Tanker over morgenkaffen

For nyligt kom jeg til at tænke på min farmor. Hun blev 91. Min farmor elskede kartofler med brun sovs. Og selvfølgelig krebinetter, medister eller frikadeller til. Hun stegte altid i rigeligt magarine, hun røg cigaretter (ikke så mange, men alligevel; det fik hende til at føle sig sofistikeret), og til morgenmad drak hun kaffe og spiste en giffel med tandsmør og marmelade. Til aftenkaffen skulle hun altid have en 'fattig flødeskumskage', som hun plejede at sige. Hvis hun endelig lavede noget fysisk, var det allerhøjst 5 minutters gymnastik til radioen. Bøj, stræk og så var den i vinkel. 

Min mormor har haft samme livstil. Hun bliver 90 i år. Hun holdt dog op med at ryge, da min morfar fik rygerlunger i en alder af 75 efter at have røget 20 cecil hele sit liv. Min mormor bor alene i sit hus i Brønshøj, hvor hun har boet 60 år og en sjat. Hun klipper hæk, slår græs, skuffer sne, gør rent, handler ind og laver mad. Da hendes kælder, som var propfyldt med ting og sager fra de sidste 100 år (for man smider ikke noget ud) blev oversvømmet sidste sommer, tømte hun selv kælder for både ting, sager og vand. Et skridt af gangen. Og da hun fik sølle 2000 kr. fra forsikringen (de 900 var fordi hun selv havde tømt og tørret kælderen) var hun godt tilfreds. Hun mente selv, at en engel havde vogtet over hende, for hendes ryg kunne jo klare det. 

Min mormor brokker sig aldrig, og når hun har ondt i ryggen har hun lært at holde et hvil. Men hun vil ikke have hjælp til noget. Overhovedet. Den dag hun ikke kan klare sig selv mere, vil hun ikke være here mere. 2 gange om ugen tager min mormor op og svømmer i Bellahøjbadet. Hun tager 2 busser og går et langt stykke for at komme derop. Så svømmer hun en halv time, og bagefter går hun i sauna. For hun tror på at holde sig i gang. Hun tror også på, at en morgensnaps er godt, så sådan en tager hun sammen med sit æg og sin kaffe, hver morgen. 

Hverken min mormor eller farmor har brugt solcreme i liggestolen eller kørt med cykelhjelm. De har heller ikke taget kosttilskud, spist økologisk eller tænkt over kolestorol, hormoner eller kostpyramider. Hverken de gammeldags eller nutidens. De har bare levet livet, uden at beklage sig; stærke, selvstændige og som de selv, følte var rigtigt. De har heller aldrig gået i terapi eller til coach, for følelser? Ja, dem holder man for sig selv. 

Tja... Den gang jeg var barn, kunne vi både tage solbad og spise krebinetter med sovs uden at tænke på kræft eller overvægt. I dag kan man ikke åbne sin morgenavis uden at blive mødt med utallige - og ofte modstridende - budskaber om, hvad der er farligt, og alt det vi kan blive syge af. Som jeg så søvnigt læser (for man skal jo følge med) mens jeg drikker min farlige morgenkaffe, med den farlige, farlige mælk i. Som jo så trods alt er økologisk. Godmorgen ;-)   Kærligst Majken Matzau __________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Stressekspert og psykolog Majken Matzau skriver om kræft, overvægt, rygerlunger, solbad, krebinetter, solcreme,