Parterapeut og psykoterapeut MPF Stellah Søgård

Styrk dit selvværd - og få et bedre liv!

Styrk dit selvværd! Det har du sikkert hørt 1 million gange…mindst. Og var det nu så enkelt, ja så ville du jo også bare gøre det, ikke sandt? Holde af dig selv! Eller ville du? Måske. De fleste ved, at vi skal motionere ½ time hver dag hele ugen, at motion er sundt både for krop og sjæl. Men er det nok til at få os op af sofaen? De fleste ved også, at det er usundt og livsforkortende at stresse – men er det nok til at holde op? Nej ikke altid ….der skal mere til.

Beslutning
Det, der skal til, for at du kan ændre dit selvværd og dit liv – ja det er, at du beslutter dig for det. Ikke bare sådan ”ja det ville være rart at holde mere af mig selv”-agtigt. Næh, gå helt ind for denne beslutning, committe dig som om, det er en sag om liv og død: Sig eksempelvis ”Fra nu holder jeg af og med mig selv – og jeg lærer og gør de ting, det kræver!”. Skriv det ned og hæng det et sted du ser hver dag! Sig det til dig selv flere gange i løbet af dagen.

Måske har du prøvet. Giv ikke op selvom det før er røget i vasken for dig. Denne gang er du måske mere opmærksom på, hvad der så skal til. Måske giver du dig tid til at læse nogle gode bøger om emnet (7 Gode Vaner af Stephen Covey kan varmt anbefales, men også en gammel traver af Louise Hay: Helbred dit liv eller Deepak Chopra: Fuldkommen sundhed og hans Vejen til kærlighed). Måske snakker du denne gang med andre om ”projektet”, får noget god inspiration og måske endda opbakning. Måske du beriger dig selv med professionel hjælp fra en terapeut eller psykolog.

Det kan godt være, at du stadig ikke er helt perfekt til at elske dig selv, selvom du nu har besluttet dig helt for det. Du lærte nok heller ikke at skrive på én dag. Hver gang du kommer væk fra sporet, og kommer til at forlade dig selv og dine behov, så husk dig selv på projektet: ”Fra nu holder jeg af og med mig selv – jeg lærer og gør de ting, det kræver!”. Hver gang du vender tilbage til denne beslutning, hver gang bliver den stærkere. Og hver gang kommer du til at holde mere af dig selv. Måske bare en mikrosmule, men det tæller også.

De små ting
Essensen i at skabe mere selvværd og et (endnu) bedre liv består i, at de små ting har en virkning. De ting du gør, der er negative for dig, ja de slider dit selvværd – også selvom de er nok så små, især når du gentager dem eksempelvis går ½ time senere i seng end din krop har brug for eller?

Omvendt så virker alt det, du gør, siger og tænker som er godt for dig. Det øger dit selvværd. Også alle de små skridt. Overvej hvor langt du kan nå, hvis du bare tager et eller nogle få små skridt hver dag? Eksempelvis går 10-30 min. tidligere i seng og står 10 minutter tidligere op, så du kan starte dagen med overskud (af tid). Eller spiser en appelsin i stedet for den eftermiddagschokolade eller ringer til den veninde, du ikke har snakket med længe eller læser i den bog om 7 gode vaner i stedet for at se TV eller ??

Konsekvens
For at give din beslutning mere energi og gøre den stærkere skal du skrive 2 scenarier ned:
1. Hvorfor er det vigtigt for mig at øge mit selvværd? Hvad vil det give mig: Hvilket liv og hvilken stemning/følelse lige nu, om 5 år om 10 år, når jeg er 80?
2. Hvad vil der ske, hvis jeg ikke styrker mit selvværd? Hvordan vil mit liv være: nu, om 5 år om 10 år, når jeg er 80?

Alt, hvad du gør eller lader være med at gøre, har en konsekvens – en virkning i dit liv. Sådan som du har det lige i dette øjeblik, er resultatet af dine valg i fortiden. Også de ting, som du ikke har haft indflydelse på, men som har påvirket dig. Dem har du naturligvis ikke valgt, men du har valgt, hvordan du har forholdt dig til disse begivenheder. Ud fra de evner og forudsætninger, som du havde på det tidspunkt. Og det kan være, at du ikke synes, at der har været mulighed for at vælge eller vælge anderledes, måske har du mere opfattelsen af at have reageret. At nogle stærke impulser/følelser har styret.

