Alle myter om parforholds moder

Efter at have læst mine artikler om vores kollektive parforholdsmyter sagde en af mine veninder til mig, ”Det lyder alt sammen meget fornuftigt det du siger, Tim, men jeg synes alligevel at det er lidt trist. For hvad så med den store kærlighed? Er den også bare en myte og forestilling? For hvis den er, så tror jeg hellere jeg vil blive ved med at leve i uvidenhed, for livet er bare for tomt og trist uden den...”

Men den store kærlighed er ikke – som jeg sagde til min veninde – en myte. Det som er myten er at den store kærlighed er uden for os selv og afhængig af et andet menneske. Derfor kalder jeg også denne myte for ”alle myter om parforholds moder”. Fordi den er vrangforestillingen over alle vrangforestillinger når det gælder parforhold, en myte som der er skrevet en million popsange om og som holder en industri af TV-serier, bøger, ugeblade, mode, skønhed og meget mere kørende. Og grunden til at jeg kalder denne idé for en myte, er fordi det er præcis hvad den er. En skrøne, et sagn, som ikke har noget med virkeligheden at gøre.

For virkeligheden er at kærlighed ikke er uden for os selv. Kærlighed er inden i os selv. Kærlighed er det du og jeg er. Det er vores natur.

Hvorfor oplever vi den så ikke?
”Men hvis kærlighed er vores natur,” tænker du måske, ”hvorfor oplever vi den så ikke (altid)?” Hvorfor føler vi nogle gange – som min veninde sagde – at livet er tomt og trist?

Og svaret må være: Hvis kærlighed er vores natur, men vi ikke (altid) oplever den, så må der være noget der forhindrer os i at opleve den. Og hvad er det?

Som jeg skriver i mine artikler, så er det de tanker og overbevisinger vi tror på som ikke har noget med virkeligheden at gøre. Tanker og overbevisninger som, ”Livet er farligt.” ”Jeg er nødt til at have kontrol.” ”Der er noget i vejen med mig.” ”Jeg er ikke god nok som jeg er.” ”Jeg har brug for __________ for at være lykkelig.” ”Jeg har brug for at folk kan lide mig.” Som du kan se er disse tanker og overbevisninger langt fra kærlige.

Når vi tror på disse overbevisninger er det som skyer for solen. Skyer der midlertidigt skygger for oplevelsen af den kærlighed vi er. Det er ikke fordi den kærlighed vi er forsvinder (det er umuligt), men vi mister midlertidigt bevidstheden om og oplevelsen af den kærlighed vi er, fordi vi er så opslugte af vores tanker.

Dette er meget ubehageligt og derfor er der ikke noget at sige til at vi gør alt hvad vi kan for atter at opleve kærlighed. Vi vil gøre alt for at ende dette savn og opleve kærlighed (som i virkeligheden er vores sande natur).

Men fordi vi ikke er bevidste om vores sande kærlighedsnatur og fordi vi ikke er bevidste om den virkelige årsag til vores længsel, forsøger vi at ende vores ubehag og opleve kærlighed på måder der ikke virker. Vi søger kærlighed i ydre omstændigheder og mennesker. I stedet for at søge kærligheden der hvor den er. Nemlig i os selv.

Og en af de steder i det ydre, hvor vi i vores forvirring søger kærlighed allermest er i parforhold. I historien om ”Den eneste ene”, om ”soul mates”, om den helt specielle mand eller kvinde vi tror vil give os oplevelsen af kærlighed. Denne myte, myten om at den kærlighed og lykke vi søger er uden for os selv og afhængig af et andet menneske, er en af hjørnestenene i vores ulykkelighed når det gælder parforhold.

Hvordan er denne myte opstået?

En af årsagerne til at denne myte er opstået er at mange af os faktisk oplever glimt af kærlighed når vi er sammen med en partner (især i starten af forholdet, i forelskelsesfasen, eller når vi har sex). Hvilket ser ud til at være et bevis på at myten er sand. For når vi er sammen med vores elskede oplever nogle af os korte glimt af kærlighed.

