Positive tanker virker ikke i virkeligheden

Tænk nu positivt!

Få fat i dine negative tanker og lav dem om!

Tag ja-hatten på!

Du kender med garanti opfordringerne og særligt fra selvudviklingsbranchen. Det handler om at at tænke positivt og forandre vores negative tanker.

Eller gør det?

Indrømmet, det har været mit eget fokus i årevis, både privat og professionelt. Men efterhånden kunne jeg mærke, at det ikke havde den fornødne effekt på mine mentees. Ikke forstået således, at det ingen effekt havde, men det krævede konstant energi og fokus på tankerne. Og havde ikke den effekt, som jeg havde håbet på ift. at skabe livsforandring.

Jeg blev endnu mere frustreret, da min egen datter udviklede angst, og jeg forsøgte at hjælpe hende med de kendte metoder indenfor kognitiv terapi, men oplevede, at hun faktisk fik det værre. Jeg oplevede, hvordan hendes angst blev forstærket, jo mere fokus hun havde på at forandre sine tanker. Hun blev indadvendt, bekymrede sig hele tiden og begyndte at trække sig fra sin omverden.

Jeg ledte desperat efter andre måder, jeg kunne hjælpe hende på og stødte derigennem på metakognitiv terapi. Her lærte jeg en metode, som i min verden var gennemgribende anderledes, end hvad jeg før selv havde praktiseret.

Jeg lærte at lade tanker være og gøre mindre ved dem. At acceptere, at vi som mennesker altid vil have negative tanker, og de ikke lader sig rydde af vejen.

I stedet handler det om at genopdage kontrollen over tankeprocesserne og håndtere dem ved at adskille sig fra dem og flytte fokus.

Først mærkede jeg, hvilken effekt det havde på mig selv. Min nattesøvn blev forbedret, og jeg havde en følelse af at have fået tid forærende. Tid som jeg før havde brugt på tanker. Jeg oplevede, at jeg holdt op med at bekymre mig om ting, som jeg ellers normalt bekymrede mig over. F.eks. mine store børns færden i nattelivet.

Efterhånden introducerede jeg min datter for metakognitiv terapi. Og da hun forstod metoden og begyndte at praktisere den, forsvandt hendes angst gradvist. For mig som mor var det næsten mirakuløst at være tilskuer til.

Gradvist begyndte jeg at lære mine mentees metakognitiv terapi, og resultaterne var overvældende. Mentees som havde været ramt af årelang depression og angst kunne pludselig igen begå sig i verden.

Derfor er jeg i dag så begejstret for metakognitiv terapi, at jeg anbefaler det varmt. Og især når jeg støder på opfordringer til bare at tænke positivt ;-)

Konstant at tilstræbe at tænke positivt, svarer til at holde en badebold under vand. Det virker så længe, du har hånden på den, men når du slipper, er du lige vidt.

Forsøg i stedet at observere dine tanker uden at blive fanget i processen. Forhold dig til dine tanker, som skyerne på himlen, som du betragter, men lader dem passere forbi...

"Thoughts don't matter, but your response to them does."

Adrian Wells

Kærligst
Charlotte  

__________________________

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Positive tanker virker ikke i virkeligheden. Læs hvorfor