Mange af vore valg tager vi ubevidst ud fra mønstre, som blev grundlagt tidligt i livet. Nogle af disse kan det være godt at ændre. Det kan du ved at blive opmærksomme på dem og ved at gøre det, som er bedre for dig. Du kan også bruge bekræftelser, som er sætninger formuleret positivt og i nutid, du siger til dig selv 20 x i spejlet morgen og aften, eksempelvis: ”Jeg elsker mig selv uanset hvad”. Hvis mønstrene er sejlivede, så kan du få hjælp hos en terapeut eller psykolog, se det som en investering i Det Gode Liv, som kan være mere værdifuld for dig end at købe nyt tøj eller ny mobil?

Opmærksomhed
Der er én ting mere du skal gøre, for at projekt selvværd lykkes for dig. Det er at bruge din opmærksomhed! Dybest set handler vore liv om opmærksomhed. Livet kan kun opleves via opmærksomhed – bevidstheden. Hvor er din? Lige nu formodentlig her på artiklen…. men den kan være rettet mod alt muligt andet samtidig, afhængig af hvor koncentreret du er.

Brug din opmærksomhed på at lægge mærke til dig selv: hvordan du har det, og hvad du har brug for, for at gi’ dig selv et Godt Liv. Nogle gange er din lyst og dit behov to vidt forskellige ting. Hvis du har lyst til at ligge på sofaen hele aftenen og se TV, så kan det være et behov for at slappe af – men det er faktisk ikke sikkert, at du bedst får det dækket ved at ligge dér. Måske det ville være bedre for dig at tage 15-30 minutters mental afslapning (der findes et hav af guidede CD’er bl.a. Pete Andersens: Slap a’) og så gå en stille tur i nabolaget eller ringe til en ven eller tage et langt bad efterfulgt af cremer eller læse en god bog eller gå tidligt i seng eller ?

Væn dig til at iagttage dig selv – når du opdager, at du er i gang med noget, som er knap så godt for dit selvværd, så bare stop det og gør noget andet, noget der er bedre. Det er ikke altid let, for der kan være en impuls til at fortsætte ligesom en (lille) djævel….så start med at iagttage dette – uden at bebrejde dig selv! Vær i stedet nysgerrig: hvor kommer den djævel/impuls fra, hvad er historien, hvad vil den, hvad gør den ved dig/dit liv, er der noget den ville ha’ brug for, er der noget du ville ha’ brug for? Hvad sker der, hvis du giver den lov til at være der, men at det er dig der bestemmer?

Jeg vil elskes af andre
Jo, det er unægtelig nemmere at elske dig selv, når du ved, at andre kan lide dig – især hvis de kan holde af de sider, som du ikke selv bryder dig om. Det er faktisk et medfødt behov vi har: at blive set, hørt og forstået af nogen som vi kan mærke er oprigtig interesserede i os og nærværende. Det er det, forældre giver børn, og det er 80% af virkningen af al terapi. At blive elsket og anerkendt som man er, så man kan elske sig selv. Du kan dog risikere at vente i al evighed, hvis du udelukkende satser på, at andre skal give dig kærlighed - bedre at du går i gang.

Personligt brugte jeg over 40 år af mit liv på at få andre til at holde af mig…Det lykkedes måske nok, i hvert fald for det jeg gjorde, men det gav mig ikke rigtig mere selvværd eller Det gode Liv. Indtil jeg en dag erkendte, at kærligheden skulle komme inde fra mig selv – at jeg var den, som var nærmest til at give mig den. Det havde mit hoved nok vidst i 20 år, men fra denne dag begyndte jeg at leve efter det. Lige så langsomt og med jævnlige tilbage skridt, gik det fremad mod et selvværd, der efterhånden har det helt godt. Og jeg er i gang med at bruge de næste 40 år til at dele ud af kærligheden – at elske andre, som jeg elsker mig selv.

Rigtig god fornøjelse med dit selvværd, Dit Gode Liv – jeg er sikker på, at du fortjener det! Kærlige tanker fra Connie Kragelund, parterapeut, psykoterapeut og stresscoach, cand.med.vet. www.selv-tillid.dk

 

 

__________________________

Hjertelige hilsner

Stellah Søgård
Par- og psykoterapeut, forfatter

http://vibranthearts.dk, kragelund@selv-tillid.dk,
Tlf. 2424 8262

Relaterede artikler efter område
Del indlæg

  • Google
  • Facebook
  • linkedin
  • twitter

Kommentarer

log ind eller opret konto for at skrive kommentarer
Selvværd - eller mangel på samme? Sådan får du et bedre liv!