Men er det at vi oplever kærlighed når vi er sammen med vores hjertes udkårne et bevis på at den kærlighed vi oplever med vores partner er afhængig af vores partner eller kommer fra vores partner (sådan som de fleste af os tror)? Det virker plausibelt, men er det virkelig sandt?

Som jeg sagde tidligere, hvis du og jeg i virkeligheden er kærlighed, hvad er så årsagen til at vi ikke altid oplever kærlighed? Årsagen er at vi tror på tanker og historier som ikke har noget med virkeligheden at gøre. Og disse tanker ”blokerer” for oplevelsen af den kærlighed vi er.

Men denne tilknytning til vores tanker er ikke kontinuerlig. For af og til er der huller i den – mellemrum – hvor vi ikke længere er så opslugte af vores tankegang. Og hvad sker der når vi i disse øjeblikke ikke er så knyttet til vores tankegang? Så oplever vi den kærlighed som er vores natur.

Hvis du ser nærmere på det vil du se at der er øjeblikke i livet hvor vi gør netop det. Giver vores opmærksomhed til det som er i dette øjeblik og ikke er fortabt i vores tanker om fortid eller fremtid, rigtigt eller forkert, burde eller burde ikke ske. Det gør vi for eksempel når vi står midt i smukke naturoplevelser, når vi hengiver os helt til at lege med et barn, når vi er 100% koncentrerede i intense sportspræstationer... Og ikke mindst, så oplever mange af os sådanne øjeblikke af intens tilstedeværelse når vi er forelskede og sammen med vores elskede (især når vi har sex). Tænk bare på hvad der sker når du får en rigtig god orgasme. I de sekunder eller minutter lige før, under og efter orgasmen, hvad oplever du så? Nogle øjeblikke, hvor der pludselig ikke er så mange tanker, hvor du bare er fuldt ud til stede i dette øjeblik. Der er ikke andet end det her, nu, nu, nu. (Hvorfor stønner mange ”Åh Gud!” når de får en rigtig god orgasme?!)

Alle disse oplevelser er øjeblikke hvor vi ikke er så opslugte af vores tanker, men i stedet er mere til stede i nuet uden modstand. Og når vi er det oplever vi et glimt af vores sande natur, som er kærlighed.

Men fordi vi ikke er bevidste om denne mekanisme misforstår vi som regel hvad det er der sker. Vi tror kilden til den kærlighed vi oplever er den ydre omstændighed – den storslåede natur, legen med barnet, den gode sex eller vores elskede partner.

Myten om romantisk kærlighed
En anden vigtig faktor der er med til at opretholde myten om at den kærlighed man søger er uden for en selv og afhængig af et andet menneske, er at vi allerede fra barnsben af bliver programmeret til at tro på den. Myten om romantisk kærlighed er noget vi konstant bliver bombarderet med fra alle sider. Vi har opbygget en hel livsstil omkring denne romantiske idé. Med talrige industrier dedikeret til at hjælpe os med at blive attraktive nok til måske en dag at være så heldige at tiltrække den der helt specielle person som vi vil opleve perfekt kærlighed med til vores dages ende. Med så massivt et tankebombardement fra alle sider er der ikke noget at sige til at så mange af os har købt myten.

Fem enkle iagttagelser om kærlighed

1. iagttagelse: Kærlighed er din natur.


2. iagttagelse: Der er forskel på virkeligheden (som er at kærlighed er din natur) og din tankegang.


3. iagttagelse: Der er en årsag-og-virknings-sammenhæng mellem din tankegang og dine oplevelser. Tanken er årsag, oplevelsen er virkning.

4. iagttagelse: Når din tankegang er ude af harmoni med virkeligheden (som er at kærlighed er din natur) oplever du mangel på kærlighed.

5. iagttagelse: Du kan opleve kærlighed ved at bringe din tankegang i harmoni med virkeligheden (som er at kærlighed er din natur).

Men hvordan bringer man sin tankegang i harmoni med virkeligheden? Det gør du, som jeg skriver i mine artikler, blandt andet ved at identificere og stille spørgsmål til de tanker og overbevisninger du tror på som ikke har noget med virkeligheden at gøre (ikke mindst dine tanker om parforhold og kærlighed).

