilgivelse, er det nok mest i forbindelse med, at vi selv skal tilgive en anden. Lad os derfor begynde der. Vi kan komme ud for mange forskellige hændelser, som giver negative erindringer, og som efterlader os sårede, vrede eller fyldt med had. Følelser, som måske kan opildne vores retfærdighedssans, men som ikke gør noget for vores gode humør, og som i værste fald kan være destruktive i vores eget liv.

Tilgivelse er en viljesakt, og det var nok derfor, Gandhi sagde, at den svage aldrig kan tilgive.
Tilgivelse formår kun den stærke.

Vi kender vist alle sammen mennesker, der bærer nag i så høj en grad, at det nærmest virker, som om de hygger sig med deres vrede. For de mennesker er tilgivelse noget, der hører til en helt anden galakse med en helt anden verdensorden. Andre mener måske, at tilgivelse ikke er nødvendig, og at det er nemmere bare at leve videre og ikke hænge sig for meget i fortiden. Faren er, at den negative energi aldrig bliver forløst og dermed vil præge os og vores liv meget mere, end vi tror.

På en måde kan tilgivelse beskrives som beslutningen om at opgive retten til at føle sig krænket. Så længe, du ikke tilgiver, vælger du at bevare retten til at være vred, såret eller hadefuld. Du føler ikke, at den eller det, som har krænket dig, fortjener din tilgivelse. De må påtage sig skylden og tage ansvaret for at løse det. Men tilgivelse kræver, at du vælger at slippe krænkelsen, vreden eller hadet. Det er svært. Vælger du ikke at tilgive, vælger du samtidig at slæbe rundt på en tung byrde af bitterhed og had, og det sætter dig dermed i offerets hjælpeløse position. Derfor er det en gevinst at kunne tilgive. En gave til dig selv. Med tilgivelsen vil du føle at du har genvundet din frihed.

Din verden til forskel. Du bliver ikke kun sat fri af de negative følelser, du mærker også en dyb frigørende følelse af accept og måske endda medfølelse for den, du tilgiver – og til dig selv. Som om giften i kroppen langsomt forsvinder. Formår du at tilgive med hjertet, og ikke kun med hjernen, finder du ind til og mærker din inderste essens, din åndelige natur. Det gør tilgivelsen til en både frigørende og healende oplevelse. Men det kræver, at du, som sagt, virkelig beslutter dig for at tilgive både med hjernen og hjertet. Du skal virkelig ville det med hele dit væsen.

Kærlige hilsner

Sarah Zobel Kølpin

Sarah Zobel foredragsholder og forfatter til bøgerne, Lev dig lykkelig og Tør du mærke livet

__________________________

Relaterede artikler efter område




Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Selv om man er klar over, at tilgivelse og accept af andre er utrolig vigtig, var det godt lige at få det leveret på en fornuftig og indbringende måde. Som frisk vind i sejlene.

 Tak for det.

Tilgiv andre – for din egen skyld. Sarah Zobel Kølpin på Levlykkeligt.dk