Tag en time-in med dit barn

Når børn har ondt indeni og er kede af det, kan det komme til udtryk ved at barnet slår et andet barn.

Når vi straffer et barn der slår, straffer vi et barn, der allerede har ondt indeni. Straf tager ikke smerten væk eller lærer barnet at det ikke må slå andre.

Hvis man ikke kommer til bunds i problemet, kommer konflikten bare frem et andet sted. Så længe barnet går rundt med smerten indeni vil det dukke op igen, som en vulkan, der letter trykket. Det kender mange af os voksne også til. Lige pludselig kan vi ikke tage mere, og vi overreagerer eller eksploderer.

Jeg har selv gjort det, men time-out for at slå et andet barn, er som at trykke på båndoptagerens pauseknap. Opførslen varer kun så længe pausen varer. Når barnet igen må komme ud fortsætter det, hvor det slap, fordi barnet ikke har kunnet komme af med smerten indeni. At tvinge et barn til time-out bryder båndet imellem jer, og det virker ikke.

Time-out er ikke disciplin, det er en straf. Det lærer børn at undertrykke deres følelser. Vi skal i stedet bytte time-out ud med time-in, så det sårede barn kan komme af med følelserne.

Efter at jeg har trøstet barnet, der er blevet slået, skaber jeg kontakt til barnet, der slog og spørger interesseret “Kan du sige mig, hvad du er ked af, siden du slog din ven? Jeg ved du ikke ville slå din ven, medmindre du var ked af det.” Ved at se det bedste i barnet, skaber vi et fortroligt bånd til barnet.

Måske kan barnet ikke svare med ord, hvad der gør ondt indeni, men det kan komme af med sin sorg eller vrede ved at græde eller rase. Når det kan udtrykke sin smerte, og derved får lettet trykket, holder det op med at slå.

Til gengæld er time-out for os voksne, når barnets opførsel trigger os, fordi det rammer noget af vores egen bagage. Når vi voksne tager en time-out for at falde til ro lærer vi vores børn at gøre det samme.

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Løs konflikter og kom tættere på dit barn ved at tage en time-in tid sammen