Øvelse: Hvor kommer kærligheden fra?
En anden ting du kan gøre er at blive mere bevidst om hvor den kærlighed du oplever i samværet med din elskede virkelig kommer fra. Her er en god øvelse til at gøre det: Genkald dig et tidspunkt i dit liv, hvor du virkelig følte kærlighed. Hvis du ikke kan finde det med en partner, så se om du kan finde det i en anden sammenhæng. Det kan være med dit barn, en rigtig god ven, din hund, en storslået naturoplevelse.

Luk dine øjne og genkald dig oplevelsen i så mange detaljer du kan. Hvem der var der, hvordan der så ud, hvad du/I lavede, osv.

Når du har gjort det, så prøv at lægge mærke til hvordan denne oplevelse føles inden i dig, i din krop. Måske føler du dig varm, blød, afslappet, fredfyldt, tryg... Bad lidt i disse følelser.

Når du har gjort det så spørg dig selv hvor den følelse af kærlighed du oplever lige nu kommer fra? Hvem havde de følelser dengang du først oplevede dem? Hvem har disse følelser lige nu? Kunne denne følelse af kærlighed være der uden dig? Hvem tilhører disse følelser? Hvad har udløst dem lige nu, mens du læser dette?

Hvis du ser nærmere på det vil du måske opdage at den oplevelse af kærlighed du har nu – og som du havde dengang – kommer fra dig og er dig. For hvor skulle de følelser ellers komme fra? Kan der overhovedet være en oplevelse af kærlighed eller noget som helst andet uden dig?

Du kan udvide øvelsen ved at skrive nogle stikord der beskriver hvordan oplevelsen af kærlighed er for dig. For eksempel, ”fuldstændig tilstede i nuet”, ”tidløs bevidsthed”, ”åbent hjerte”, ”fuldstændig okay”, ”tryg”.

Når du har gjort det, så find for hvert stikord mindst 3 konkrete eksempler på hvordan du selv har eller oplever denne følelse i dit liv. Hvis nu du har skrevet ”fuldstændig tilstede i nuet” kan det være dine 3 eksempler er: 1) Når du leger med din lille nevø. 2) Når du går tur på stranden. 3) Når du danser.

Denne øvelse vil hjælpe dig med at lægge mere mærke til at den kærlighed du søger allerede er i dig og i dit liv. Og jo mere du lægger mærke til den, jo mere vil du opleve den. Indtil du måske til sidst bemærker at der ikke er andet i dit liv end kærlighed. Vinden, træerne, solen, havet, jorden du går på, bussen der kører dig til arbejde, bænken du sidder på i parken, alle menneskerne i dit liv, luften du indånder, dit hjerte der banker – er alt sammen kærlighed – i dig og omkring dig.

Det er den store kærlighed.

