Tanker skaber vores oplevelse

Om håb, en ny chance og en frisk start

Kender du følelsen af at sludre med en ven om noget i oplevede sammen for mange år siden: ”Kan du huske dengang da...” og få følelsen så tydeligt som om det lige var sket?

”Jeg kan huske det som var det i går!” ­ minderne kommer pludselig til live og de kan opleves helt klart og tydeligt. Det er som at være der selv igen.

Og samtidig kan du fuldstændig have glemt hvad du lavede sidste torsdag.

Hvorfor kan tiden føles så underligt gummi­agtig, ikke­-kronologisk, når vi kigger tilbage på vores liv?

Hvis tiden er som en vej, vi går på gennem livet, så giver det mening at jo længere tilbage vi skuer, jo mere utydeligt står tingene og jo tættere på hvor vi er nu, jo klarere kan vi huske hvad vi lige har passeret. Men sådan er det bare ikke altid.

”Nej, men det er fordi jo mere betydningsfuld en oplevelse har været, jo bedre husker vi den” vil nogle måske mene. Og sådan kan det virke, som om store positive eller negative omvæltninger gennem vores liv sætter tydeligere spor end trivielle dagligdags begivenheder.

Men så alligevel kan det ske at en duft i forårsvinden, et gammelt fotografi eller et gensyn med en klassekammeret pludselig får minder til at dukke op, som vi ikke har skænket en tanke i mange år.

Minder om begivenheder og personer som vi godt kan huske betød MEGET for os en gang. Bruddet med kæresten man ALDRIG ville kunne komme sig over, eller den sidste dag på efterskolen, hvor man svor ALTID at holde kontakten med de andre.

Og alligevel forsvinder også disse stærke følelsesmæssige oplevelser nogle gange ud af vores bevidsthed uden at efterlade nogen spor ­som røg i vinden.

Hvordan kan tiden opføre sig så uregerligt og uforudsigeligt? – Den er jo umulig at regne med!

Grunden er den simple, og måske lidt overraskende, at tiden ikke findes. ”Sidste fredag”, ”for to år siden” og ”da jeg blev student” eksisterer simpelthen ikke længere noget sted på en tidslinie. Hele din fortid er forsvundet. Overstået.

Så snart et nu er gået, ophører det med at eksistere, der er ingen fortid eller fremtid man kan rejse hen til. Kun i det omfang du tænker på fortiden lige nu, kan du (gen-)opleve den. Med andre ord, alt hvad vi nogensinde oplever, er NU. Enten i form af de ting der sker omkring os eller via de tanker vi lige nu har sat på i den indre biograf.

Og hvad vi tænker nu, er sådan vi oplever livet, det er det vi føler i øjeblikket.

Og det er en fantastisk ting, for nuet er altid friskt. Som et nyt stykke hvidt papir. Det bringer altid muligheden for at en ny tanke kan dukke op og kaste et friskt, smukkere og klarere lys på os selv, vores liv og udfordringer.

Det er også derfor vi kan sige ”tiden læger alle sår”. Når der dukker nye tanker op, kan vi se vores oplevelser i et nyt lys (Eller vi kan vælge at lade være, og holde fast i de gamle og så læger tiden ikke nogen sår).

Én dag kan vi se tilbage på livet og tænke ”Jeg har spildt mit liv, jeg er gået fra nederlag til nederlag, jeg har truffet alle de forkerte valg”. Mens vi en anden dag kan få tanken ”Jeg er glad for alle de knubs livet har givet mig, jeg har fået en solid balast og livserfaring og det har gjort mig til den jeg er!”.

Fortiden er den samme, men hvordan vi oplever den lige nu, skifter alt efter hvad vi tænker.

Med andre ord, så er livet ikke summen af alle vores minder og oplevelser, det er hvad vi tænker om dem lige nu.

Og det smukke ved tankerne er at de aldrig er låst fast, de kan aldrig ”størkne” (selvom det godt kan opleves sådan). Man kan have tænkt negativt om sig selv og sit selvværd, have været bekymret, angst eller trist i årevis og alligevel kan der altid dukke en ny, positiv tanke op, når som helst, der får os til at se tingene i et andet perspektiv.

Når man bliver opmærksom på, hvordan tankerne skaber vores oplevelse af livet, så ser man at det aldrig er for sent eller umuligt at en ny tanke hvert øjeblik kan dukke op ud af det blå. Ikke som noget man skal gøre, som resultat af positive bekræftelser eller øvelser, men fordi det er en naturlig egenskab ved vores sind at det altid af sig selv, har en bevægelse tilbage mod lysere, mere positive tanker, når vi blot lader det i fred og ikke tygger drøv på de negative af slagsen.

Og når man oplever det, så giver det håb, for så ved man at en ny chance og en frisk start aldrig er mere end én tanke væk.

Bedste hilsner,

Jacob 

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Tanker skaber vores oplevelse. Læs hvordan på Levlykkeligt.dk