Kærlig hilsner
Tim Ray
 

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Kære Tim, Hvor er det nogle gode og meget rammende iagttagelser, du kommer med. Derudover bringer din artikel håb og lettelse ind i et særdeles, ja nærmest evigt, aktuelt tema. Da jeg læste din artikel slog det mig, at noget af det, jeg oplever hos mig selv, og når jeg hører venner og bekendte fortælle om parforholdets eller singlelivets trængsler(de minder i øvrigt uhyggeligt meget om hinanden), også er manglen på tillid. Jeg spænder gevaldigt ben for mig selv, når jeg tror på tanken om, at jeg ikke er elsket af mine venner, familie eller af min partner. For det første fordi selvom et andet menneske har gjort, sagt eller givet noget til mig af kærlighed, så går det galt i modtagelsen, når jeg ikke har tillid til at vedkommende vitterligt har villet mig det bedste. Tanker om at det nok var for egen vindings skyld, at det ikke var lige det bevis på kærlighed, jeg havde behov for eller at det var for at opnå noget, forplumrer og forurener virkeligheden. For det andet, hvem har lyst til at give noget til et andet menneske for blot at blive afvist med mistro og tolkninger, der er tankespind og forestillinger, der giver selv Shakespeare´s bedste forvekslingskomedie baghjul? Tanken om den eneste ene store ultimative kærlighed er da rar. Men som du skriver er den for det meste et præfabrikeret produkt som filmproducenter, skuespillere, sangere og andre i underholdningsbranchen har gjort til en (Hollywood)sandhed. Men helt ærligt! Hvor mange - både mænd og kvinder - ville egentlig synes, det var fedt at kunne kravle direkte ind i manuskriptet på en kærlighedshistorie og leve lykkeligt til sine dages ende? Jeg har set min andel af chick flick og jeg forstår stadig ikke, hvorfor de alle sammen er skåret over samme historie. Det svarer til, at min læge anbefaler mig at dunke højre side af hovedet ind i væggen for at få hovedpinen til at gå væk. Og hvis det ikke hjælper, så må jeg skifte til venstre side, og så videre hele vejen rundt til jeg kan starte forfra igen. Hvis det, du gør ikke virker, så gør noget andet = hvis ikke du føler dig elsket af andre, så begynd at elske dig selv. Giv dig selv opmærksomhed og anerkendelse for den, du er. At lade det være op til andre og forvente at de gør det for dig, er risikabelt og helt sikkert den lige vej til oplevelsen af fravær af kærlighed. De kærligste hilsner Lenette
Kære Lenette, Jeg kan godt lide din analogi med at “chic lit” svarer til at din læge anbefaler dig at dunke højre side af hovedet ind i væggen for at få hovedpinen til at gå væk :-) Du siger at “vi spænder gevaldigt ben for os selv når vi tror på tanken om at vi ikke er elsket af vores venner, familie eller af vores partner”. Men har det ikke også noget at gøre med at vi har en masse ideer og forestillinger om hvordan kærlighed skal se ud som ikke har noget med virkeligheden at gøre? For eksempel at kærlighed er lig med at man (altid) er enig med hinanden kærlighed er lig med man (altid) vil det samme kærlighed er en byttehandel (hvis jeg elsker dig, skal du også elske mig tilbage) og når vores tanker om kærlighed er så langt væk fra virkeligheden, er der så noget at sige til at vi så ofte føler os sårede og skuffede i vores relationer til andre…? Knus og kærlig hilsen Tim
Åh jo. Tanken om at kærlighed er en byttehandel har vist nået status som global kollektiv overbevisning for længst. Der er også en anden ting, der undrer mig. Når vi påberåber os retten til at være moderne, selvstændige, selvdefinerede mennesker i rigtig mange sammenhænge med al den selviscenesættelse og italesættelse, der overhovedet findes til vores rådighed, hvordan kan det så være, at vi ikke benytter os af friheden til at tænke anderledes. De mennesker, jeg kender og holder af, står ikke sidst i køen, når det kommer til at handle på noget, der ikke virker. Vi bruger gerne vores enegi på at klage til mekanikeren over regningen på bilservicen, vi sender vores køkkenmaskine til reparation, når den ikke virker. Ja, vi går endda i parterapi, når vi synes, forholdet halter. Men når det kommer til at ændre vores tanker, så er vi oppe imod krafter, der virkelig skal bruges energi på at ændre. Jeg siger ikke, det er nemt. Jeg siger blot, at vi ikke skal lade være bare fordi, det er besværligt. Kærligst Lenette
Jeg er enig med dig i at det at ændre sin tankegang og bringe den mere i harmoni med virkeligheden er noget som meget få mennesker i dag bruger tid på at arbejde med.

Men jeg tror nu ikke det er på grund af manglende vilje. Jeg tror det bunder i at de fleste af os simpelthen ikke ved at det er vores tankegang der er årsagen til hvordan vi har det. Vi er blevet programmeret fra alle sider til at tro at det er vores livs ydre omstændigheder – partneren, familien, jobbet, økonomien, kroppen, osv. – der er årsagen til vores lykke eller ulykkelighed. Og derfor bruger vi al vores tid og energi på at forsøge at ændre det ydre – i et håb om at hvis bare vi opnår det og det (og for alt i verden undgår det og det) – så vil vi opleve lykke og kærlighed. Hvilket selvfølgelig aldrig lykkes.

Indtil det en dag – som regel gennem dyb frustration og smerte og krise – begynder at gå op for os at vejen til lykke (og ikke mindst ægte kærlighed) går gennem at arbejde med vores indre, med vores tanker og vores bevidsthed.

Love, Tim
JT :) At prøve at leve kaerligt i et ukaerligt rum, er som at svømme under vandet uden ilt flaske! Hvis du ikke har kaerlighed til dig selv(eller i dig selv som du Tim beskriver saa 100% spot-on!) er der ikke mulighed for at aande og leve og dermed dele den kaerlighed med nogen eller noget! Den STORE KAERLIGHED opstaar naar 2, 3 eller flere.. er istand til at elske sig selv saa meget at de uden at taenke over det ogsaa elsker hinnanden! Tim du har de fedeste tanker og du formulerer dem saa fandens godt! Bli ved ... jeg er med dig !
Hey JT! Kanon - lad os starte en ny kærlighedsrevolution :-)
Yes det er jo det...tak kære Tim igen for de klare tanker formidlet super godt & skønt. Jeg bliver mindet om, husker og mærker what it´s all about. Glæder mig meget til at din nye bog udkommer... kærligst Pernille
Hej Pernille, Det gør jeg også :-) Jeg er faktisk lige blevet færdig – bogen udkommer i starten af det nye år! Knus og kærlig hilsen Tim
Amen til kærlighedsrevolutionen :-) ... og tak for inspirerende ord Jeg er delvist enig og delvist uenig i din vinkel på at vi ikke behøver en partner udenfor os selv for at opleve kærligheden: ENIG fordi kærligheden er vores grundklang ... når vi er i harmoni med den vi ER så vil vi opleve kærlighed i alt hvad vi gør og ikke gør. UENIG fordi jeg ikke VIL være det :-) ... jeg tror på at parforholdet imellem åndsdualer er en smuk smuk mulighed som står lige foran os, som en mulighed vi har ... en vej vi kan vælge. Myterne op igennem tiderne har opfanget denne sandhed. Et forhold hvor der "gives uden mål, og modtages uden blusel" ... der hvor kvinden giver tager manden betingelsesløst imod, og omvendt .. i dette forhold KAN kamelæonen over alle kamelæoner (egoet) ikke få en fod til jorden og parret vil derfor arbejde for det bedste for omgivelserne (nærmiljøet, jorden, kosmos) .. med kosmisk bevidsthed og kosmisk skaberkraft Har skrevet flere strøtanker i denne artikel: http://www.annisennov.dk/pdf/ART_HierosGamos.pdf I forventning om en lysende kærlighedsfyldt planet, Johan
Kære Johan, Tak for dine tanker. Jeg er helt enig med dig i at parforholdet er en superskøn ting, en dejlig mulighed... det jeg siger er blot at kærlighed er vores natur, noget som hele tiden er i os og omkring os - med eller uden en partner. Heldigvis da, for ellers ville en munk som Dalai Lama da virkelig være et stakkels, kærlighedsløst væsen :-) Min pointe er blot at når vi tror på myten om at kærlighed er afhængig af et andet menneske eller en partner, så fører det til enormt meget lidelse, simpelthen fordi denne overbevisning er så langt væk fra virkeligheden og vores sande kærlighedsnatur. Og tænk også på hvor meget mere frit, kærligt og ærligt det er at være i et parforhold når man ikke længere tror på og lader sig styre af overbevisningen om at man har brug for den anden eller den andens kærlighed. Uden al den frygt, angst, jalousi, besiddertrang, vrede, skuffelse, osv. som denne overbevisning medfører kan kærligheden virkelig få lov til at blomstre. I erkendelse af at dette er en lysende kærlighedsfyldt planet Tim
Den store kærlighed. Er den bare en myte og forestilling? Læs med på Levlykkeligt.dk om parfoldets natur